Divertikülit - Tıbbi Tedavi

Kalın bağırsağın kolon duvarındaki enfeksiyon sonucunda oluşan ağrılı bir rahatsızlıktır.

Divertikülit

Divertikülit, kalın bağırsakların bir kesimi olan kolon duvarındaki ceplerin iltihaplanması veya enfeksiyon kapması sonucunda meydana gelen ağrılı bir tıbbi durumdur. Mide ağrısı, ateş, şişkinlik, ishal ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Doktorlar divertikülitin sebebi hakkında kesin bir bilgiye sahip değildirler. Bununla birlikte lif bakımından zayıf bir beslenmenin etkide bulunduğu konusunda fikir birliği vardır.

Divertiküller bağırsak duvarının dışarı doğru çıkıntı yapmasıyla oluşan eldiven parmağı benzeri çıkıntılardır. Divertiküller tüm sindirim kanalı boyunca görülebilmesine rağmen, daha çok kalın bağırsakta meydana gelmekte ve çoğunlukla herhangi bir belirti vermemektedirler. Fakat bu divertiküller iltihaplandığında ya da enfeksiyon kaptığında "divertikülit” adı verilen rahatsızlık meydana gelmektedir. 

Divertikülit şiddetli karın ağrısı, yüksek ateş, mide bulantısı ve dışkılama sıklığında değişimler meydana getirebilen bir rahatsızlıktır. Orta şiddetli divertikülit dinlenme, diyette yapılan bazı değişiklikler ve antibiyotik tedavisiyle uygun şekilde tevi edilebilmektedir. Ancak çok şiddetli divertikülit vakaları için cerrahi operasyon gerekebilir.

Divertiküller genellikle bağırsağın zayıf kısımlarına uygulanan basınç sonucu, bu kısımların yaklaşık bir bilye büyüklüğünde olacak şekilde dışarı doğru oluşturduğu çıkıntılar sonucu meydana gelmektedir.

Ancak divertiküllerin neden ve ne şekilde iltihaplandığı tam olarak bilinememektedir. Bir teoriye göre aşırı basıncın divertikül duvarını daha da zayıflatarak enfeksiyon meydana getirdiği yönündedir. Diğer bir teoriye göre ise dışarı doğru çıkıntı yapan divertiküllerin içerisine dolan dışkının burada birikip bu bölgeye yerleşmesi ve bu nedenle enfeksiyon meydana getirmesi şeklindedir. Ya da divertiküllerin, etkilenen bölgeye kan akışını azaltarak enflamasyon oluştuğu da düşünülmektedir.

Eskiden hekimler çeşitli bitkilerin tohumları, fındık, patlamış mısır ya da tane mısırın divertiküller içine dolarak birikebileceğini, bu nedenle divertikülit meydana gelmesinin kolaylaşabileceğini düşünmekteydiler. Oysa ki yapılan çalışmalar sonucu bu gıdalar ve divertikülit arasında ortak bir ilişki bulunamamaıştır.

Divertikülitin bazı sık görülen belirtileri şunlarıdr:
  • Genellikle karnın alt sol bölgesinde meydana gelen ani ve şiddetli ağrı,
  • Daha nadir olmakla beraber ağrı hafif şiddette başlayan ağrının birkaç gün içerisinde şiddetlenmesi,
  • Dışkılama sıklığında değişim,
  • Karın bölgesinde hassasiyet,
  • Yüksek ateş,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Kabızlık,
  • Diyare (ishal),
  • Karında şişkinlik ve gaz birikimi,
  • Rektum bölgesinden kan gelmesi (daha nadir rastlanır) vs…

Genellikle tedavi şekli rahatsızlığın şiddetine ve ilk kez mi yoksa tekrarlayan şekillerde mi meydana geldiğine göre değişkenlik gösterir. Eğer semptomlar şiddetli değilse, sıvı içerikli ve lif oranı düşük bir diyetin yanı sıra kullanılan bir antibiyotikle semptomlar oldukça rahat bir şekilde atlatılabilir. Ancak semptomlar şiddetliyse ve ataklar tekrar ediyorsa daha farklı yöntemlerin kullanılması gerekebilir.

Evde Tedavi: Eğer semptomlarınız orta şiddetteyse, bir süre uygulayacağınız sıvı içerikli bir diyete ilaveten kullanacağınız bir antibiyotik sayesinde, birkaç gün içerisinde kendinizi çok daha iyi hissetmeniz mümkündür. Ancak ağrının şiddetli olduğu durumlarda hekiminiz bir ağrı kesici reçete ederek, antibiyotiğin etkisini gösterene kadar bu ağrı kesiciyi kullanmanız, ağrı şiddetini azaltmada oldukça yardımcı olabilir.

Hastane Yatışı: Eğer divertikülit nedeniyle bir abse oluşumu, bağırsak tıkanması ya da peritonit oluşumu mevcutsa hastanede yatarak damar yoluyla verilen antibiyotiklerden kullanmanız gerekebilir.

Cerrahi Operasyon: Eğer bağırsak yırtılması, abse, fistül ya da sürekli tekrar eden divertikülit problemi yaşıyorsanız ve bunlar ilaçla tedavi edilemiyorsa, hekiminiz cerrahi operasyonu tercih edebilir.

Komplike olmayan divertikülit tedavisinde genellikle hastaneye gitmeye ihtiyaç duyulur fakat hastalığı çok hafif geçirenler için hekimler evde tedaviyi kabul edebilir. Bu hastalar sıvı bir diyet sürdürecek ve ağızdan antibiyotik alacaktır. Rahatlama, güdümlü imgeleme ve akupunktur ağrıyla ilgili belirtileri rahatlatmada yardımcı olabilse de enfeksiyonun kendisinden kurtulmak için antibiyotik kullanımı gereklidir. 

Meksika yamı  (Dioscorea villosa), Alman papatyası (Matricaria recutita), hatmi (Althaea officinalis) ve eğir otu (Acorus calamus veya azak eğeri) gibi iltihap önleyici ve yatıştırıcı özellikleri olan bitkilerden hazırlanan bir infüzyon divertikülitteki iltihabı tedavi etmeye yardımcı olabilir. Zencefil (Zingiber officinale) de hastalığın belirtilerinden olabilecek gastrointestinal gazı azaltmakta faydalıdır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye