Doğum Sonrası Değişiklikler ve Bakım

Hamilelik ve doğum, kadın vücudu için zorlayıcıdır.

Doğum Sonrası Değişiklikler ve Bakım

Hamilelik ve doğum, kadın vücudu için zorlayıcıdır. Bunu fark etmek önemlidir. Bebek doğduktan sonra annenin kendisine nasıl bakması gerektiği bebeğin nasıl ve nerede doğduğuna, komplikasyonların yaşanıp yaşanmadığına göre değişir. Eğer anne hastaneden erken çıkarsa veya evde doğurmuşsa ev işleri için yardım edecek birileri lazımdır. Bu sayede anne yeni doğan bebeğiyle bağ kurmaya ve iyileşmeye odaklanabilir. Evde doğum yapmanın en büyük faydalarından biri ebeveynlerin her ikisinin de çocuk bakımında sorumluluğu en baştan üstlenmesidir.

Komplikasyon yaşamayan kadınlar doğumdan kısa süre sonra ayağa kalkabilir ve dolaşabilir. Bunu yapmamak fiziksel ve zihinsel açıdan sağlıksızdır. Ayrıca doğum sonrası egzersizlerini yapmak da önemlidir. Bunların arasında pelvik kasları güçlendiren Kegel egzersizleri bulunur. Bu planı uygulamak elbette başka çocuklar varsa zorlaşır. İkinci veya üçüncü çocuklarını doğuran kadınların iyileşmeleri biraz daha zaman alabilir. Anneler kendi vücudundan işaret almalı ve hazır olduğunda iş, seks, ev işleri, egzersiz gibi aktivitelere tekrar başlamalıdır. Batı kültüründe kişilerin yoğun takvimleri vardır ve hemen hayatlarına dönmek isterler. Ancak kadınların vücudun yaşadığı stresin ve iyileşme gereksiniminin farkında olması gerekir. Uykusuzluk, emzirmek ve çocuk bakımı vücudu zorlar. Sakinleşmek ve yavaş adımlar atmak yeterli sağlığı korumak için önemlidir. 

Emzirirken beslenme, hamilelikte olduğu kadar önemlidir. İşlenmemiş gıda ve sıvılar açısından zengin ve dengeli bir diyet sürdürülmelidir. Bu dönemde agresif diyetler yapmak bebeğin ve annenin sağlığını tehlikeye atar.

Perineum Bakımı
Özellikle de doğumda epizyotomi uygulandıysa veya perineal yırtık oluştuysa enfeksiyon kapmaya karşı korunmak için doğru perineum bakımı önem kazanır. Vajinal lavman ve tampon kullanımı bu dönemde önerilmez. İlk 24 saatte, bir bezin içinde 30 dakika boyunca buz uygulamak ve 15 dakika dinlenmekten oluşan seanslar şişmeyi önler. İlk günden sonra sıcak su torbası gibi bir kaynakla ısı uygulamak buz koymanın yerini alır. Sıcak suda oturma banyosu yapmak (20 dakika boyunca) yardımcı olur. Güvercin ağacı veya lavanta esansiyel yağını temiz bir peçeteyle uygulamak şişmeye karşı iyi gelebilir.

İlk haftada idrara çıkmak zorlu ve ağrılı olabilir. Perineumu idrara çıktıktan sonra temizlemek faydalı olacaktır. Her zaman önden arkaya, rektuma doğru yıkanmalıdır, bu sayede tekrar enfeksiyon riski azaltılır. Kabızlık veya ağrılı dışkılama olabilir. Buna karşı bol bol su içilmeli ve lifli gıdalar tüketilmelidir.

Uyku
Yeni bir uyku düzeni kurmak atılacak en önemli adımdır. Doğum yorgunluğu ve bebeği beslemek için uyanmak kaçınılmazdır. Yeni anneler bebek uyurken uyumalı ve erken yatmalıdır.

İyileştirici Çareler
Dinlenmek ve iyi beslenme alışkanlıkları edinmenin yanında Çin tıbbını, homeopatiyi ve takviyeleri kullanarak iyileşmeyi desteklemek mümkündür. Akupunktur, dalağı, karaciğeri, böbrekleri ve rahmi dengeleyerek hormonları ve qi enerjisini düzenler. Ayrıca eski bir Çin yöntemi olan cheng kua kullanarak kaslar, tendonlar ve bağ dokular manipüle edilebilir. Hamilelikte alınan vitamin ve minerallere devam edilebilir. İlk haftada C vitamini, çinko ve beta karoten almak perineal yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Homeopatik ilaç Arnica doğumdan sonraki ilk günlerde iyidir ve yara, şok, travma, morartı gibi durumlara karşı kullanılır. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye