Enerji Tasarrufu İçin Bahçede Dikkat Edilecekler

Bahçe işlerinde alışkanlıklarınızı değiştirerek tasarruf edin

Enerji Tasarrufu İçin Bahçede Dikkat Edilecekler

Eğer elektrik ve su faturalarınız yazın önemli derecede artıyorsa bahçeniz yeterince "yeşil” yani çevre dostu olmayabilir. Güzel bir bahçe sahibine keyif verse de enerji kaynaklarını ciddi anlamda tüketebilir. Birkaç alışkanlığınızı değiştirerek elektrik, su ve harcadığınız parada tasarruf edebilirsiniz. Bahçenize çok önemli bir bütçe ayırmasanız bile akıllı bir peyzaj tasarımıyla geliştirmeniz ve paranızın cebinizde kalması mümkün.

Sulama
Bahçenizin enerji ihtiyacını kontrol altında tutmak için sulama konusunda sorumluluk sahibi olun. Günün en serin saatlerinde, genellikle sabahın erken saatlerinde sulama yapılması önerilir. Bu sayede su hızla buharlaşmaz ve bitkilerin tekrar tekrar sulamaya ihtiyacı kalmaz. Fıskiyeleri sadece ihtiyaç duyulan yerlere yerleştirin ve bahçenin kenarlarına veya yola taşmamasına dikkat edin. Yağmur suyunu varillerde biriktirin ve sonra iç mekan ve dış mekanlardaki bitkileri bu suyla sulayın. Muslukları, lavaboları ve hortumları sızıntı ve akıntılar için sık sık kontrol edin ve bitkileri her gün değil sadece ihtiyaç duydukları zaman sulayın.

Çim Biçme ve Ekipman
Sıcak yaz aylarında çim biçme makinenizi ayarlayarak çimin daha uzun kalmasını sağlayın. Bu sayede kökler gölgede kalır, kahverengileşme ve yabani ot büyümesi azalır, aynı zamanda su ihtiyacı da düşer. Çim biçme makinenizin ve bahçe ekipmanlarının bakımlarını düzenli olarak yapın bu sayede verimli çalışmalarını sağlayın. Enerji tasarrufu ve hava temizliği için mümkün oldukça elle çalışan aletlerin tercih edin. Daha büyük bir ekipmana ihtiyaç duyarsanız ödünç alabilir veya kiralayabilirsiniz. Bu sayede para, enerji ve kaynaklar açısından tasarruf etmiş olursunuz.

Böcek Öldürücüler, Yabani Otlar ve Toprak Islahı
Doğanın kendi yöntemlerini kullanarak hem enerji hem de çaba harcamayabilirsiniz. Yaprak bitlerini yemeleri için uğur böceklerini kullanın, kadife çiçeği ekerek kın kanatlı böcekleri uzak tutun ve çabuk büyüyen bitkilerle yabani otları bastırın. Çimleri biçtiğinizde kesilmiş çimleri bahçede bırakın, bu sayede gübre olarak işe yararlar. Mutfak ve bahçe atıklarını kompost edin ve ortaya çıkan ürünü toprağı zenginleştirmek için kullanın. Bu yöntem bitkilerin ihtiyaç duyduğu suyu azaltırken yabani otların engellenmesine de yardımcıdır. Fazla tahtaları da yongalar haline getirerek bahçenizde malç (toprak üzerine serilen örtü) olarak kullanabilirsiniz. Bu, toprağın sıcaklığını düzenler, nemin tutulmasını sağlar ve toprağa besleyici maddeler katar.

Ekim ve Peyzaj
Bahçenizi enerji tasarrufuna uygun şekilde düzenleyebilirsiniz. Bölgesel iklimi ve mikroiklimi geliştirecek bitkiler seçin ve bakım isteyen çim alanını azaltın. Bitkilerinizi öyle ekin ki birini sularken taşan su, israf olmadan diğerlerine de ulaşsın. Evinizi gölgeleyecek ve rüzgarı kesecek ağaçlar dikmeyi düşünün, bu sayede kışın ısıtma, yazın soğutma masraflarını azaltırsınız.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye