İklim araştırmacılarına göre kuzey kutbundaki deniz buzu, daha doğrusu bunların yokluğu Kuzey yarım kürenin mevsim normallerinden daha soğuk geçirdiği baharın nedeni. Baharın resmi başlangıcından bu yana, 1 haftadan uzun süredir Kuzey yarım küredeki sıcaklıklar normalin altında seyretmekte. U.S. National Snow and Ice Data Center’ın (A.B.D Ulusal Kar ve Buz Bilgi Merkezi) son görüntülemelerine göre kuzey kutbundaki buz örtüsü geçtiğimiz sonbahar tarihin en düşük seviyesini gördü. Güncel bilgiye göre ise, yıl içindeki maksimum değerlerine ulaştığı bugünlerde, uyduların ölçtüğü en düşük 6 değerin içinde bulunmakta.
Küresel ısınma sebebiyle Kuzey kutbunda daha az bulunan deniz buzu, atmosferik döngüyü daha çok buz ve kar olacak şekilde etkiliyor. Bunun anlaşılması biraz zor. Gezegenin termostatı olarak kabul edilen kutupta daha az buz olmasının normalde daha soğuk değil daha sıcak ısılara sebep olacağı düşünülebilir.
Fakat hava durumu daha karmaşık bir şekilde işliyor. Ciddi bir buz örtüsü olmayınca kutup rüzgarını sınırlandıracak bir yapı kalmıyor. Jet akımı, Kuzey yarım kürenin çoğunda havaları düzenleyen serin hava dalgası, gitgide daha güneye inerek kutbun soğuk havasını ekvatora doğru taşıyor. Sonuçta soğuk hava bahar döneminde normalden daha uzun ve kuvvetli şekilde devam ediyor.
Geçtiğimiz birkaç kışta Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa’da geniş kesimler normalin üstünde kar yağışı ve soğuk yaşadı. Araştırmalar sebebinin kutuplardaki deniz buzunun azalması olduğunu göstermekte. Nem durum problemin bir kısmını oluşturuyor. Kutup buzu normalde buharlaşıp yağmura dönüşecek olan su moleküllerini katı halde sabit tutuyor. Daha az buz, daha çok okyanus manasına geliyor. Bu sayede daha çok nem havaya karışıp yağış olarak geri dönüyor. Eriyen kutup buzu, Indiana, Missouri gibi dünyanın başka yerlerinde kara dönüşüyor. İki bölge bu sene, yılın bu dönemi için rekor seviyede kar yağışı gördü.
Başka araştırmalar da dünyanın bir yerindeki değişikliklerin tüm gezegende beklenmedik gelişmelere sebep olabileceğini göstermekte. 2012 tarihli bir Amerikan araştırması, azalan deniz buzu ve atmosferde artan sera gazlarının daha sıcak yazlara sebep olabileceğini buldu. Simülasyonlara göre yaz dönemi yüksek sıcaklık rekorları, 21. Yüzyılda şiddetlenmeye devam edecek.
Yıllık olarak görülen anormallikler için ise henüz bir cevap bulunamadı. Örneğin kutup buzları azalmasına rağmen 2012 kışı A.B.D’de normalden daha sıcak ve tutarsız geçti. Bu şekilde dengesiz mevsimlerin yaşanması ileride de bekleniyor. Ancak bilim adamlarına göre kutuplar ve gezegen genel olarak ısınmaya devam ettikçe, kışlar daha uzun ve soğuk olacak.