Farkındalık Çalışmanız Nasıl Kalıcı Olur?

Çalışmayı seviyor fakat yapacak vakit bulamıyorsanız bunları deneyin

Farkındalık Çalışmanız Nasıl Kalıcı Olur?

Meditasyon çalışması yapan kişilerin en büyük sorunlarından biri meditasyonu sürekli bir düzene oturtamamalarıdır. Bu kişiler bu tip çalışmaların lezzetini tatmıştır ve sevmektedir fakat bir türlü kendilerini tekrar yapmaya ikna edemezler. 

Bir Zen terimi olan Upaya, çalışma metodunu kişiye uydurma manasına gelir. Örneğin çok yoğun bir takvimi olan kişiler gün içinde ufak boşluklar yaratarak meditasyon çalışmasını es geçmemiş olurlar, bu şekilde metot kendilerine göre uyarlanmış olur. Burada anahtar, çalışma yapmadığını yargılamaktan vazgeçmektir, böylece yaratıcı enerjinizi özgür bırakıp eğlenceli çözümlere varabilirsiniz. Upaya günümüzde, insanların durup, oturup meditasyon yapacak kadar vakti yoksa, meditasyonu günlük hayatlarına sokmak anlamına gelebilir. Farkındalık çalışmasını müzikle yapmak bunun yollarından biridir. Eğer meditasyona var olan işleriniz arasında bir yer açabilirseniz daha kolaylıkla gününüzün bir parçası olacaktır. 

10 ipucu size bu konuda yardımcı olabilir. Çalışmayı sürdürürken aklınızdan çıkarmayın:
  • Dikkatiniz dağıldığında, odaklandığınız şeye geri dönün.
  • Dakika dakika tecrübenizin detaylarını izleyin ve fark edin.
  • Yargılamak veya içsel tecrübenize müdahale etmektense, tatminkar olmak için elinizden geleni yapın. 
Farkındalık çalışmasını günlük rutine sokmak için şu egzersizleri yapabilirsiniz:
  1. Duşta fazladan bir dakika geçirerek suyun cildinizden nasıl aktığını fark edin.
  2. Dişlerinizi fırçalarken sürece odaklanın, fırça kıllarının dişinizde yaptığı etkiye, ağzınızdaki köpüğe ve nane hissine dikkat edin. 
  3. Egzersiz yaparken nefesinize veya vücudunuzun etkisiz bir kısmına odaklanın.
  4. Telefonunuzu veya sosyal profillerinizi kontrol ederken vücudunuzu çabucak kontrol edin. Tüm duygusal ve fiziksel hisleri fark etmeye çalışın.
  5. Hatta veya bir ofiste beklerken dikkatinizi odaya yöneltin. Birkaç dakika boyunca gördüğünüz her objeye dikkat edin. Bunlara sanki hayatınızda ilk defa görüyormuş gibi bakın.
  6. Biri size gülümsediğinde, sadece kibarlıktan bile olsa bunu fark edin ve karşılık verin. Gülümsediğinizde etkisinin vücudunuzda nasıl yayıldığını takip edin. 
  7. Yürürken ayakkabılarınızın yerle temasına konsantre olun. 
  8. Günlük bir iş yaparken her aşamasına dikkat edin. Örneğin bulaşık yıkarken suyu açmanıza, ısıyı kontrol etmenize, süngere deterjan koymanıza, durulamanıza ve yerleştirmenize dikkat edin.
  9. Telefona hatırlatıcı bir alarm kurun ve çaldığında bir dakika boyunca pozitif bir cümleyi veya bir mantrayı kendi kendinize 1 dakika boyunca tekrar edin. Sonuçlarını düşünmeden sadece zihninizdeki mantraya odaklanın.
  10. Her öğünde bir lokmayı farkındalıkla alın ve bir yudumu farkındalıkla için. Sadece sürece odaklanıp gıdayı ağzınıza götürmenize, tadına, ağzınızdaki hisse ve yutmaya odaklanın. Yediğiniz şeye verebileceğiniz tepkileri fark edin.
Yaratıcı olun. Kendi çevrenize uygun bir yöntem bulun. Sevdiğiniz şarkıyı dinlerken veya evcil hayvanınızı severken farkındalık çalışması yapabilirsiniz.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye