Hazırlama Süresi: 10 – 20 dakika
Porsiyon: 2 – 4 kişilik
Etkisi: Vata’yı, Pitta’yı ve Kapha’yı azaltır. En çok Pitta ve Kapha için dengeleyicidir, Vata için zaman zaman tercih edilebilir.
Malzemeler:
1 demet koyu yeşil yapraklı sebze (kara lahana, ıspanak, hardal yaprağı, turp yaprağı, karahindiba olabilir)
½ - ¾ bardak su
1 çay kaşığı ayçiçeği yağı veya ghee (saf yağ)
Yarım çay kaşığı kimyon tohumu
1 çay kaşığı toz kişniş
Hazırlanışı:
Yeşillikleri yıkayın ve doğrayın. Köklerini ayırın.Kalın tabanlı bir tavada suyu kaynatın. Doğranmış yeşillikleri koyun, üstünü kapatın ve kısık ateşte ağır ağır kaynatın. 7-15 dakika boyunca veya yeşillikler yumuşayıncaya kadar pişirin. Yeşillikleri süzün ve suyu çok acı değilse saklayın. Daha sonra bir çorbada sebze suyu olarak kullanabilirsiniz.
Küçük bir tavada yağı kısık ateşte ısıtın. Kimyon tohumlarını ekleyin. Kahverengiye dönmeye başladıklarında kişnişi ekleyin. Yanmadan kahverengiye dönmelerini bekleyin. Karışımı suyu süzülmüş sebzelere ekleyin ve güzelce karıştırın. Hemen servis edin.
Bu kendinizi ve başkalarını yeşil yapraklı sebzeler yemeye alıştırmak için çok güzel bir yemektir. Besleyicidir, kolay sindirilir ve baharatlar acı olan sebzelerin tadını yumuşatır. Bu tarif karaciğer, cilt ve bağırsak için iyidir.
Genel olarak yeşillikler çok uzun süre pişirilir ve suyu saklanmaz. Kazayağı ve semizotu gibi yabani sebzeleri pişirirken siz de böyle yapabilirsiniz. Yabani sebzelerin daha güçlü tıbbi özellikleri vardır. Tarım ürünü olan yeşilliklerin etkisi ise daha hafiftir ancak A, B kompleks vitaminleri, demir, magnezyum, kalsiyum içerirler ve bunların bir kısmı suyunda kalır.
Zaman zaman bu tarifte tadı oldukça kekremsi / acı olan yeşillikler kullanabilirsiniz. Bu durumda kullandığınız toz kişnişi bir çorba kaşığına kadar artırabilirsiniz. Yine de yetmezse servis etmeden önce yeşillikleri iki çorba kaşığı yoğurtla karıştırın.