Hastayken Spor Yapmalı Mı?

Vücudumuz mikroplarla savaşırken belirli önlemlerle spora devam edilebilir

Hastayken Spor Yapmalı Mı?

Burun akıntısı, öksürük ve ağrılar mevsim değişimlerinde sık sık görülen şikayetlerdendir. Soğuk algınlığı ve gribin yaygın olduğu bu dönemlerde vücudunuz ağrımakta, burnunuz akmaktayken yatıp dinlenmek mi yoksa egzersize devam etmek mi gerektiğinden emin olamayabilirsiniz. 

Loyola Üniversitesi Sağlık Sistemi’nin yöneticisi Dr. Keith Veselik "Egzersizin iyi bir sağlığın anahtarı olduğunu biliyoruz, fakat vücudun mola vermeye ihtiyaç duyduğu zamanlar olabilir” diyor. Veselik’e göre hastalık doğanın kendimizi çok zorlamamamız için verdiği bir işaret ve bunu göz ardı etmemek mantıklı görünüyor.

Bir kişinin spor yapıp yapmaması gerektiği hastalığa göre değişebilir. Hasta olduğumuzda vücudumuz hastalığa karşı savaşır ve bu zaten enerji gerektirir. Örneğin, kalple ilgili bir rahatsızlığı olan kişinin hastayken bir de egzersizin stresini yüklenmesi tehlikeli olabilir. Şeker hastası olan bir kişi kan şekeri seviyelerini daha sık kontrol etmelidir, çünkü hasta olmak kan şekeri seviyesini yükseltebilirken egzersiz düşürebilir. Eğer bir rahatsızlığınız varsa ve hastayken egzersiz yapıp yapmamak konusunda emin değilseniz doktorunuza danışmanız önerilir. 

Veselik’e göre genel anlamda eğer belirtiler boynun üstündeyse (örneğin boğaz ağrısı veya burun akıntısı gibi) egzersiz yapmakta bir sakınca yoktur. Veselik "Eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız ve yine de egzersiz yapmak istiyorsanız, yapabilecekleriniz konusunda beklentinizi düşürün. Bütün gün yatakta yatmanız gerekmez ancak hasta değilmişsiniz gibi bir enerji seviyesi de bekleyemezsiniz” demektedir.

Eğer aşağıdaki belirtilere sahipseniz egzersiz yapmak tehlikeli olabilir:
  • Ateş
  • Nefes darlığı veya göğüste sıkışma
  • Vücut ağrıları
  • İshal ve kusma
  • Ayağa kalkınca baş dönmesi
Kararı verirken düşünmeniz gereken bir başka faktör de nerede egzersiz yapacağınız ve kimlerin hastalığınıza maruz kalacağıdır.

Veselik "Genellikle paylaşmak iyi olsa da mikroplar söz konusu olunca iş değişir. Eğer öksürüyor veya hapşırıyorsanız toplu dersleri veya grup sporlarını es geçip kendi başınıza bir yürüyüşe veya koşuya çıkın. Ayrıca spor salonundaki makineleri her zaman silin. Sizden önce kimin kullandığını bilemezsiniz” demektedir.

Veselik, normal egzersiz rutininize dönerken de beklentilerinizi çok yüksek tutmamanız konusunda uyarır: "Normal çalışma planınıza dönerken dikkatli olmalısınız. Bir anda hastalıktan önceki kadar iyi performans gösteremeyebilirsiniz ve bu normaldir. Efor isteyen egzersizleri ve uzun süren egzersizleri vücudunuzun cevabına göre artırın veya azaltın.”

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye