Hidroterapi - Hazırlık

Suyun çeşitli şekillerde terapötik amaçlı kullanımıdır.

Hidroterapi

Hidroterapi veya su terapisi, ağrıları hafifletmek ve fiziksel rahatlık sağlamak için suyun (sıcak, soğuk, buhar veya buz halinde) kullanılmasıdır. Su terapötik olarak birçok farklı yolla uygulanabilir. 

Yaygın hidroterapi türleri şunlardır:

Girdaplı su, jakuziler ve sıcak su havuzu
Bu havuzlar vücuda masaj yapmak için püskürtmeli suları kullanır. Bu havuzlar genellikle sakatlanan hastaların kas güçlerini geri kazanmalarına ve eklem ve kas ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olmak amacı ile fizyoterapistler tarafından kullanılır. Bazı ebeler ve kadın doğum uzmanları da doğum ağrısının hafifletilmesinde sıcak su havuzlarının kullanımını onaylar.    

Havuzlar ve Hubbard tankları
Fizyoterapistler ve rehabilitasyon uzmanları sakatlanan kişilerde kas gücünün tekrar geri kazandırılması için düşük etkili yöntem olarak su altı havuz egzersizlerini önerebilir. Ayrıca havuza daldırma yöntemi sırasında oluşan kaldırma gücü artrit gibi sağlık durumlarına bağlı ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur. Artrit Vakfı, osteoporoz hastalarında izometrik güç ve hareket aralığını geliştirdiği ortaya konan bir dizi Akuatik Program egzersizleri planlamıştır.  

Banyolar 
Ilık banyolar yüksek ateşi düşürmek için tavsiye edilir. Banyolar rahatlama terapisine ait en eski türlerden birisidir. Aromaterapi uzmanları genellikle rahatlamayı sağlamak ve stresi azaltmak için ılık veya sıcak banyolara lavanta (Lavandula angustifolia) gibi esansiyel yağların eklenmesini önerir. Banyoya İngiliz tuzu (magnezyum sülfat) ve Ölü Deniz tuzu eklemek rahatlamayı sağlar, romatizma ve artrit ağrılarını azaltır.   

Duşlar 
Duşlar genellikle dolaşımı uyarmak için önerilir. Duş başlığındaki su püskürtmeleri ayrıca ağrıyan kaslara masaj uygulamak için kullanılır. Ayrıca duş hidroterapisi yanık sorunu bulunan hastaların tedavisinde suya batırma hidroterapisine kıyasla daha çok tercih edilir. 

Nem kompresi 
Soğuk ve nem kompresleri yaralanmalar nedeni ile oluşan şişme ve iltihaplanmaları azaltabilir. Ayrıca bu kompresler ateşi düşürmek için ve baş ağrılarını hafifletmek için de kullanılabilir. Sıcak ve ılık kompresler kas ağrıları ve apseler için faydalıdır.

Buhar tedavileri ve saunalar
Buhar odaları ve saunalar cilt gözeneklerini açmak ve vücudu toksinlerden arındırmak için önerilir. Buharın solunması solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisinde önerilir. Buhar banyolarına bitkilerin eklenmesi banyonun terapötik değerini arttırır.

İç hidroterapi
Kolon iritasyonu ile bağırsakların tamamen temizlenmesi için rektum bölgesinde içeriye doğru iğne ile sıvı uygulanır. Antiseptik su ile yıkama ise diğer bir iç hidroterapi türüdür. Bu terapi ile vajina, temiz su ile yıkanır. Suda ilaç veya diğer maddeler bulunabilir. Antiseptik su ile vajinanın yıkanması kişinin kendisi tarafından uygulanabilir. Vajina temizleme kitleri çoğu eczanede satılmaktadır. Bu terapinin savunucuları terapinin bazı sindirim sorunlarına iyi geldiğini söyler.
Suyun terapötik kullanımının köklü bir tarihi vardır. Pakistan’da antik bir banyoya ait kalıntılar gün yüzüne çıkarılmıştır ve bu kalıntılar, M.Ö. 4500 yıl öncesine aittir. Halka açık banyolar antik Roma kültürünün önemli bir parçasıydı. Sağlığı korumak için buhar, banyo ve aromatik masajlara başvurulduğu, ilk yüzyıllardan itibaren belgelenmektedir. Romalı doktorlar Galen ve Celsus, hastaları sıcak ve soğuk banyolar ile tedavi ettiklerini yazmışlardır. 17. ve 18. yüzyıllara gelindiğinde, halka açık banyolar, Avrupa’da halk arasında oldukça popüler olmuştur. Halk banyoları ilk olarak 1700’lü yıllarda Amerika’da yapılmıştır.     

19. yüzyılın başlarında su terapisinin savunucusu Bavyeralı papaz Sebastien Kneipp, kendi tüberküloz hastalığını aynı yöntemle iyileştirince kilise cemiyeti üyelerini de su terapisi ile iyileştirmeye başladı. Kneipp bu konu üzerine geniş çapta yazılar yazdı ve Kneipp klinikleri olarak bilinen ve bu gün hala hizmet vermekte olan bir dizi hidroterapi kliniği açtı. Aynı zamanlarda Avusturya’da Vincenz Priessnitz hastalarını soğuk kaynak suyu banyosu, kompresi ve duşları ile tedavi ediyordu. Priessnitz, ayrıca daha ilk yılında 1500 hastayı tedavi eden bir spa merkezi açtı. Bu merkez hidroterapi teknolojilerini öğrenmek isteyen doktorlar ve diğer uzmanlar için de bir model oldu.
Hidroterapi ağrılı ve iltihaplı kas ve eklemleri rahatlatır, sakatlanan bacakları sağlığına kavuşturur, ateşi düşürür, baş ağrılarını hafifletir, rahatlamayı sağlar, yanıkları ve soğuk yanıklarını tedavi eder, doğum ağrılarını hafifletir ve cilt sorunlarına iyi gelir. Kullanılan suyun sıcaklığı, tedavinin terapötik özelliklerini etkiler. Sıcak su, rahatlatıcı etkileri nedeniyle tercih edilir. Ayrıca sıcak suyun bağışıklık sistemini uyardığı da düşünülmektedir. Ilık su da stresin rahatlatılması için kullanılabilir ve sıcak havalarda özellikle rahatlatıcı etkiye sahip olabilir. Soğuk su iltihaplanmaların azaltılması için seçilir. Sıcak ve soğuk suyu değişimli olarak kullanmak dolaşım sistemini uyarır ve bağışıklık sistemini geliştirir. Suya bitkiler ve esansiyel yağları eklemek suyun terapötik değerini arttırır. Buhar genellikle solunum problemlerinin tedavisinde solunan esans yağları için taşıyıcı görevi görür. Hidroterapi 1990’lı yıllardan beri, Guillain-Barre sendromu gibi sinir sistemi rahatsızlıkları da dahil olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununun tedavisinde, kritik bakım ünitelerinde kullanılmaktadır. 
Etkili bir hidroterapi tedavisi uygulamak için gerekli ekipman ve bilgi edinme pahalı olacağı için havuz, girdaplı havuz, Hubbard tank ve saunalı hidroterapi profesyonel bir sağlık merkezinde ve/veya sağlık uzmanının gözetimi altında uygulanmalıdır. Bununla birlikte banyolar, buhar soluma tedavileri ve kompresler evde de kolaylıkla uygulanabilir.

Banyonun hazırlanması
Ilık veya sıcak banyo suları rahatlama amacıyla ve daha ılık banyolar ateşi düşürme amacıyla uygulanır. Bitkiler birçok farklı hastalık ve ufak rahatsızlıklara karşı banyonun terapötik değerini arttırabilir. Banyo için kullanılacak bitkiler banyoda iki şekilde uygulanabilir: esansiyel yağlar ve tam bitki ve çiçekler. Bitkisel bir banyo torbası hazırlamak için, tam bitki ve çiçekler ağız kısmı bağlanan bir bez veya tülbent içerisine konur. Bitkisel banyo torbaları sıcak suya batırılır ve banyo esnasında suda bırakılır. Esans yağlarını kullanırken ise banyoya 10 damla yağ eklenir. Yağlar banyonun terapötik etkisini arttırmak için kullanılabilir. Güvey otu (Origanum marjorana) kas ağrılarını hafifletir; ardıç (Juniperus communis) arterit tedavisinde detoks ajanı olarak önerilir; lavanta, ylang ylang (Conanga odorata), ve sarıpapatya (Chamaemelum nobilis) strese karşı önerilir; selvi (Cupressus sempervirens), civanperçemi (Achillea millefolium), ıtır çiçeği (Pelargoniumgraveolens), misk adaçayı (Salvia sclaria) ve mersin ağacı (Myrtus communis) basurun iyileştirilmesinde etkilidir ve sivri lavanta ve ardıç (Juniperus communis) romatizma için önerilir. 

Banyo için tuz hazırlarken bir veya iki avuç dolusu İngiliz tuzu veya Ölü Deniz tuzu kaynayan suya çözülene kadar eklenir ve ardından tuzlu su banyo suyuna karıştırılır. Sitz banyosu veya kalça banyosu, basur tedavisinde ve epizyotomi sonrası iyileşme için evde uygulanabilir. Sitz banyosunda üzerine oturulabilecek özel bir aparat bulunur; fakat sitz banyosu yarıya kadar sıcak su ile doldurulan bir banyoda da yapılabilir.

Buhar soluma
Buhar soluma tedavisi büyük birkaç buharlı su ve geniş bir havlu ile kolayca uygulanabilir. Soğuk algınlığı ve burun tıkanıklığına ilişkin diğer sağlık sorunlarına karşı aromaterapi uzmanları, nane şekeri (Menthapiperita) ve okaliptüs (Eucalyptus globulus) gibi tıkanıklık giderici etkisi olan esans yağlarından beş damla önerir. Mersin ağacı (Myrtus communis) veya biberiye (Rosmarinusofficinalis) gibi balgam söktürücü yağlar da kullanılabilir. Yağ eklendikten sonra kişi su kabının üzerine eğilir ve buharı hapsetmek için kafasının üzerine bir havlu koyar. Gözler kapalı olarak buharın solunmasından yaklaşık olarak üç dakika sonra havlu açılabilir.

Buhar solunumunda faydalı olabilecek diğer bitki ve esans yağları şunlardır:
  • Bronşit ve sinüs enfeksiyonu için çay ağacı yağı (Melaleuca alternifolia).
  • Boğaz ağrısı için sandal ağacı (Santalum album), Virginia sedir ağacı (Juniperus virginiana), ve buhur (Boswelliacarteri).
  • Öksürük için lavanta (Lavandula angustifolia) ve kekik (Thymus vulgaris).
Kompres
Soğuk kompres, bir bez veya pamuğun soğuk suya batırılması ve ardından sakatlanan veya ağrıyan bölgeye uygulanması ile hazırlanır. Bez oda sıcaklığına ulaştığında tekrar ıslatılarak uygulanmalıdır. El ile komprese hafif basınç uygulamak faydalı olabilir. Soğuk kompres genellikle şişlikleri indirmek, morarmaları azaltmak, baş ağrısı ve burkulmaları tedavi etmek için uygulanır. Ilık ve sıcak kompresler apse ve kas ağrıları için uygulanır. Ilık kompres, soğuk kompres ile aynı şekilde hazırlanır; fakat bezi ıslatmak için soğuk su yerine buharlaşan su kullanılır. Sıcak kompres oda sıcaklığına geldiğinde tekrar tekrar ıslatılıp uygulanmalıdır.     

Esansiyel yağlar tedavinin terapötik değerini arttırmak için nem kompresine eklenebilir. Nane şekeri ve rahatlatıcı yağlar soğuk komprese eklendiğinde özellikle etkileri artar. Komprese yağ eklemek için kompresin batırılacağı su kabının içerisine beş damla esansiyel yağ damlatılır. Esansiyel yağlar doğrudan bir beze uygulanırsa sulandırılmamış yağ formu cildi tahriş edebilir. 
Felç, donma ve sinir uçlarını etkileyen ve duyularda azalmaya neden olan rahatsızlıkları bulunan kişiler sadece eğitimli bir hidroterapi uzmanı, fizyoterapi uzmanı veya diğer uygun sağlık çalışanlarının rehberliğinde hidroterapi tedavisi uygulamalıdır. Bu bireyler sudaki sıcaklık değişimini doğru olarak hissedemedikleri için uygun gözetim olmadan ciddi boyutlarda yanma riski ile karşı karşıya kalırlar. Diyabet ve hipertansiyon hastaları da sıcak havuz ve diğer ısı hidroterapilerini uygulamadan önce profesyonel bir sağlık çalışanına danışmalıdır. Sıcak havuzlar, jakuziler ve diğer havuzlar düzenli olarak temizlenmedikleri, uygun sıcaklıkta tutulmadıkları ve uygun kimyasallar ile temizlenmediklerinde bakteriler için elverişli bir üreme alanı haline gelirler. Bireyler kullandıkları ekipmanların hijyenik olup olmadığı konusunda bir sağlık uzmanına danışmalıdır. Evlerinde sıcak havuz ve diğer hidroterapi ekipmanlarını uygulayan kişiler orijinal ekipman üreticisinin önerdiği kullanım ve bakım talimatlarına uymalıdır. Bazı esansiyel yağlar hamile kadınlar, emziren kadınlar veya belirli hastalıkları ve fiziksel sorunları bulunan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Kronik veya akut sağlık sorunları bulunan kişiler esansiyel yağlar ile terapiye başlamadan önce sağlık uzmanına danışmalıdır.

Tarçın yaprağı, ardıç, limon, okaliptüs, nane şekeri ve kekik gibi esansiyel yağlar yoğun olarak cilde uygulandıklarında cildi büyük ölçüde tahriş edebilirler. Hidroterapide kullanılan yağlar cilde uygulanmadan önce sulandırılmalıdırlar. Bireyler, eğitimli bir sağlık uzmanı ve/veya aromaterapi uzmanı tarafından aksi önerilmedikçe, hiçbir zaman cilde doğrudan esansiyel yağ uygulamamalıdır.

Kolon iritasyonu sadece bir sağlık uzmanı tarafından uygulanmalıdır. Hamile kadınlar vajinalarını antiseptik su ile temizlememelidirler çünkü bu bakterilerin vajina ve rahime girmesine neden olabilir. Ayrıca hamile kadınlar bir sağlık uzmanına danışmadan sıcak havuzları kullanmamalıdır. Vajina kendi kendisini temizler ve vajinayı antiseptik su ile yıkamak vajinanın pH ve flora dengesini bozarak vajinit ve diğer enfeskiyon risklerini artırır. Bazı çalışmalar vajinanın aşırı olarak antiseptik su ile temizlenmesinin pelvik iltihaplanmayı artırdığını göstermiştir.  
Çoğu hidroterapi türüne dayanabilmek mümkündür. Bununla birlikte banyo sularında esansiyel yağlar ve bitkileri kullanan bazı hastalarda alerjik reaksiyon (kontak dermatit) riski vardır. Bu bireyler cilt bandı testi kullanarak bitkilere karşı alerjik reaksiyon geliştirip geliştirmediklerini sınayabilirler (örneğin dirseğin iç kısmına az bir miktar sulandırılmış bitki sürerek ve bu bölgede oluşabilecek kızarıklık ve tahrişi gözlemleme yoluyla). Esansiyel yağlara karşı alerjik reaksiyon gösteren kişiler bu yağları kullanmamalıdır ve daha fazla bilgi için sağlık uzmanına danışmalıdır. Hidroterapinin olası en ciddi yan etkisi aşırı ısınmadır. Bu durum kişinin sıcak havuz veya jakuzide çok fazla zaman geçirmesi ile ortaya çıkar. Bununla birlikte bu terapiler gözetim altında yapıldığında risk en az seviyededir.
Hidroterapi tedavileri hem alopatik hem de modern tıp tarafından birçok rahatsızlığı ve hastalığı tedavi etmede kullanılır. Bununla birlikte kolon iritasyonu, rektum bölgesinin sıvı içeren iğne ile temizlenmesi ve vajinanın antiseptik su ile temizlenmesi gibi invasif (saldırgan) hidroterapi teknikleri genel kabul görmemektedir. Bu türden iç temizleme teknikleri sindirim yolu ve vajinanın doğal dengesini bozararak kişiye zarar verebilir. Çoğu geleneksel tıp profesyoneli kadınlarda hijyen için vajinanın antiseptik su ile temizlenmesinin gerekli olmadığını ve bunun iyileşmeden çok, kadının sağlığı için zararlı olabileceğini kabul eder.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye