Juvenil Romatoid Artrit - Tıbbi Tedavi

Bu rahatsızlık etkilenen eklemlerde inatçı ağrı, şişkinlik ve tutukluk gibi belirtilerin meydana gelmesine neden olmaktadır.

Juvenil Romatoid Artrit

Juvenil romatoid artrit, aynı zamanda juvenil idiopatik romatoid artrit olarak bilinmekle beraber, 16 yaş altı çocuklarda en sık görülen artrit türüdür. Bu rahatsızlık etkilenen eklemlerde inatçı ağrı, şişkinlik ve tutukluk gibi belirtilerin meydana gelmesine neden olmaktadır. 

Bazı çocuklar rahatsızlık belirtilerini sadece birkaç ay yaşarken, diğerleri hayatlarının geri kalan kısmında da yaşamaktadırlar.

Juvenil romatoid artritin bazı tipleri, büyüme problemleri ve göz enflamasyonları gibi bazı ciddi semptomlara neden olabilmektedir.  Bu rahatsızlığın tedavisi ağrının kontrolü, eklem bölgelerinin eski fonksiyonlarının kazanılması ve eklem hasarının önlenmesine yöneliktir.

Doktorlar bu hastalığın meydana geliş nedenini tam olarak aydınlatabilmiş değildirler. Ancak durumun genetik yatkınlıkla bir ilgisi olabileceği düşünülmüştür. Özellikle juvenil romatoid artrite neden olabilen bazı genler bulunmuştur. 

Fakat hastalık tamamıyla genetik kökenli değildir. Genetik kökenin sadece hastalığa yakalanma riskini arttırdığı sanılmaktadır. Hastalığın başlamasına ise virüsler ya da bakteriler gibi çeşitli çevresel etmenlerin katkıda bulunabileceği düşünülmektedir. Fakat juvenil romatoid artrite sebep olan bakteri ya da virüslerin türü hakkında herhangi bir bulgu mevcut değildir.

Juvenil romatoid artritin en temel semptom ve belirtileri:

Ağrı: Çocuğunuz hafif bir ağrının varlığından söz etmese bile özellikle sabahları ya da kısa bir uyku sonrası hafif aksayarak yürüdüğünü fark edebilirsiniz.

Şişme: Eklemde ödem oluşumu oldukça yaygındır fakat bu ödem özellikle diz gibi geniş eklemlerde daha belirgindir.

Tutukluk: Çocuğunuzun eskiye oranla daha hantallaştığını fark edebilirsiniz. Özellikle uyku sonrası veya sabah kalktıktan sonra bu durumun daha belirgin olduğunu gözlemleyebilirsiniz.

Bu rahatsızlık bazı vakalarda tek bir eklemi ilgilendirmesine rağmen bazı vakalarda diğer eklemleri hatta tüm vücudu ilgilendirebilir. Eklemlerdeki semptomların haricinde lenf bezlerinde şişme, ciltte döküntü ve hafif yüksek ateş de semptomlar arasında yer alabilir.

Eğer çocuğunuzun eklem bölgesinde 1 haftadan daha uzun bir süredir ağrı, şişkinlik ya da ödem olduğunu fark ederseniz mutlaka bir doktora götürmeniz tavsiye edilir. Bu belirtilere yüksek ateşin de eşlik etmesi rahatsızlıkla ilgili kuşkuları daha da güçlendirmektedir.

Juvenil romatoid artritin tedavisindeki amaç, çocuğun normal sosyal ve fiziksel aktivitelerini sürdürebilmesi ve hastalığın gelişiminin durdurulması ya da yavaşlatılmasına yöneliktir. Bu amaçla hekimler ilaç tedavisi, fizik tedavi ya da diğer tedavi yöntemlerini tercih etmektedirler. Rahatsızlık için kullanılan başlıca tedavi yöntemleri şunlardır:

İlaç Tedavisi: Birçok cocukta sadece ağrı kesiciler tedavi için yeterli olurken, diğerleri için hastalığın gelişiminin yavaşlatılması da gerekmektedir. Juvenil romatoid artrit için kullanılan tipik ilaç tedavisi için şu ilaçlar tercih edilebilir:
  • Non-steroid anti inflamatuar ilaçlar
  • Kortikosteroid ilaçlar
  • DMARD’lar (disease modifying anti-rheumatic drugs – hastalık şiddetini değiştirebilen anti romatizmal ilaçlar)
  • Immunsupresanlar (bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar)
  • TNF alfa inhibitörler
  • Diğer ilaçlar
Fizik Tedavi: Doktorunuz çocuğunuzun eklemlerinin elastikiyetini korumak, hareket yeteneğini arttırmak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için bu yöntemleri tercih edebilir.

Cerrahi Operasyon: Çok şiddetli vakalarda tercih edilen bir yöntemdir. Mecburi olunmadıkça diğer yöntemler tercih edilir.

JRA için en iyi doğal terapilerden biri, Buffalo Üniversitesi’nin 1999 tarihli araştırmasına göre direnç egzersizleridir. Çalışmada çocuklar haftada üç kere 1 saatlik seanslarda vücudun alt yarısı için egzersiz yaptırılmıştır. 8 hafta sonunda çocuklarda kas gücünde, hız ve dayanıklılıkta %40 – 60 artış görülmüştür. Çocuk ne kadar formda değilse gelişme o kadar fazla olmuştur. Ayrıca ağrılar %50, ilaç kullanımı %25 oranında azalmıştır. İlgili bir çalışmada egzersizin vücutta enflamasyona yol açan ajanları azalttığı, enflamasyon karşıtı bileşenleri artırdığını, bu şekilde bağışıklık sistemini güçlendirdiği bulundu. Diyetin de JRA tedavisinde rolü olduğu düşünülmektedir. Yağ oranı düşük ve gluten içermeyen sıkı bir vejetaryen rejimi ve alerji eliminasyon diyeti tedaviye yardımcı olabilir. JRA’nın da dahil olduğu birkaç otoimmün hastalıkta gıda alerjileri önemli rol oynamaktadır. Alerjiye sebep olan gıdaların diyetten çıkarılması JRA belirtilerinde azalma sağlar. 

Meyve suyu terapisi, vücudu zehirlerinden arındırırken JRA belirtilerini azaltabilir. Tavsiye edilen sebze ve meyveler arasında havuç, kereviz, lahana, patates, kiraz, limon, pancar, salatalık, kırmızı turp ve sarımsak yer alır. Patlıcangiller familyasından olan patates, patlıcan, domates, kırmızı ve yeşil biberler tavsiye edilmez. Tamamlayıcı bir tedavi olarak aromaterapi selvi, rezene ve limon bitkilerini kullanır. Masaj yağları arasında biberiye, benzoin, Alman papatyası, kafur, ardıç, okaliptüs ve lavanta bulunur. Tavsiye edilen diğer tedaviler akupunktur, akupresür ve "body work”tür.

Bazı vakalarda bazı esansiyel yağ asitlerinin etkili olduğu görülmüştür. Bunlar balık yağında bulunan omega-3 yağ asitleri ve hodan yağında, frenküzümü çekirdeği yağında ve akşam sefası yağında bulunan omega-6 gama linoleik asittir (GLA). Üzerinde çalışma yapılmamış olsa da bazı hekimler kıkırdaklar için takviyeler alınmasını tavsiye eder. Zerdeçal, zencefil, acı biber gibi enflamatuar karşıtı baharatlar da tedaviye yardımcı olabilir. Yukka, dulavrat otu, atkuyruğu, şeytan pençesi, saparna ve aksöğüt kabuğu, enflamatuar karşıtı ve analjezik özelliklerinden dolayı faydalı olabilirler. 

Besin takviyeleri arasında faydalı olabilecekler bol miktarda antioksidan içerir (C, A, E vitaminleri, çinko, selenyum, flavonoidler). B vitaminleri ve bor, bakır, manganez gibi mineraller de etkilidir. Bir çalışmada günlük 1,800 IU miktarında E vitamini belirtileri iyileştirmeye yardımcı olmuştur. Metiyonin, sistein ve diğer amino asitler gibi vücudun detoksuna yardımcı olan takviyeler de faydalı olabilir. 

Homeopati de JRA belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olabileceği düşünülen diğer bir tedavi yöntemidir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye