Sağlıklı bir yaşam tarzı kalp hastalığının önlenmesine ve gelişiminin yavaşlamasına yardımcı olur. Sorunsuz bir kalbe olanak veren hayat tarzı sağlıklı bir diyeti sürdürme, düzenli egzersiz, kiloyu koruma, sigara içmeme, alkolde aşırıya kaçmama, hipertansiyonu kontrol altında tutma ve stresi yönetmeyi içerir. Kardiyak rehabilitasyon programları risk altındaki veya koroner sorunlar geçirmiş kişilerde problemleri önlemeye mükemmel şekilde yardımcı olur.
Doğru Beslenme
Sağlıklı bir diyet düşük yağlı, özellikle de doymuş yağ, düşük kolesterollü ve lif açısından zengin çok çeşitli besinleri içerir. Bol meyve ve sebzenin yanında tuzun sınırlanmasını kapsar. Doymuş yağlar kalorilerin yüzde 7 ila 10’una eşit olmalı, çoklu doymamış yağlar yaklaşık yüzde 10’a, mono doymamış yağlar yüzde 15’e ve karbonhidratlar günlük kalorilerin toplamda yüzde 55-60’ına eşit olmalıdır. Yağlar günlük kalorilerin yüzde 30’undan fazlasını kapsamamalı ve tercihen balık yağı, zeytinyağı, tohum ve sebze yağları şeklinde alınmalıdır. Yeni bulgular doymuş yağları doymamış yağlarla değiştirmenin koroner kalp hastalığını azaltmada, toplam yağ alımını düşürmekten daha etkili olduğunu göstermektedir. Soğuk su balıkları yemek ya da bununla kıyaslanabilir Omega-3 çoklu doymamış yağ asidi takviyeleri almak kardiyak ölümleri önlemeye yardımcı olabilir. 2003 yılında Amerikan Kalp Derneği günde bir porsiyon yağlı balık ya da üç balık yağı kapsülünün alımını desteklemeye başlamıştır.
Yağ içeren balmumuna benzer bir madde olan kolesterol, et, süt ürünleri, yumurta ve diğer hayvansal gıdalar gibi besinlerde bulunur. Çözünebilir lifler kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Diyetteki kolesterol günde yaklaşık 300 miligram ile sınırlı tutulmalıdır. Herhangi bir popüler lipid-düşüren ilaç, yağ ve kolesterol açısından düşük bir diyetle birlikte kullanıldığında LDL kolesterolü ortalama yüzde 25-30 oranında düşürmektedir.
Antioksidanlar bitkisel besinlerdeki kimyasal bileşenlerdir. Antioksidan açısından zengin gıdalar, arterlerin fonksiyonlarını düzeltebilir, arterde plak oluşumunu önleyebilir ve kanser riskini azaltabilir. Renkli sebze ve meyveler antioksidan kaynaklarıdır ve lif, vitamin ve mineraller açısından zengindirler. Düşük kalorilidirler ve neredeyse yağsızdırlar. Pek çok meyve ve sebzede bulunan C vitamini ve betakaroten, LDL-kolesterolün koroner arterlere zarar verecek bir hale dönmesini engeller. Tam tahıllar, özellikle de tam yulaf ve yulaf kepeği, kolesterolü düşürmektedir.
Aşırı sodyum, yüksek tansiyon riskini artırır. İşlenmiş gıdaların çoğu büyük oranda sodyum içerir. Günlük sodyum alımı yaklaşık bir çay kaşığı tuz miktarına yakın olan 2,400 miligram ile sınırlı tutulmalıdır. U.S. Departments of Agriculture and Health and Human Services tarafından geliştirilen Gıda Rehberi Piramidi takip edilmesi kolay, günlük, kalbe yararlı yemek için prensipler sunmaktadır.
Düzenli Egzersiz
Aerobik egzersizi tansiyonu düşürür, kilo kontrolünü sağlar ve HDL (iyi) kolesterolü artırır. Aynı zamanda kan damarlarının esnek olmasını sağlar. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, maksimum kalp sağlığı için haftanın en az dört günü, 30 dakika süren, ortadan şiddetliye artan aerobik egzersizini önermektedir. Kalp hastalığı olan ya da risk faktörü bulunan kişiler bir egzersiz programına başlamadan önce doktora danışmalıdır.
İdeal Kilo
İdeal vücut kilolarının yüzde 20 ya da daha fazlası üzerinde olan kişilerde kalp hastalığı gelişmesi riski de artmaktadır. Kilo vermek toplam ve LDL kolesterolünün azalmasına, trigliseritlerin azalmasına ve HDL kolesterolün artmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kan basıncını da azaltır. Doğru beslenme ve egzersiz, kilo vermenin iki kilit unsurudur.
Sigarayı Bırakmak
Sigara içmenin kalp üzerinde pek çok olumsuz etkisi mevcuttur. Kalp atışını hızlandırır, büyük arterleri daraltır ve düzensiz kalp atışları yaratabilir. Aynı zamanda tansiyonu yükseltir, plak oluşumuna neden olur, kan pıhtılarının oluşumunu artırır ve kan plaketlerinin kümelenmesine ve kan akışının engellenmesine yol açar. Sigara içenler sigarayı bıraktıklarında kalbin zararı onarılabilir. Yapılan birkaç çalışma, eski içicilerin, sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra, sigara içmeyenlerle aynı oranda kalp hastalığı riskine sahip olduğunu göstermiştir.
Ölçülü Alkol Kullanımı
Alkolün ölçülü tüketimi, kalp hastalığına karşı korur çünkü alkolün HDL kolesterol seviyelerini yükselttiği görülmektedir. Amerikan Kalp Derneği ölçülü alkol tüketimini günde günlük 25-30 ml alkol olarak tanımlar – bu aşağı yukarı bir kadeh kokteyle, 150 ml şaraba ve 355 ml biraya karşılık gelir. Yoğun alkol kullanımı her zaman kalp için zararlıdır. Genellikle kan basıncını yükseltir ve kalbi zehirleyerek anormal kalp ritmine ve hatta kalp yetmezliğine neden olabilir.
Hipertansiyonu Teşhis ve Tedavi Etttirmek
Kalp hastalığı için en yaygın ve ciddi risk faktörlerinden biri olan yüksek tansiyon, hayat tarzı değişimleri ve ilaç yoluyla bütünüyle kontrol edilebilir. Teşhis ve tedavi, hayati önem taşır çünkü hipertansiyon çoğunlukla herhangi bir belirti göstermez. Çoğu insan kendilerinde bu durumun olduğundan haberdar değildir. Hafif hipertansiyon sodyum ve yağın diyetsel alımını azaltarak, düzenli egzersiz yaparak, stresi yöneterek, sigara içmekten kaçınarak ve ölçülü alkol alarak kontrol altında tutulabilir.
Stresi Yönetmek
Herkes stres yaşayabilir. Stresten bazen kaçınılması gerekir, kaçınılmaz olduğunda gevşeme teknikleri, egzersiz ve diğer seçeneklerle yönetilmesi gerekir.