Retinopati için kullanılabilecek birçok alternatif tedavi mevcuttur. Retina problemleri, diyabet, yüksek tansiyon ya da orak hücreli anemi gibi diğer bozukluklara işaret ettiğinde, bu bozukluklar da tedavi edilir. Holistik tıp, göz bozukluklarını genellikle sadece gözdeki hastalığın iyileşmesini teşvik ederek değil, aynı zamanda fiziksel, zihinsel ve duygusal düzeyde genel sistemi güçlendirerek tedavi eder.
Diyet ve Beslenme Tedavisi
Retinanın iyileşmesini sağlayacak diyet, bol miktarda taze ve çiğ sebze, meyve, fasulye, bezelye ve kepekli tahıllar içerir. Diyetlerin, özellikle de hayvan ve süt ürünleri kaynaklı olmak üzere, yağ içerikleri düşük olmalıdır. Şeker ve beyaz un dahil işlenmiş, suni ve rafine edilmiş gıdalardan kaçınılmalıdır. Alkol ve kafein alımı da azaltılmalıdır.
Bazı gıdalar, özellikle de karotenoidler (bazı sebzelerde bulunur) ve flavenoidler (bazı meyvelerde bulunur) bakımından zengin gıdalar, göz retinopatilerinin ve kan damarları hasarının iyileşmesine yardımcı olabilir. Havuç, domates, kavun ve yeşil yapraklı sebzeler gibi karotenoidler açısından zengin gıdalar sık sık tüketilmelidir. Lutein ve zeaksantin, ıspanak ve lahanada bulunan karotenoidler olup göz fonksiyonu ve retina iyileşmesini destekler. Likopenler ise domates, guava, karpuz ve pembe greyfurtta bulunan benzer bileşenlerdir. Rutin ve quersetin bioflavonoidleri de retinadaki kan damarlarının sağlıklı dolaşımını teşvik eder ve kırmızı soğan, üzüm, turunçgiller, kiraz ve mavi yeşil yosunda bulunur. Ayrıca sarımsak da kan pıhtılaşması azaltarak retina sorunlarına yardımcı olabilir. Çayüzümü ve huckleberries de retina problemleri için en sık kullanılan ayıüzümü meyvesinin akrabalarıdır. Yeşil çay ise antioksidan içerir ve retinadaki kan damarlarının onarımına yardımcı olabilir. Üzüm çekirdeği ekstresi ve çam kabuğu ekstresi kan damarları onarımına ve kan dolaşımını artırmaya yardımcı; güçlü bioflavenoid antioksidanlar olan oligomerik proantosiyanidinler (OPC) içerir.
Retina desteği için beslenme takviyeleri arasında sistein, taurin, alfa-lipoik asit ve glutatyon amino asitler yer alır. Flaxseed ya da evening primrose yağı gibi bir esansiyel yağ asidi takviyesi de önerilir. Çünkü esansiyel yağ asitleri retinadaki sinir fonksiyonunu ve kan dolaşımını iyileştirir. A, C ve E vitaminleri, B kompleks vitaminler ile çinko ve selenyum mineralleri takviyeleri de retina ve kan damarında iyileşmesini destekler.
Bitkisel Takviye
Ayı üzümü kan damarlarını güçlendirdiği ve retinada kanamayı azalttığı kanıtlanmış göz-tropik bioflavenoidler olan ve antosiyaninler olarak adlandırılan bileşenler içerdiğinden kuvvetle tavsiye edilen bir bitkidir. Antioksidan ve dolaşım iyileştirici nitelikleri olduğu için gingko da retina problemleri için düzenli olarak kullanılır. Kadife çiçeği bitkisi doğal bir lutein kaynağıdır. Retinopati için sık kullanılan diğer bitkiler arasında koyunotu, gengel, karahindiba, altınmühür ve gözotu yer alır.
Geleneksel Tedaviler
Geleneksel Çin tıbbı göz problemleri için akupunktur, akupresür, diyet ve bitkisel ilaçlar kullanır. Çin tıbbı göz problemlerinin karaciğer fonksiyon bozukluğu ile ilişkili olduğunu düşünür ve hem gözleri hem de karaciğeri güçlendirmek için kurbağaotu, dulavratotu, meyan, karahindiba, ginkgo ve gotu kola gibi bitkiler kullanır.
Ayurvedik Tıp
Ayurvedik tıpta retina problemleri için diyet ve bitkisel tedavi kullanır. Düşük yağlı vejetaryen diyet, bol miktarda ekşi, tuzlu ve keskin tatları olan gıdalar ve gengel ile gingko gibi bitkiler tavsiye edilir. Karaciğeri temizlemek, dolaşımı artırmak ve iyileşme sağlamak için perhiz de uygulanır.
Homeopati
Homeopatide göz bozuklukları için euphrasia, calendula ve sistemik iyileşme için diğer ilaçlar reçete edilir.