Mamografinin Sorunları

Mamografi, meme kanseri için en sık kullanılan tarama yöntemi olmasına rağmen, yerine başka metotların kullanılmasının daha iyi olacağını iddia eden karşıt fikirler de vardır.

Mamografi, meme kanseri için en sık kullanılan tarama yöntemi olmasına rağmen, yerine başka metotların kullanılmasının daha iyi olacağını iddia eden karşıt fikirler de vardır. Bugün modern tıp araştırmalarının kanıtları meme kanseri teşhisi için mamografinin kullanılmasının tekrar düşünülmesi gerektiğine işaret etmektedir.

Mamografi Kanser Riskini Artırabilir
Mamografi memeye iyonize radyasyon verir. Dr. John W. Gofman iyonize radyasyonun sağlık üzerindeki etkilerinde bir uzmandır ve 30 yılını düşük doz radyasyonun insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmakla geçirmiştir. Bulduğu sonuçlara göre meme kanserlerinin %75’I mamografiden, röntgen ışınlarından ve diğer medikal kaynaklardan gelen iyonize radyasyondan kaçınarak veya bunu minimuma indirerek engellenebilir. Diğer araştırmaların sonuçlarına göre de mamografi taramasının 1983’te yapılmaya başlamasından beri meme kanseri vakalarının %12’sini oluşturan duktal karsinomun görülme sıklığı %328 artmıştır. Bu artışın %200’ü mamografi kullanımı ile ilişkilidir. Kadını zararlı radyasyona maruz bırakmasının yanında mamografi prosedürü var olan kanser hücresi kitlesinin yayılmasına da yardımcı olabilir. Mamografi sırasında kadının memesine önemli miktarda basınç uygulanır ve meme iki plastik yüzey arasında sıkıştırılır. Bazı tıp uygulayıcılarına göre bu sıkıştırma kanser hücrelerinin meme dokusundan metastaz yapmasına yol açabilir.

Yalancı Pozitiflerin Yüksek Oranı
Mamografinin yüksek oranlı yalancı pozitifleri hem medikal giderlerin artmasına hem de gereksiz duygusal travma yaşanmasına sebep olur. 40-64 yaşları arasındaki, kanser taraması yapılan 60,000 kadın üzerinde yapılan bir İsveç araştırmasında, tedavi için onkolojistlere yönlendirilen 726’sının %70’inde kanser olmadığı görülmüştür. The Lancet’e göre mamografilerin %5’i tekrar test gerektirir, %93’e kadarı ise yalancı pozitif olabilmektedir. The Lancet’in raporuna göre ayrıca pozitif sonuçların önemli bir kısmı yalancı pozitif olduğundan dolayı bu tutarsız sonuçlar gereksiz biyopsilerin ve invazif cerrahi prosedürlerin yapılmasına sebep olmaktadır. Pozitif sonuç veren mamografilerin %70-80’inde biyopside kansere rastlanmamaktadır. Yalancı pozifitlerin %90’ının üstüste binen yoğun göğüs dokusundan oluştuğu düşünülmektedir.

Yalancı Negatif Yüksek Oranı
Mamografi ayrıca yüksek oranda yalancı negatif sonuçlara sahiptir. Yalancı pozitifler gereksiz strese ve müdahaleye yol açabilirken yalancı negatifler ölümcül olabilir. 40 yaşın altındaki kadınların meme dokuları genellikle daha yoğundur ve sebeple tümörlerin mamografi ile görülmesi zorlaşır. Ayrıca bu yaş grubundaki kadınlarda tümörler daha hızlı yayılır. Dolayısıyla kanser taramaların arasında oluşabilir. 40-49 yaşları arasındaki kadınlarda gözden kaçan tümör oranı oldukça yüksektir. Yalancı negatiflerin oranı %40 olarak verilmiştir.

Östrojen Göğüs Röntgenlerini Bozar
Östrojen terapisi mamografi sonuçlarını engelleyebilir. Menopoz sonrası, 50 yaş ve üstündeki 8,800 kadında yapılan araştırmada östrojen replasman terapisinin (ÖRT) mamografide yalancı pozitif sonuç alınma oranını %71 artırdığı görülmüştür. Dr. Mary B. Laya’ya göre bu kadınlarda yalancı negatif sonuç oranı da artmaktadır.

Mamografi çapı iki santimetreden daha küçük olan tümörleri gözden kaçırabilir. Halbuki bir tümör 1 santimetre çapına eriştiğinde elle hissedilebilir ve kadınlar kendilerini muayene ederken daha küçük tümörleri bile fark edebilirler. Bu sebeple kadınlar kendilerini muayene etmeyi ihmal etmemelidirler. Çoğu uzmana göre kendini muayene yoluyla erken teşhis en iyi sonuçları verir. Kesinlikle en güvenli, en ucuz, en az invazif önlemdir. Ayrıca kadınların kendi göğüs dokularını, doğal olarak var olan kitleleri tanımalarını ve değişiklikleri daha iyi algılamalarını sağlar.

Mamografi geçici bir teknolojidir ve daha güvenli metotlara yakında yerini bırakacaktır. Bu metotlardan ikisi termografi ve Anti-Malignin Görüntüleme Testidir (AMAS). Termografi radyasyon kullanmaz ve vücudun yaydığı kızıl ötesi ısıyı tespit ederek çalışır. AMAS ise erken evrelerinde kötü huylu tümörlerin bulunduğu hastalarda bulunan bir antikoru ölçer. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye