Yapılan araştırmalar, toplumdaki mide kanseri ve özofagus kanseri (yemek borusu kanseri) vakalarından sorumlu en önemli risk faktörlerinin neler olduğunu ve kanser riskini ne oranda artırdıklarını tespit etti.
Şimdiye kadar yapılan pek çok araştırma risk faktörlerinin neler olduğunu belirlemekle beraber, hiçbiri bu risk faktörlerini birbiriyle kıyaslayıp kanser oluşumuna ne ölçüde neden olabileceklerini araştırmamıştı. Bu nedenle istatistiki verilerin elde edildiği bu çalışma, New York’taki Memorial Sloan-Kettering Cancer Centre’da baş araştırmacı Dr. Lawrence S. Engel’in başkanlığındaki bir grup tarafından yapılmıştır.
Çalışmaya mide kanseri ya da özofagus kanserinden şikayetçi 1143 hasta ve 695 sağlıklı gönüllü katılmıştır. Hastaların durumu 1993-1995 yılları arasında değerlendirilmiş ve hastalardan birçok anket doldurmaları istenmiştir.
Araştırmacılar, en sık görülen 4 tür kansere odaklanmışlardır:
- Özofagus adenokarsinomu
- Özofagus yassı hücre kanseri
- Mide ağzı kanseri
- Midenin diğer bölümlerinde meydana gelen adenokarsinomlar
Elde edilen bulgular ise "Journal of the National Cancer Institute” adlı bilimsel dergide yayımlanmıştır.
Kilolu olmanın meydana gelen özofagus adenokarsinomlarının %41’inden sorumlu olduğu, sigara içmenin ise aynı kanser türünün %40’ından sorumlu olduğu görülmüştür. Hem kilolu olup, hem sigara içmenin, bunların yanı sıra yetersiz sebze meyve tüketimi ve reflü hastası olmanın ise meydana gelen vakaların %79’undan sorumlu olduğu bildirilmiştir.
Özofagus yassı hücre kanseri için ise en büyük risk faktörünün alkol tüketimi olduğu görülmüştür. Alkol tüketiminin bu tür kanserin riskini %72 oranında arttırdığı belirlenmiştir. Hastaların yaklaşık %90’ının ise hem alkol tüketen, hem sigara içen ham de az meyve-sebze tüketen kişilerden olduğu görülmüştür.
Midenin "cardia” bölgesinde yani mide ağzında meydana gelen adenokarsinomların oluşumu için ise en büyük risk faktörünün sigara tüketimi olduğu görülmüştür. Vakaların yaklaşık %45’inden sigaranın sorumlu olduğu düşünülmektedir. Hem kilolu olan hem de sigara tüketenlerde ise bu risk oranı %56’ya çıkmaktadır.
Diğer tür mide adenokarsinomlarının ise, sigaranın içindeki bir madde olan nitrit tüketimi fazlalığından olduğu tespit edilmiştir. Nitrit tüketiminin, bu kanser türlerinin meydana gelmesinden %41 oranında sorumlu olduğu düşünülmektedir.
Araştırmacılar, özellikle batı toplumlarında görülme sıklığı yükselen mide kanseri ve özofagus kanserleri riskinin belirli önlemlerin alınarak azaltılabileceğini öne sürmektedirler.
Yapılan araştırmalarda genel olarak en önemli kanser riskini arttıran faktörlerin:
- Sigara tüketimi,
- Alkol tüketimi,
- Aşırı kilo,
- Reflü hastası olma ve düzenli tedavisinin yapılmaması,
- Dengesiz ve sağlıksız beslenme,
- Yetersiz sebze ve meyve tüketimi olduğu sonuçları ortaya çıkmıştır.
Araştırmacılar yukarıdaki sayılan risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasıyla mide ve özofagus kanserlerinin meydana gelme oranlarının çok belirgin ölçüde düşeceğini düşünmektedirler.