Obezite Nedeni Olarak Diyet

Diyet, zayıflama yolundan ziyade, obezite nedeni olabilir.

Obezite Nedeni Olarak Diyet

Kilo kontrolü için oluşturulmuş binlerce diyet ve multimilyon dolarlık endüstriyi düşününce birkaç kilo kaybetmenin kolay yolları olduğu düşünülebilir. Ne yazık ki, diyet uygulayanlar tarafından verilen kilolar hemen hemen her zaman geri alınır. Sonuç olarak, birçok diyet uygulayan kişi yo-yo tuzağına düştüler: kilo kaybı ve geri alım ile yinelenen bir döngü. Bunun öncelikli nedeni, kişilerin kilo kaybından sonra, önceki yeme alışkanlıklarına geri dönmesidir, bu da aynı bedene geri dönmeye ve fazladan bir kaç kilo daha almaya sebep oluyor. 

Susan Kano, diyet ve yeme bozuklukları üzerine ulusal bir konuşmacı ve yazardır ve hem diyet işinde olup hem de yıllarca zayıflamaya çalışan bir arkadaşından bahseder. Arkadaşı bşlangıçta 80 kilodan 60 kiloya düşmek için mücadele etmiştir. Bir sure sonra, kilosu 80’e geri çıkar. Yıllar içinde, birbiri ardına diyet uyguladığı için, kilosu sürekli çıkar ve iner. Bugün hala diyete devam etmektedir ve şu an 100 kg'dır.

Neden bu şekilde olduğuna ve zayıflama için gıda kısıtlamasından neden kaçınılması gerektiğine dair çeşitli sebepler vardır. Vücut gıdadan yoksun kaldığında, ister açlık ister diyet nedeniyle olsun, alınan daha az kaloriye karşılık hayatta kalma moduna geçerek metabolik hızı azaltır. Enerji adipoz (yağ) dokularında öyle verimli depolanır ki, normal kilolu biri iki ay boyunca yemeden yaşayabilir. Gıda kısıtlaması sonrasında tıkanırcasına yeme isteği, her ne kadar diyet yapanlar için cesaret kırıcı olsa da, kıtlık sonrası harekete geçmeyi bekleyen başka bir hayatta kalma mekanizmasıdır. Zararsız hücresel metabolizmamızın kendinden kaynaklanan açlık ve yaşamı tehdit eden kıtlık arasındaki farkı anlatmasının bir yolu yoktur.   

Diyet, zayıflama yolundan ziyade, obezite nedeni olabilir. Diyet sadece metabolizmayı yavaşlatmaz, aynı zamanda kas hücrelerinin aşırı zayıflamasına, yağ hücrelerinin şişmesine, dokularda toksik yağların birikmesine ve yorgunluğa sebep olur. Zayıflama ne kadar hızlı olursa, kas kaybından kaynaklanan kalp komplikasyonları riski de o kadar yüksek olur. Obez birinin kas kütlesi kazanması ve yağ yakma dokuları miktarını arttırması gerekir. Artan kas kütlesi metabolizmayı geliştirecektir. Bunun anlamı genellikle başta hafif kilo alımı veya kilo kaybı olmamasıdır (çünkü kas dokuları yağ dokularından daha ağırdır). Ancak bu sayede kişi yağ yakma hızını arttırmayı bekleyebilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye