Parmak Uçlarınızdaki Şifa Gücü

Mudra işaret veya mühür anlamına gelen Sanskrit bir kelimedir. Mudra bütün vücutla yapılabilir, ama biz burada hasta denilen çeşitli el mudralarına bakacağız.

Parmak Uçlarınızdaki Şifa Gücü

Beş Parmağınızda Beş Element

Mudra’lar Doğu kültürlerinde çok uzun zamandan beri fiziksel, zihinsel ve duygusal şifa kaynağı olarak görülmüşlerdir. Mudraları öneren sistemlere göre elin her bölgesi vücuttaki sistemlerin belli bir kısmına tekabül eder. Kendine özgü belli bir frekansı taşıyan her parmak enerjiyi vücut içerisinde ileri geri yönlendirme kapasitesine sahiptir. Parmakları ve elleri bükerek, bağlayarak, esneterek, birbirine değdirerek vücudumuz ve zihnimizle iletişime geçebiliriz. Bu sessiz sohbet yoluyla ruh halimizi, hayata karşı tutumumuzu, algımızı değiştirebilir, uyanıklığımızı ve konsantrasyonumuzu arttırabiliriz.

Daha teknik bir şekilde dile getirmek gerekirse mudralar beyin kökünde ve beynini daha ilkel bölgelerinde yerleşmiş bulunan ilkel ve iç güdüsel alışkanlıkları, bilinçaltı reflekslere ulaşmanın ve bunları değiştirmenin aracı olarak iş görürler. Bu alanlarla latif, entelektüel bir bağlantı kurarlar.

Mudraların Kökeni

Çok bilgili yogiler bile mudraların kökeninin bilinmediği konusunda hem fikirler, fakat bir şeyden herkes emin. Mudralar bir kadim yoga uygulamasıdır ve dünyanın birçok farklı kültüründe uzun zaman kullanılmışlardır. Kadim Mısır’ın kumlarında kurtulan heykeller ve sanat eserlerinde birçok mudra görülebilir. Hindu ve Budist ikonografisinde mudralar farklı Buda’ları, Bohdisattva’ları (sadece kendi için değil, herkes için aydınlanma peşinde olanlar) ve tanrıları ayırt etmek için kullanılır. Aslına bakılırsa mudralar neredeyse bütün eski kültür ve dinlerde görülür. Günümüzün Japon rahipleri tarafından günlük tapınım ve ruhani uygulamalar sırasında halen kullanılmaktadır.

Mudralar’ın Hindu yıkım ve yaratım tanrısı Şiva’dan bu yana var olduğuna inanılır ve eski dönemlerden kalma birçok tasvirde ve Şiva’nın Parvati ile sohbetlerinde bu durum açık bir şekilde belgelenmiştir. Şiva kendisine ait tasvirlerin birinde elleriyle Çin mudra’yı yapar ve böylece bu mudranın berrak, sakin bir zihin hali yaratmak için kullanıldığını anlatır. Bu mudrada başparmak ucu hafifçe işaret parmağının ucuna değerken, diğer parmaklar açık halde durur. Ayrıca Tantra Şastra, Upansana Şastra ve Nriyta Şastra gibi kadim metinlerde mudraların ayrıntılı tarifleri bulunur.


Mudra Uygulamasının Faydaları

Mudra "işaret” veya "mühür” anlamına gelen Sanskrit bir kelimedir. Mudra bütün vücutla yapılabilir, ama biz burada hasta denilen çeşitli el mudralarına bakacağız.

Mudra’lar ellerden ve parmaklardan çıkan pranayı (yaşam gücü veya enerji) yönlendirmek için kullanılır. Her mudra farklı bir bağlantı kurar ve bu yüzden vücut, zihin ve prana üzerinde kendine uygun bir etkide bulunur. Tantrik metinlerde mudra uygulamasıyla bünyedeki prananın boşa kullanımı engellendiği zaman zihin içe döner, pratyahara yani duyuların içe dönmesi halini ve dharana yani konsantrasyonu sağlar denmektedir.

Bu yapılması kolay ama güçlü mudralar vücut içinde kilitlenmiş enerjiyi serbest bırakırlar ve kadim tıp alimleri tarafından kulak ağrısından kalp hastalığına kadar çok çeşitli rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olmak için kullanılmışlardır. Mudraların etki süresi değişkendir; bazı mudraların etkide bulunması 45 dakika kadar sürerken, bazıları birkaç saniye içinde etkide bulunurlar. Mudraların düzenli olarak uygulanmasının uykusuzluk, arterit ve hafıza kaybına iyi geldiği bilinmektedir.

Beş Element

Çin tıbbına göre insan vücudu beş elementten meydana gelen küçük bir alemdir: ateş, hava, su, toprak ve esir. Stresliysek veya hastalanmışsak bu elementlerin oranları dengesizleşmiş demektir. Elin beş parmağı beş elemente tekabül etder. Başparmak agni (ateş), işaret parmağı vayu (hava), orta parmak akaşa (esir), yüzük parmağı prithvi (toprak) ve serçe parmaksa jal (su) elementine karşılık gelir.

Hastalıkların kaynağı eninde sonunda bu beş elementin dengesizliğine bağlıdır ve bu yüzden elementler arasında akışkanlığı sağlayan mudralarla tedavi edilebilir. Mudralar vücut sistemi içindeki beş elementi normalleştirir, dengeye getirir ve onlara kararlılık verir. Mudralar herhangi bir enerji fazlası yaratmadan bir termostat gibi iş görür ve en iyi prana dengesini bulur.

Mudra Çalışması

Mudra çalışmanız için daha önce yoğa yapmış olmanız gerekmez; bunlar yoga uygulamasının daha latif kısımlarıdırlar. Bu nedenle mudralar yogilere nefes teknikleri, duruşlar, bandhalar (kilitler) uygulama yoluyla vücutlarıyla ilgili daha yüksek bir farkındalık elde ettikten sonra öğretilir. Mudralar herkese uygundur. Mudraları uygularken şu genel hatlara dikkat etmemiz gerekir.
  • Yiyecekler: Mudralardan en yüksek faydayı elde etmek istiyorsanız takip edebileceğiniz en destekleyici diyet, beyaz şeker, un, tütün ve alkolden uzak bir vejetaryen diyettir.
  • Duruş: Mudralar ayakta, hatta yürürken yapılabilir. Mudralar hasta yatağında nefese dikkat edilerek de yapılabilir. Ama mudralardan maksimum etki olmak için sırt dik, omuzlar gevşek ve gözler kapalı olmak kaydıyla bağdaş kurarak veya diz üstüne oturmanız tavsiye edilir. Bu duruşlar kuşkusuz yolda yürürken elleriniz cebinizde mudra yapmaktan çok daha etkili olacaktır.
  • Süre: Günde 30 dakika kadar uygulanabilirler, ister tek bir seansta 30 dakika ister üçe bölünmüş 10 dakika seans şeklinde.
  • Vücut: Bedeniniz gevşemiş, eller serbest, parmak uçları hafif birbirine dokunacak şekilde olmalıdır. Mudralar en iyi boş mideyle yapılır. Ama gastrik süreçlere yardımcı olan vayu mudra tok olarak yapılabilir.
  • Nefes: Uzun, yavaş, derin nefes. Nefes alış ve veriş arasında doğal bir boşluk olmalıdır. Nefesinizi takip etmek zihninizi şimdiki zamana getirip mudralardan elde edeceğiniz faydayı arttırır. Bilinçli, yavaş nefesi mudra uygulamasıyla birleştirdiğiniz zaman olumlu etkiler daha da artar.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye