Rosen Yöntemi - Faydaları

Gevşeme ve farkındalık hedefleyen bir beden çalışması tekniğidir.

Rosen Yöntemi

Rosen yöntemi beden çalışması, Marion Rosen’in fizik tedavi uzmanı olarak 30 yıllık deneyimlerine dayanarak geliştirdiği gevşeme ve farkındalık uygulamalı bir yaklaşımdır. Rosen yöntemi hareketi, vücuttaki bütün eklemleri hareket ettirmeyi ve nefes almayı kolaylaştırmak için tasarlanan neşeli, düşük etkili egzersizlerden oluşur. 

Rosen yönteminde beden çalışması seansları bir masaj yatağında uygulanır. Hasta kısmen giyinik kalır ve bir örtü ile örtülür. Yöntemi uygulayan kişi, bir seans esnasında vücuttaki kronik olarak gergin kaslara duyarlılık kazandırmak için nazik, doğrudan ve manipülatif olmayan dokunuşlar kullanır. Uygulayıcı, solunumdaki ve kaslardaki gizli değişikliklere dokunuş ve sözcüklerle yanıt verir. Bu müşterinin, bilinçsiz olarak kas gerilimi ile "tutulmuş” olan anıları ve hisleri tanımasını sağlar. Gergin kaslar gevşedikçe solunum kolaylaşır ve kişi canlanmış ve oldukça sıhhatli hissedebilir.

Rosen yöntemi beden çalışması seansı 50 ila 60 dakika sürer ve genellikle haftada bir ya da iki haftada bir alınır. Seansların sayısı ve sıklığı, seansı alanın amaçlarına bağlıdır. Her zaman tam mahremiyet sağlanır. Kişinin rızasıyla, Rosen uygulayıcısı diğer ruh sağlığı veya tıp hekimleri ile görüşmelidir. Rosen yöntemi sigorta kapsamında değildir. Rosen yöntemi hareket kurslarında, egzersizler müzik eşliğinde bir partner ile ya da tek başına yapılır. Bazı egzersizler zeminde yapılır. Öğrenciler hareket etmek için rahat giysiler giyerler. 
Rosen yöntemi fizik tedavi uzmanları ve psikanalistlerin ortaklığı sonucu geliştirilmiş olan beden çalışmaları terapilerinden biridir. Almanya’da doğmuş olan Marion Rosen, başlangıçta "nefes terapisi” üzerine çalışmıştır. Rosen, Nazi Almanya’sından kaçtıktan sonra fizik tedavi üzerine eğitim aldı ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşti. 1944’te Mayo Clinic’te fizik tedavi programından mezun oldu. Kaiser Permanente Hastanesi’nde çalıştıktan sonra California Oakland’da özel fizik tedavi kliniğini açtı.

Yıllar içinde Rosen, daha eski yaralanmalarından kaynaklanan ancak artık bir fiziksel yaralanma ya da travma bulgusu göstermeyen fakat kronik ağrı çekmeye devam etmekte olan pek çok kişiyi tedavi etti. Yaralanmaları hakkında konuşan insanların daha hızlı iyileştiğini fark etmeye başladı. Bütün travmaların –fiziksel, zihinsel ve duygusal– bedende kronik kas gerilimi olarak tutulduğu teorisini geliştirdi.

Hastaların gevşedikçe, genellikle uzun dönemler boyunca bedenlerinde bilinçsiz olarak tutmuş oldukları düşünce ve duyguları açığa çıkardıklarını gözlemledi. Rosen, geleneksel tıbbi tedavilerden yanıt alınmamış hastaları başarılı biçimde tedavi etmesiyle tıp camiasında ün kazandı. Astım hastaları, kronik ağrısı ve psikosomatik hastalıkları olan hastalar olumlu yanıt vermişti. Yaralanma geçirmiş ya da fiziksel şikayetleri olan hastaları iyileştirmenin yanı sıra Rosen, temelde sağlıklı olan insanlar için, yaklaşımının güçlendirici ve dönüştürücü potansiyeliyle de ilgilenmeye başladı.

1972’de yöntemini birkaç kişiye öğretmeye başladı ve 1980’de verdiği eğitimi halka açık sınıflara genişletti. Rosen yönteminin şu an pratisyenlere eğitim veren 13 merkezi vardır. Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralya’daki 15 ülkede ortalama 600 uygulayıcı vardır. Rosen yöntemi hareketi kursları hastaların yaralanmaları azaltmak için egzersiz taleplerine yanıt olarak yaratılmıştır.

Marion, fizik tedavi uzmanları tarafından kullanılan hareket aralığı testleri için müzik besteleyerek vücuttaki her eklemi eğlenceli biçimde hareket ettirme yöntemini geliştirmiştir.
"Clinician’s Complete Reference to Complementary and Alternative Medicine"a göre, Rosen Yöntemi artrit, bel ağrısı, kronik yorgunluk, baş ağrıları ve strese "ideal bir biçimde uygun” olarak görülür. Astım, kolik, hipertansiyon, insomnia, kabızlık, menstrüel kramplar, osteoartrit, gebelik öncesi ve huzursuz bacak sendromu için "en iyi terapilerden biridir”. Alerjiler, kolit ve Crohn hastalığı, amfizem, doğum sonrası bakım, gebelik, doğum ve premenstrüel sendrom için "değerli bir birleşik terapi” olarak görülür.

Rosen yönteminin aynı zamanda psikoterapide önemli bir tamamlayıcı tedavi olduğu görülmüştür. Bazı kişiler bu yaklaşımla duygusal ve ruhsal gelişim için ilgilenmektedir. Rosen yöntemi, hareket kurslarında hareket aralığını iyileştirir, solunum kapasitesini artırır ve harekette kolaylığı teşvik eder. Özellikle yaralanmalardan iyileşen ya da ender olarak egzersiz yapan insanlar için yardımcıdır.
Rosen yöntemi uygulayıcıları, ciddi zihin hastalıkları ve psikoz öyküsü olan ya da hayat şartlarını kabul etmeye karşı güçlü savunmalara ihtiyaç duyan kişilerle çalışmaz. Rosen yöntemi, alkol ya da uyuşturucu bağımlılığının ilk iyileşme evreleri esnasında (bir yıldan erken) tavsiye edilmez. Herhangi bir fiziksel ya da duygusal travmanın akut safhasında da önerilmez. Psikoterapi gören ya da sağlık sorunları olan kişilere seans almaya başlamadan önce terapistlerine ya da hekimlerine danışmaları tavsiye edilir.
Rosen yönteminin faydaları üzerine hiçbir bilimsel çalışma yapılmamıştır. Buna rağmen Rosen, Uluslararası Somatik Kongresi tarafından 1999 yılında, somatik alandaki katkıları için onurlandırılmıştır. Rosen yöntemi halk veya genel sağlık bakım uzmanlarınca iyi bilinmemektedir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye