Tendinit (Tendon İltihabı) - Nedir

Tendinit, etkilenen bölgede ağrı, acı ve hassasiyet ile birlikte kendini gösteren iltihabik bir sorundur.

Tendinit (Tendon İltihabı)

Tendonlar kası ve kemiği birbirine bağlayan kalın, fibröz bağlardır. Tendinit ise tendonların enflamasyonuna (iltihap ve yangı) verilen tıbbi isimdir. Tendinit, etkilenen bölgede ağrı, acı ve hassasiyet ile birlikte kendini gösteren iltihabik bir sorundur. Genellikle aşırı zorlanma ya da tendondaki küçük yırtıklar sonucu meydana gelir. Tendinit vücut bölgesindeki herhangi bir tendonda görülebilir ancak genellikle omuz, dirsek, el bileği ve ayak bileği bölgelerinde meydana gelir.

Vücutta meydana geldiği yere göre farklı isimlerle adlandırılabilen tendinit problemlerinden bazıları şunlardır:
  • Tenisçi dirseği
  • Golfçü dirseği
  • Atıcı omuzu
  • Yüzücü omuzu
  • Atlayıcı dizi
Eğer tendinit çok şiddetliyse ve tendon yırtığı ciddiyse, tendonun onarılması için cerrahi operasyon gerekebilir. Ancak birçok basit tendinit vakası dinlenme, fizik tedavi ve ağrı ile ödemi azaltmak için kullanılan çeşitli ilaçlar sayesinde tedavi edilebilir.

Tendinit ani ve ciddi bir zedelenme veya incinme sonucu meydana gelebileceği gibi, belli bir hareketin zaman içerisinde sürekli tekrarlanmasından ya da tendonun aşırı zorlanmasından da meydana gelebilir. Örneğin tenisçilerin sürekli raketle topa vurma hareketleri gibi yaptıkları bazı tekrarlayan hareketler, tendonun zorlanarak zedelenmesine neden olabilir.
Tendinit semptomları, genellikle tendon ve kemiğin birleştiği noktalarda meydana gelebilmektedir. 

Tendinitin en belirgin semptomları:
  • Eklem yakınlarında ağrı ve hassasiyet (özellikle omuz, el bileği, dirsek veya ayak bileği yakınlarında),
  • Ağrının olduğu bölgede tutukluk ve hareket etme yetisinin azalması,
  • Etkilenen bölgede meydana gelen hafif şişme ve ısınma,
  • Özellikle hareket ederken artan ağrı-acı hissi,
  • Semptomların şiddetlenmesiyle hareket etmeksizin hissedilen ağrı
Eğer aşağıdaki durumlar söz konusuysa uzman bir doktoru ziyaret etmeniz tavsiye edilir:
  • 10 gün içerisinde şiddeti azalmayan ağrı,
  • Ağrının oldukça şiddetli olması ve ağrılı bölgede şişlik ve hareket kaybı da mevcutsa, mutlaka uzman bir hekimi ziyaret etmeniz gerekebilir. Aksi takdirde akut tendinit, kronik tendinite dönüşme riski taşıyabilir.
Tendinit için olmazsa olmaz tedavi şekli istirahattır. Bunun yanı sıra hekiminiz aşağıdaki ilaçları da reçete edebilir:

Kortikosteroidler: Bazı durumlarda tendinit olan bölgenin yakınlarına kortikosteroid bir ilaç enjekte edilerek etkilenen bölgedeki ağrı ve şişmenin giderilmesi sağlanabilir.

Ağrı Kesiciler: Aspirin, naproksen, ibuprofen gibi klasik ağrı kesiciler, ağrının azalmasına yardımcı olabilirler.

Bahsedilen ilaçların kullanılması ya da istirahattan sonra bile hastalıkta herhangi bir iyileşme meydana gelmemişse, ciddi tendinit vakalarında cerrahi operasyon gerekebilir.

Diyet
Patlıcangiller familyasına ait bitkiler (beyaz patates, domates, patlıcan, biber ve tütün) uzun süre boyunca tüketilmezse faydası görülür. Gıda alerjilerinin tedavisi şarttır çünkü çoğu kişide enflamasyon gıda alerjisiyle artabilir.

Takviyeler
B6 vitamini, bioflavonoidlerle beraber C vitamini, ağızdan alınan bakır (günde 2-4 mg) veya bakır bir bileklik takmak (bakır cilt tarafından emilir ve kronik eklem ağrılarını azaltabilir), manganez, bromelayin, esansiyel yağ asitleri, morina balığı karaciğer yağı (öğünlerden 1-2 saat önce, 1 çorba kaşığı), E vitamini, selenyum alınabilecek takviyelerdir.

Bodywork 
Masaj, Shiatsu, Feldenkrais metodu ve Rolfing etkili yöntemlerdir.

Bitkiler
Söğüt kabuğu, gilaburu kabuğu, araliya (aralia spinosa) tentürleri eşit miktarlarda karıştırılıp günde üç kez bir çay kaşığı miktarında alınabilir.

Hidroterapi
Günde 1 ila 3 kez kontrast uygulama (sıcak ve soğuk dönüşümlü), akut durumlarda buz torbası kullanımı, Epsom tuzu banyosu tavsiye edilir. Birkaç çorba kaşığı Epsom tuzu banyo suyuna eklenir, 25 – 30 dakika içinde kalınır, kurulandıktan sonra sıcak zeytinyağı ile cilt ovulur.

Osteopati
Eğer tendon iltihabı kaslara sürekli binen aşırı yükle veya kasların yanlış kullanımıyla ilişkiliyse bu kasları rahatlatmak ve esnetmek tendondaki stresi azaltır. Yoga tarzı esnetmeler ve ilgili kasın narin, acısız kasılmaları uygulanabilir.

Topikal Uygulamalar
Zarar görmüş bölge dinlendirilmeli ve kalp seviyesinin üstünde tutulmalıdır. Birkaç katlı gazlı bez elma şırası sirkesine bandırılır, üstüne kalın, koşer tuz dökülerek incinmiş bölge sarılır. Gergin tendonları ve eklemleri rahatlatmak için elma şırası sirkesiyle nemlendirilmiş tuzu etkilenmiş bölgeye haftada iki kez sürün.  Çok sıvı olmamasına dikkat edin.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye