Kabarcıklar (Su Toplaması) - Nedir

Sürtünme veya yanıklar sonucu deride oluşan su dolu kabarcıklardır.

Kabarcıklar (Su Toplaması)

Su toplamaları çeşitli tahrişler sonucunda deride kabarcıklar şeklinde görülür. Bunlar büyük, ağrılı ya da daha fazla tahriş olacak gibi görünmüyorsa, patlatılmamalıdır. Sıvı dolu kabarcık alttaki deriyi temiz tutar, bu da enfeksiyonu önler ve iyileşmeyi destekler.

Eğer su toplamış kabarcığın patlatılması gerekliyse:
  1. Sterilize edilmiş bir iğne ya da jilet kullanılmalıdır (sterilize etmek için iğnenin ucu veya jiletin kenarı, kızarana kadar ateşe tutulur ya da alkol ile yıkanır).
  2. Bölge tamamen yıkanır, kabarcıkta küçük bir delik açılır ve şeffaf sıvı nazikçe dışarı akıtılır.
  3. Eğer sıvı beyaz ya da sarı ise, bölge enfeksiyon kapmış olabileceğinden tıbbi bakım gerekebilir.
  4. Sıvı boşaltıldıktan sonra üzerindeki deri koparılmamalıdır.  Alttaki yeni derinin bu koruyucu tabakaya ihtiyacı olacaktır.
  5. Enfeksiyon gelişimine dair bulgulara dikkat edilmelidir. Bulgular arasında irinli akıntı, su toplamasının çevresindeki deride kızarma ya da ısınma, su toplanan yerden dışarı doğru uzanan kırmızı çizgiler yer alır.
Hareketi önlemedikçe, boyutu veya konumları gereği aşırı ağrıya neden olmadıkça, kabarcıklar patlatılmamalı ya da delinmemelidir çünkü bu, yaraya bakterilerin girmesine neden olabilir. Eğer bir kabarcık patlarsa, üstteki deri dokusu bozulmadan yerinde bırakılmalıdır. Aşırı büyük ya da ağrılı kabarıklar tercihen nitelikli bir sağlık uzmanının yönetiminde, antiseptik prosedürler kullanılarak delinmelidir. 

Kabarcık tedavisi durumun nedenine bağlıdır. Oluşumları bir hastalık veya bozukluğun belirtileri niteliğindeyse, kabarcıklar hastalığın kendisinin tedavi edilmesini gerektirir. Sürtünme veya travma nedeniyle oluşan kabartılar, yumuşak bir sabun ile temizlenmeli, üzerine bir antiseptik uygulanmalı ve etkilenen alan steril bir bandaj ile kapatılmalıdır. Bir herbalist, aromaterapist ya da holistik bir sağlık uzmanı, marigold, kekik, lavanta ya da çay ağacı yağı gibi antiseptik veya anti-mikrobiyal bir bitki ile kompres önerebilir. Kabarcık temiz tutulmalı ve bandaj sık sık değiştirilmelidir. Kan kabarcıkları bölgeye basınç uygulayarak damar rüptürlerinin ilerlemesini önlemek için bir bandajla sıkıca sargılanmalıdır.
Önlem amaçlı olarak çalışma eldivenleri giyilebilir. Kar küremek ya da yaprakları tırmıklamak gibi sadece ara sıra yapılan işler su toplamalarının başlıca nedenlerindendir. Yeni ayakkabıların giyilme süresi yavaşça arttırılmalıdır. Sürtünme yapan alanlara vazelin sürülmeli ya da yara bandı takılmalıdır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye