Vajinit - Alternatif Tedavi

Vajinit, dişi üreme sisteminin en yaygın enfeksiyonudur; yaşamlarının bir noktasında çoğu kadını etkiler.

Vajinit

Yaygın bir rahatsızlık olan vajinite sebep olabilen üç ana tip enfeksiyon vardır: vajinal kandidiyazis (mantar enfeksiyonu), trikomoniyazis (parazit enfeksiyonu) ve bakteriyel vajinozis. Cinsel faaliyet bu organizmaları kapmanın tek yolu değildir.

Vajinal mantar enfeksiyonlarına Candida adı verilen bir mantar sebep olur. Candida normal olarak vajinada bulunur ama belirli koşullar altında bu mantarlar kontrolden çıkar ve semptomlara sebep olurlar. Yatkınlaştırıcı etkenler arasında antibiyotik kullanımı, oral gebelik önleyiciler, diyabet, gebelik, kadın hijyen ürünlerinin kullanımı (örneğin antiseptik sular), kadın deodorant spreyleri ve ıslak mayo gibi nemli ortamlar bulunur.

Parazit enfeksiyonuna Trikomoniyazise Thrichomonas adı verilen, cinsel faaliyetle bulaşan bir parazit sebep olur ama gebelik sırasında ve menopozdan sonra da yaygındır. Bu durumda vajina akıntısı genellikle beyaz, grimsi yeşil veya sarıdır ve sık sık adet kanamasından sonra ortaya çıkar. Adet kanaması vajina pH’ını yükseltir, bu da Trichomonas’ın büyümesi için ideal ortamı yaratır. Kaşıntı genellikle yoğundur.

Bakteriyel vajinozise genellikle Gardnerella vaginalis adı verilen bir bakteri sebep olur. Kandida ve trikomoniyazisten farkı vajinada iltihabın çok az olması veya hiç olmaması ve eşlik eden semptomun görülmemesidir. Bakteriyel vajinozis gebelik, emzirme sırasında ve rahim içi araç kullanan kadınlarda daha sık görülür ve vajinitin diğer sebepleri gibi cinsel faaliyetle ilişkilidir.
Aşağıdaki belirtiler vajinite işaret etse de hiçbir belirti görülmeyen vakalar da mevcuttur:
  • Vajina akıntısında herhangi bir değişiklik (renkte, hacimde, kokuda değişiklik)
  • Kaşıntı, tahriş veya yanma hissi
  • İdrara çıkarken veya cinsel ilişki sırasında ağrı (bazı vakalarda)
  • Vajinal kanama (bazı vakalarda) 
  • Yoğun, peynirimsi, beyaz veya saydam akıntı (mantar enfeksiyonu)
  • Beyaz, grimsi yeşil veya sarı bazen köpüklü akıntı (trikomoniyazis)
  • Balığımsı kokulu beyaz, gri veya sarımsı akıntı (bakteriyel enfeksiyon)
Vajinitten şüpheleniliyorsa akıntının özelliklerine göre teşhiste bulunacak olan jinekolog görülmelidir. Doktor pelvis muayenesi ve pap smear testi yapar (eğer hasta bir yıl içinde yaptırmadıysa) ve bahsedilen organizmalardan birisinin var olup olmadığını belirlemek için akıntıdan örnek alır ve inceler.

Bakteriyel vajinozis ağızdan alınan veya vajinal fitiller şeklinde kullanılan metronidazol veya klindamisin ile tedavi edilir.
Beslenme ve Takviye
Vajinite bakteriyel veya mantar enfeksiyonları dahil çeşitli şeyler sebep olabilir. Korunmak için meyvesiz, şekersiz ve mantarsız bir diyetle beslenilmelidir. Eskimiş peynirlerden, alkolden, çikolatadan, kuru meyvelerden, fermente yiyeceklerden, gluten içeren tüm tahıllardan (buğday, yulaf, çavdar ve arpa), salamdan, baldan, kabuklu yemişlerden, tereyağından, turşudan, pişmemiş mantardan, soya sosundan, filizlerden ve sirkeden kaçınılmalıdır. Ayrıca iltihap geçene kadar narenciyeden ve asitli meyvelerden (portakal, greyfurt, limon, domates, ananas, ve misket limonu) uzak durulmalıdır. Bunlar daha sonra yavaş yavaş diyete eklenebilir.

Canlı yoğurt kültürleri içeren yağsız yoğurt yenilmelidir. Bu gıda doğrudan vajinaya da uygulanabilir. Enfeksiyonla savaşır ve iltihabı yatıştırır. Kahverengi pirinç yemek ve prodophilus takviyeleri almak da işe yarar. Beslenme uzmanları rahatsızlığı hafifletmek için aşağıdaki günlük takviyeleri tavsiye etmektedir:
  • Bir prodophilus formülü (etikette belirtildiği gibi 3 defa)- dost bakterileri tedarik eder
  • Biyotin (300 mcg günde 3 kez)- mantarı dizginler
  • Esas yağ asitleri (etikette belirtildiği gibi)- iyileşmeye yardımcı olurlar
  • B vitamini kompleksi (50-100 mg günde 3 kez)- çoğunlukla vajinitli insanlarda eksiktir
  • Kolodiyal gümüş (etikette belirtildiği gibi)- iltihabı dindirir ve iyileşmeyi teşvik eder
  • A vitamini (50,000 IU; gebeler 8000 IU’yu aşmamalıdır)- iyileşmeye yardımcı olur
  • E vitamini (400 IU)
  • C vitamini (2000-5000 mg)- bağışıklık sistemini uyarır
Akut bir durumda takviyeler, semptomlar geçene kadar alınır. Semptomlar ısrar ederse doktora danışılmalıdır. Kronik bir durumda tedavinin süresi hakkında doktorla görüşülebilir

Aromaterapi
Kaşıntıyı hafifletmek için Alman papatyası, çay ağacı veya mür esansiyel yağlarından birinin birkaç damlası ılık banyo suyuna eklenir.

Ayurvedik Tıp
Vajinit için Ayurveda doktorları peynir ve mayalı ekmek gibi fermente yiyeceklerden uzak durmayı, misk otu ile temizliği ve Septilin adlı formülü kullanmanızı tavsiye edebilirler. Yeni bir programa başlamadan önce doktora danışılmalıdır; vajinit daha ciddi bir durumun, örneğin cinsel yolla bulaşan bir hastalığın semptomu olabilir.

Bitkisel Tedavi
Kaşıntıyı hafifletmek ve iltihapla savaşmak için 1-2 çay kaşığı taze sıçan kulağı 1 fincan kaynar suda 5 dakika demlenir. Soğumaya bırakılır ve daha sonra perineal bölge bununla yıkanır. Aynısefa veya sarı kantaronla yapılan merhem kaşıntı ve tahrişi hafifletebilir. Sağlıklı yiyecekler satan dükkanlarda bu karışımları bulunabilir. Ürünlerin etiket talimatlarına uyulmalıdır. Bitkisel tedavi uzmanları ayrıca antibakteriyel ve antiviral özellikleri bilinen sarımsak alımını da artırmayı tavsiye edebilirler. 8-10 karanfil tanesini günlük beslenmeye dahil edilebilir. Taze sarımsak fazla tüketilemiyorsa bunun yerine günde 3 defa 3 sarımsak kapsülü alınabilir.

Homeopati
Vajinit homeopati tedavisine yanıt verebilir. Ama ilaç seçimi semptomlara ve hastalığın evresine bağlı olacaktır. Bu bozuklukta kendi kendine tedaviye kalkışılmamalı, bir homeopati uzmanına görünülmelidir.

Geleneksel Çin Tıbbı
  • Akupunktur: Vajinite ilişkin akıntıyı tedavi etmek için akupunktur uzmanı teşhise göre belirlenen genel dengesizliği tedavi ederken mide 29, dalak 6, konsepsiyon kanalı ve 5 noktaları üzerinde odaklanabilir.
  • Akupres: Vajinitin sebep olduğu akıntıyı durdurmak için akupres uzmanı mide 29 ve 36, mesane 23 ve 28, yönetici kanal, safra kesesi 26 ve dalak 6 ve 10 noktalarına basınç uygulayabilir.
  • Çin Bitkisel Tedavileri: Vajinite bir mantar enfeksiyonu sebep olmuşsa sandalwood (santal), sarmısak ve cnidıum monnier bitkileri faydalı olabilir. Ginseng ve atractylodes, rehmannia eight, gentiana ve tang gui ve ginseng eight vajinit semptomlarını iyileştirmek için verilen Çin formüllerindendir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye