Yeni Doğan Bebek Bakımı ve Abhyanga

Doğumun bebeklerde yarattığı etkiler bazı ipuçları ve günlük masajla hafifletilebilir.

Yeni Doğan Bebek Bakımı ve Abhyanga

Bir yetişkin için bebeğin duygularını anlamak zordur. 9 ay karanlık, sıcak ve korunaklı bir yerde durduktan sonra parlak ışıklara ve yüksek seslere alışmak bebek için zorlayıcı bir süreçtir. Maharishi Vedic Tıbbı bu süreç boyunca bebeğin duyularına aşırı gelebilecek her türlü durumdan uzak tutulmasını tavsiye eder. Buna soğuk rüzgar, parlak güneş ışığı, kalabalık veya yüksek sesli mekanlar, hatta kuvvetli bir parfüm bile dahildir. Bu koruma sayesinde hem bebek dünyaya kendi hızıyla alışır, hem de anne ve bebek arasındaki bağ daha sağlam kurulur.

Yeni doğan bebeğiniz hakkında ilk 6 hafta boyunca uygulayabileceğiniz tavsiyeler şunlardır:
  • Bebeğinizi kalabalıktan ve dış ortamdan koruyun. Hava güzelse bebeği temiz hava almak için dışarı çıkarmak faydalı bile olsa yorucu faktörlerden bebeği uzak tutmak gerekir.
  • Bebeğinizi ürkütecek veya korkutacak aktivitelerden uzak tutun. Eğlenceli bile gözükse bebeği havaya atmayın ve onu yalnız bırakmayın.
  • Bebeğinizi sıcak tutun.
  • Bebeğinize havalandırılmış, temiz, sıkmayan kıyafetler giydirin.
  • Bebeğinizi şiddetli ışığa, soğuğa, doğrudan rüzgara veya yüksek sese maruz bırakmayın.
  • 6 haftalık olana kadar bebeğinizi, evin ana yaşama alanının dışında, yanınızda, sessiz bir odada tutun. Ziyaretleri haftada birkaç saat ile sınırlı tutun. Bu iki tarafa da (bebek ve anne) dinlenmek ve bağlanmak için bir fırsat sunar.
  • Kemikleri çok hassas olduğu için her zaman bebeğin boynunu ve başını destekleyin. Kafasını taşıyabilene kadar boynu desteklenmelidir.
  • Sakin ve yumuşak bir müzik çalmak bebeğe daha yatıştırıcı bir atmosfer sunabilir.
  • Göbek bağı düştükten sonra bebeğinize günlük olarak abhyanga masajı yapın. Masaj sonrası ılık bir banyo uygulayın (Göbek bağı düşene kadar Maharishi Vedic tıbbı sünger banyosunu tavsiye eder).

Abhyanga – Maharishi Ayurveda Bebek Masajı
Bebeğinizle yapabileceğiniz en keyifli aktivitelerden biri abhyangadır. Bebek abhyangası bebeğin sindirimini geliştiren, kas gerilimini azaltan ve kas gücünü artıran bir dizi nazik okşama hareketinden oluşur. Bebeklerin hem eğlendiği hem de dokunuş yoluyla sevgiyi hissettiği etkili bir uygulamadır. Genel olarak faydaları şunlardır:
  • Kirli maddeleri dokulardan çıkarıp vücudun kanallarına taşır.
  • Dolaşım sistemini iyileştirir.
  • Vücudun tüm hücrelerine besleyici kan ve oksijen temin eder.
  • Sindirime yardımcı olur, karın veya gaz ağrısını dindirebilir.
  • Bebeği rahatlatır ve daha iyi bir uyku uyumasını sağlar.
  • Bebeğin kaslarını şekillendirir.
  • Bebeğin rahimde cenin pozisyonunda durmasından doğan stresi ve gerilimi azaltır.
  • İletişimi, paylaşmayı ve bağlanmayı sağlar ve geliştirir.
  • Bebeği mutlu kılar.
  • Sonrasında bebeği yıkamak kanalların genişlemesini ve kirli maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.
Abhyanganın tüm detaylarını öğrenmek için eğitimli bir uygulayıcıdan yardım almak en iyisidir. Fakat hazırlık ve masaja genel yaklaşım açısından takip edilebilecek direktifler mevcuttur. Göbek bağı düştükten sonra bebeğe her sabah susam yağı kullanarak abhyanga masajı yapılabilir. Masaj genellikle 5-10 dakika sürer. Masaj akşamları bebek yatmadan önce de yapılabilir. Bu daha iyi bir uyku sağlar.

Her masajdan sonra banyo şart değildir, özellikle de daha az yağ kullanılırsa. Bebekler beslendikten sonraki yarım saat içinde masajı uygulamamak gerekir. Hasta olduğu gibi zamanlar haricinde bebeğe her gün masaj yapılabilir.

Hazırlık
Bebek birkaç havlu veya yastıkla hazırlanmış yumuşak bir mekana yatırılır. Masaj için ılık susam yağı tavsiye edilir ama bebeğin pişik, döküntü gibi cilt problemleri olduğunda Hindistan cevizi yağı veya ghee (saf yağ) de tercih edilebilir. Yağın durduğu kabın sıcak suyun bulunduğu bir kaba daldırılarak ılıtılması uygundur. Odanın da sıcak olması gerekir çünkü bebekler soğuğa, yetişkinlere göre çok daha dayanıksızdır. Masajı yapmadan önce tırnaklarınızın kısa olmasına ve yüzük gibi bebeği çizebilecek aksesuarları çıkarmaya dikkat etmelisiniz.

Uygulanışı
Bebeğinizi soyun ve yatırın. Masajı yaparken bebeğinize onu ne kadar çok sevdiğinizi, ona masaj yaptığınızı anlatın ve onunla nazikçe konuşun. Bebek ne kadar küçükse o kadar narin ve nazik okşamalar uygulayın. Bebek büyüdükçe masaj sırasında dönebilir veya oturabilir. Bu abhyanga için önleyici bir durum değildir. Sadece bebeğin başının desteklendiğinden emin olmak gerekir. Masaj sırasında eklemlere dairesel, uzuvlara ise uzuv boyunca (uzun) hareketler uygulanır.

Sonrası
Vücudundaki yağı yıkamak için bebeğinizi yıkayabilir veya sünger banyosu yapabilirsiniz. Ayurveda metinleri bebeği yıkamak için nohut unu ve süt gibi narin temizleyiciler önerir. Fakat bu ikisinin beraber kullanılınca lavaboyu tıkayabileceği akılda tutulmalıdır. Nohut unu bulunamazsa kırmızı mercimeği, bir kahve öğütücüsünde çekerek de temizleyici bir toz elde edebilirsiniz. Her halukarda sabun, bebeğin narin cildi için iyi değildir. Ayrıca bebeğin saçlarını haftada birden fazla yıkamak gerekmez. Saçtaki yağ bebeğin kafasını ve kafa derisini korur.

Masajı babanın yapması da mümkündür. Sıklıkla babalar, emzirme sonucunda anne ve bebeğin arasında oluşan ilişkiden dışlanmış bir durumda kalır. Bu masaj babaların bebeğe sevgisini göstermesi ve onunla bağ kurması için çok uygun bir aktivitedir.

Sonuç olarak, bebeğe günlük abhyanga masajı yapmak bebeğin duygusal, fiziksel ve zihinsel gelişimine destek verir. Masaj uykuyu iyileştirir, sindirimi güçlendirir ve bebeğin rahatlamasına yardımcı olur.



infantmassage

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye