2012’de Kalması Gereken 12 Alışkanlık

Yeni yılla birlikte bazı sağlıksız alışkanlıkları geride bırakma vakti geldi.

2012’de Kalması Gereken 12 Alışkanlık

Yeni yılın başında birçok kişi sağlıklı hayat değişiklikleri yapmaya karar verir. Fakat çoğu zaman bu konuda kararlılığımız yılbaşı heyecanından bile çabuk geçer. Eğer sizin için de yeni alışkanlıklar edinmek zorlayıcı ise konuya başka bir açıdan bakıp, mevcut sağlıksız alışkanlıklarınızdan kurtulmayı deneyebilirsiniz. İşte 2012’yi geride bırakmışken, yeni yıla taşınmaması gereken 12 alışkanlık:

1- Zararlı Atıştırmalıklar: Yabancılar bu ürünler için “junk food (çöp yiyecek)” terimini boşuna üretmemiş. Gereksiz kaloriyle dolu, vücuda hiçbir faydası olmayan atıştırmalıklara veda edebilirsiniz. Bunlar yerine az yağlı meyveli yoğurtlar, tam tahıllı bisküviler, elma, muz gibi taze meyveler, veya kurutulmuş meyveler yiyin. Hatta olabildiğince bu ürünleri beraber tüketerek hem tok tutucu hem de sağlıklı ara öğünler elde edebilirsiniz.

2- Tembellik: Vücudumuz hareketsiz bir hayat için tasarlanmamıştır. Düzenli egzersiz, tansiyonu, stresi ve kiloyu kontrol altına almak için yapılabilecek en iyi tercihlerden biridir. Bir spor salonuna gitmeye vaktiniz yoksa bile günde 30 dakikalık tempolu bir yürüyüşle ya da 3 kere 10 dakikalık yürüyüşlerle bedeninize ihtiyaç duyduğu aktiviteyi sağlayabilirsiniz. Bisiklet veya diğer spor dalları da tercihiniz olabilir.

3- Büyük Öğünler: Sadece alışkanlıktan ve önyargıdan dolayı ihtiyaç duyduğunuzdan çok daha fazlasını yiyor olabilirsiniz. Bunun için bir diyetisyenden yardım alıp sizin için uygun porsiyon büyüklüklerini öğrenin. İlk aşamada daha küçük tabaklar ve bardaklar kullanmak bile porsiyon kontrolünde faydalı olacaktır. Ayrıca tabağınızın yarısını meyve ve sebzelere ayırmak sindirim sisteminize rahat bir nefes aldırabilir.

4- Kalorili İçecekler: Yemeğin yanında içip, içeriğine dikkat bile etmediğiniz içeceklerden çok miktarda kalori alıyor olabilirsiniz. Tatlandırıcılar ile “light” hale getirilen çoğu içeceğin de vücudunuza bir faydası olduğu söylenemez. Oysa son derece masum ve faydalı tek içecek, edinmesi en kolay olandır: Su! Farklı tercihler olarak az yağlı sütleri veya organik meyve sularını da düşünebilirsiniz.

5- Su İçmeyi Unutmak: Vücudumuz ideal ısısını korumak, atık maddeleri boşaltmak, hücrelere besin maddesi ve oksijen taşımak için suya ihtiyaç duyar. Halbuki çoğu insan, özellikle soğuk havalarda terleme azalınca su içmeyi unutur. Yeni yılda bolca su içmek vücudun normal trafiğini işler tutmak için en kolay yöntemlerdendir. İdrar rengini kontrol ederek yeterince su içip içmediğinizi öğrenebilirsiniz. Eğer renksiz veya soluksa vücut yeterli olan suyu almaktadır. 

6- Kahvaltı Yapmaya Üşenmek: Kahvaltı gerçekten de günün en önemli öğünüdür ve metabolizmamızın güne hızlı bir başlangıç yapmasını sağlar. Bu yüzden alarmı ertelemeyi bırakıp, kahvaltıya vakit ayırmak gerekmektedir. Tam tahıllı yiyecekler, meyve sebzeler, az yağlı süt ve peynirler kahvaltı için en ideal yiyeceklerdir. 

7- Sürekli Dışarıda Yemek: Evde yemek yapmak zannedildiği kadar zor veya vakit alıcı değildir. Özellikle birkaç denemeden sonra hızlıca yapıp, sağlıklı bir şekilde tüketebileceğiniz öğünler keşfedebilirsiniz. Üstelik yemek yapmak ekonomik olarak da doğru bir tercihtir. Sürekli dışarıda yemek bir süre sonra keyif vermediği gibi zaman kazanacağını düşünerek kişileri fast-food’a yönlendirebilir.

8- Yemek Planını Bozmak: Özel aktiviteler normalde edindiğiniz sağlıklı yeme içme planlarını bozmanız konusunda sizi teşvik edebilir. Bu gibi durumlara karşı hazırlıklı olunursa dışarıda veya bir organizasyonda yemek yerken bile yeme düzenini bozmak için bir bahane kalmaz. Porsiyonlara sebze ve meyve ekletmek, fırınlanmış, ızgarada veya buharda pişmiş seçenekleri tercih etmek yapılabileceklerden birkaçıdır. 

9- Sıkıcı Yemekler: Sağlıklı yemek, sıkıcı yemek anlamına gelmez. Bu yaklaşım özellikle çocukları sağlıklı gıdalar tüketmekten uzaklaştırmaktadır. Bu gibi sıkıntılar yaşanıyorsa sağlıklı öğünleri çocuklarla birlikte hazırlamak, arkadaşlarını da teşvik etmek, oyun zamanından sonra yedirmek, beraber yeni yiyecekler keşfetmek mutlaka fayda sağlayacaktır. Hem sizin hem de çocuğunuzun ilgisini arttırabilecek diğer bir faktör ise yemeğin şık bir şekilde servisi veyahut da okula taşınacaksa hem güzel hem de işlevsel termoslar ve beslenme çantalarıdır.

10- Yalnız Yemek: Yemek zamanı paylaştıkça güzelleşen anlardandır. Mümkün olduğu kadar arkadaşlarla ve aileyle beraber yemek, hem öğünden alınan keyfi arttıracak hem de uygulanan sağlıklı yöntemlerin karşılıklı teşvik edilmesini sağlayacaktır. 

11- Dikkat Dağıtıcı Unsurlar: Yemek yemek, televizyon izlerken veya başka bir işle meşgulken yapılan ekstra bir aktivite değildir. Hatta gün boyunca yaptığımız hemen her şeyden daha önemli ve zorunlu olduğu söylenebilir. Üstelik yemek yerken, sadece bununla meşgul olunması alınan tadı arttırmakta ve tokluk hissinin sağlanmasını kolaylaştırmaktadır. 

12- Körü Körüne Uygulamalar: Marketlerde satılan ürünlerin etiketleri size istediğini her bilgiyi vermeyebilir. Örneğin “kalorisiz” ibaresi aslında ürünün porsiyon başına 5 kaloriden az, yağsız veya şekersiz ibaresi ise ürünün porsiyon başına yarım gramdan az yağ veya şeker içerdiği anlamına gelir. Bunlar hakkında ve sağlıklı bir yemek planı çıkarmak adına bir diyetisyenle çalışmak faydalı olabilir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye