Ağız Kokusu - Alternatif Tedavi

Halitozis de denilen ağız kokusu, nefesin hoş olmayan biçimde kokmasıdır.

Ağız Kokusu

Halitozis de denilen ağız kokusu, nefesin hoş olmayan biçimde kokmasıdır. Ağız kokusu, genellikle, zayıf hijyene bağlı olsa da daha derinde yatan sağlık sorunlarının göstergesi de olabilir. Çoğu yetişkin ve pek çok çocuk tarafından karşılaşılan bir sorundur. Bazı kişiler ise, böyle bir durum olmadığı halde nefeslerinin kötü koktuğuna ikna olmuş bulunmaktadır. Ağız kokusu kişinin sosyal ve mesleki hayatında önemli bir etkiye sahip olabilir.

Dişlerde plak oluşumu, ağız kokusunun en büyük nedenidir. Plak, ağız içinde besin parçacıkları, salya ve bakteriyel tortularla karışan bir mukus tabakasıdır. Ağız kokusuna aynı zamanda başka sayısız sorun da neden olabilir. Bunlar arasında boğaz ağrısı, besin parçacıklarının ağızda fermante olması, sinüs enfeksiyonları ve iyi temizlenmemiş takma dişler yer alır. Ağız kokusuna neden olan durumlar oral ya da nazal bölgelerle sınırlı değildir. Sorunun diğer olası kaynakları hazımsızlık, akciğer enfeksiyonu, böbrek yetmezliği, tüberküloz, frengi, karaciğer hastalığı, mide ve bağırsak sorunları, stres, dehidrasyon, çinko eksikliği ve kanser olabilir.

Sigara kullanımı yalnızca sigara içen kişide değil, sürekli olarak dumana maruz kalan pasif içicilerde de ağız kokusuna neden olabilir. Yağ, baharatlı yiyecekler açısından zengin yiyecekler ile kahve içeren bir diyet de sevimsiz nefes kokularına neden olabilir. Ağız kuruluğuna ya da dehidrasyona neden olan ilaçlar da bir sorun kaynağı olabilir; çünkü salya akışı ağzın temizlenmesine yardımcı olur. Antihistaminikler, dekongestanlar, antidepresanlar, anksiyete önleyici ilaçlar, idrar söktürücüler ve bazı kalp ilaçlarının su kaybettirici etkisi vardır ve ağız kokusuna neden olabilirler.

Teşhis
Kişide ağız kokusunun bulunup bulunmadığını saptamanın en kolay yolu, güvenilir ve diğer kişilerden ayrı olan bir arkadaşa sormaktır. Fakat asıl ve önemli olan, bir doktor veya diş hekimine danışmaktır. Kişinin kendi başına uygulayabileceği testlerden biri de, eli çanak şekline getirerek ağzı tutmak, nefes vermek ve sonra nefesi koklarken soluk almadır. Bir doktor ya da diş hekimi tarafından yapılacak fiziksel muayene de ağız kokusuna neden olan diğer sorunları teşhisinde kullanılabilir.
Ağız kokusunun en etkin tedavisi altta yatan rahatsızlığı tedavi etmektir. Eğer ağız kokusu devam eden bir sorunsa ya da diş eti kanaması gibi başka belirtiler de bulunuyorsa, bir doktor veya diş hekimine danışılması gerekir. Yazılan bir ilaç ağız kokusuna neden oluyorsa, ilacın değiştirilmesine izin verilebilir. İlaçta bir değişim planlandığı her zaman bir doktora danışılması gerekir.
  • Bitkilerde bulunan aromatik maddelerin ciğerlere girmesi suretiyle nefesi tazelemek için maydanoz, keklik üzümü ya da nane çiğnenebilir. 
  • Ekinezya, mür, mira ve Kanada kan kökü ile yapılacak güçlü bir çay da günlük ağız yıkama için kullanılabilir. 
  • Taze elmalar, turunçgiller ve kereviz de ağzın temizlenmesine yardımcı olan yiyeceklerdir. 
  • Ağız kokusu için yararlı olabilecek muhtemel homeopatik çareler arasında ise Kargabüken ve Kali phosphoricum yer alır. 
  • Çinko ya da C vitamini takviyesi almak da yararlı olabilir.
Ağız kokusu sorunu iyi bir ağız hijyeni ve tıbbi bakımla başarılı biçimde tedavi edilebilmektedir. Ara sıra da olsa, kişi nefes kokması sorunları hakkında yanıltıcı ya da takıntılı davranışlar geliştirebilir. Bu durumlarda zihin sağlığı konusunda uzman bir doktora danışılması uygun olacaktır.
Taze meyve, sebze ve tahıllar bakımından zengin, sağlıklı bir beslenme gerekir. Şeker ve beyaz ekmek gibi işlenmiş gıdalar plak oluşumuna katkıda bulunur ve uzak durulmaları gerekir. Soğan, biber, sarımsak, pastırma, salam, peperoni, ançüez ve diğerleri gibi baharatlı besinlerden kaçınılması gerekir. Dehidrasyonu ve ağız kuruluğunu önlemek için, gün boyunca bol bol su tüketilmesi gerekir. Herhangi bir yiyecek ya da içecek alındıktan sonra, plakla karışacak tortuları temizlemek için su tüketilmelidir.
  • Yemeklerden sonra dişler günlük olarak fırçalanmalı ve diş ipi ile temizlenmelidir. 
  • Diş fırçaları her ay değiştirilmelidir çünkü üstlerinde bakteri birikme eğilimi oluşabilir. 
  • Ağız kokusu sorun oluşturduğunda dişleri temizlemek için karbonat kullanmak iyi bir seçimdir. Karbonat ağızdaki Ph’ı kokuya neden olan bakterilere daha az uygun hale getirir. 
  • Günlük rutin ağız hijyeninde dilin nazikçe fırçalanmasını da yer verilmelidir; çünkü dil başlı başına ufak yiyecek parçacıklarını barındırabilir.
  • Dil bıçağı adı verilen cihaz dili temizlemek için faydalı olabilir. Bu alet, Asya ya da Orta doğu ürünleri satan bir mağazadan sağlanabilir. 
  • Water Pik gibi bir ağız sulama cihazı da dişlerden yiyecek ve atıkları enikonu temizlemek için önerilmektedir. 
  • Gargaralar, özellikle de çinko içerenler de çoğunlukla faydalıdır. 
  • Bir diş hekimi, hastasının diş etlerini düzenli olarak kontrol etmelidir. 
  • Bir diş bakım uzmanı da, özellikle plak oluşumuna karşı artan bir eğilim bulunuyorsa dişleri düzenli olarak temizlemelidir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye