Dişlerde plak oluşumu, ağız kokusunun en büyük nedenidir. Plak, ağız içinde besin parçacıkları, salya ve bakteriyel tortularla karışan bir mukus tabakasıdır. Ağız kokusuna aynı zamanda başka sayısız sorun da neden olabilir. Bunlar arasında boğaz ağrısı, besin parçacıklarının ağızda fermante olması, sinüs enfeksiyonları ve iyi temizlenmemiş takma dişler yer alır. Ağız kokusuna neden olan durumlar oral ya da nazal bölgelerle sınırlı değildir. Sorunun diğer olası kaynakları hazımsızlık, akciğer enfeksiyonu, böbrek yetmezliği, tüberküloz, frengi, karaciğer hastalığı, mide ve bağırsak sorunları, stres, dehidrasyon, çinko eksikliği ve kanser olabilir.
Sigara kullanımı yalnızca sigara içen kişide değil, sürekli olarak dumana maruz kalan pasif içicilerde de ağız kokusuna neden olabilir. Yağ, baharatlı yiyecekler açısından zengin yiyecekler ile kahve içeren bir diyet de sevimsiz nefes kokularına neden olabilir. Ağız kuruluğuna ya da dehidrasyona neden olan ilaçlar da bir sorun kaynağı olabilir; çünkü salya akışı ağzın temizlenmesine yardımcı olur. Antihistaminikler, dekongestanlar, antidepresanlar, anksiyete önleyici ilaçlar, idrar söktürücüler ve bazı kalp ilaçlarının su kaybettirici etkisi vardır ve ağız kokusuna neden olabilirler.
Teşhis
Kişide ağız kokusunun bulunup bulunmadığını saptamanın en kolay yolu, güvenilir ve diğer kişilerden ayrı olan bir arkadaşa sormaktır. Fakat asıl ve önemli olan, bir doktor veya diş hekimine danışmaktır. Kişinin kendi başına uygulayabileceği testlerden biri de, eli çanak şekline getirerek ağzı tutmak, nefes vermek ve sonra nefesi koklarken soluk almadır. Bir doktor ya da diş hekimi tarafından yapılacak fiziksel muayene de ağız kokusuna neden olan diğer sorunları teşhisinde kullanılabilir.