Bal arısı zehri kırktan fazla aktif madde içerir. Bu aktif maddelerinin çoğunun fizyolojik etkileri vardır. Arı zehrinde en fazla miktarda bulunan bileşen iltihap sökücü özelliği olan melitindir. Bu madde vücudun kortisol üretmesini sağlar. Kortisol vücudun kendi kendine iyileşmesine yardımcı olan bir ajandır. İltihap sökücü özelliği olan melitin hidrokortisoldan 100 kat daha etkilidir. Paul L. Cerrato’nun makalelerinde deneylerin melitinin vücuttaki iltihaplı reaksiyonları yavaşlatabileceğini gösterdiği belirtilmektedir. Bu nedenle arı zehri romatizmalı arterit gibi iltihaplı sağlık durumlarının tedavisinde etkili olabilir. Farmakolojik etkileri olabilen diğer bileşenler arasında sinir iletimini geliştiren apamin; iltihap sökücü ve analjezik özelliği bulunan adolapin ve depresyonda önemli bir rol oynayan norepinefrin, dopamin ve seratonin gibi diğer sinir taşıyıcılar yer alır.
Arı Zehri Terapisi en sık olarak bağışıklık sistemi hastalıkları ve iltihaplı rahatsızlıklar için uygulanır. Terapinin tedavilere karşı dirençli MS belirtilerinin hafifletilmesinde kullanılması umut vericidir. MS rahatsızlığı bulunan 1.300’den fazla kişi terapinin yorgunluk ve kas ağrılarını iyileştirmesinin yanı sıra istikrarı da sağladığını söyleyerek tedaviye destek olmak üzere Amerikan Apiterapi derneğine yazılar göndermiştir.
Tedavi için bir arı cımbız ile kavanozdan veya kovandan alınır ve vücutta arı iğnesinin batırılacağı yerde tutulur. Arının iğnesi 10-15 dakika kadar vücutta bırakılır. Bir seansta batırılan iğne sayısı ve seansların sıklığı hastanın dayanıklılığına ve sağlık sorunun doğasına bağlı olarak değişir. Eklem iltihabı için hastanın iki ile beş seans arasında değişen sayıda seansa ihtiyacı olabilir ve bir seansta iki veya üç iğne batırılır. Arterit gibi daha kronik bir rahatsızlığın tedavisi için bir seansta birkaç tane iğne batırılır ve seanslar 3 ay süre ile haftada iki veya üç defa olmak üzere uygulanır. MS tedavisi daha fazla çaba gerektirir. MS rahatsızlığına karşı terapiyi deneyenler terapinin işe yaramaya başlaması için altı ay süre ile haftada iki ve üç kez uygulanması gerektiğini belirtiyor. Terapiyi uygulayan doktorlar ortalama olarak haftada bir veya iki iğne uygular. İğnelerin sayısı tedavi edilen rahatsızlığa bağlı olarak seans başı bir ile otuz arasında değişiklik gösterebilir. Bu terapiyi uygulayan doktorlar canlı arı kullanmaz. Bunun yerine arı zehri enjektör formundadır ve cildin altına enjekte edilir. Daha fazla iğnenin veya enjektörün kullanılması halinde bir seanslık terapinin süresi uzar.