Yoga
Yoga zihin, beden ve ruhun bir bütün olduğu inancına dayanmaktadır. Yoga okullarının çoğu nefes egzersizlerini (pranayama olarak da bilinir) fiziksel duruşlar (asanalar) ve bazen okumalar ve/veya oturarak meditasyon ile birlikte kullanır. Pranayamanın temel formlarından biri, uygulayıcının önce karnını, sonra kaburgalarını ve son olarak da akciğerlerini doldurarak nefes aldığı ve tam tersi sırayla nefes verdiği, üç-seviyeli solunumdur. Bu solunum yavaş gerçekleştirilir; alınan nefes vücudun derinlerine ulaşır ve bu da kişinin gevşemesine neden olur. Yoga uygulamasında zaman zaman kullanılan diğer bir nefes tekniği de, dönüşümlü burun deliği solunumudur. Bu teknikte hava bir burun deliğinden alınır ve diğerinden verilir, bu genellikle kullanılmayan burun deliğini el ya da parmakla kapatarak gerçekleştirilir. Ateş nefesi ise genellikle Kundalini yoga okulunun uyguladığı daha yoğun bir tekniktir. Bu teknikte hızla nefes alıp vermek için diyafram kullanılır. Daha ileri yoga uygulamaları birçok başka nefes tekniği de içerebilir.
Nefes Çalışması
Çeşitli nefes çalışması türleri, bilinçli ya da dairesel nefes olarak da bilinen, yeniden doğuş ile ilişkili olan bir nefes tekniği kullanır. Bu teknik yatar vaziyette gerçekleştirilir ve ağızdan aralıksız alınıp verilen bir nefes döngüsü içerir. Kişi mümkün olduğunca tam olarak nefes alır, doğal ve rahat bir şekilde nefes verir, nefes alıp vermesi arasında duraksama olmamalıdır. Holotropik nefes çalışmasında, psikedelik durumu teşvik etmek için derin ve hızlı nefesler eşliğinde coşkulu sesler kullanılır.
Gevşeme Yanıtı
Herbert Benson, transandantal meditasyonun (Hintli Yogi Maharishi Mahesh tarafından Batı’ya getirilmiş olan popüler bir yaklaşım) etkileri üzerine yaptığı çalışmaya dayanarak meditasyona, nefes tekniklerini, sessizce oturmayı ve zihni "gevşeme yanıtına'” odaklamayı birleştiren, dini olmayan bir yaklaşım geliştirmiştir.
Derin Nefes
Karın solunumu ve rahat nefes olarak da bilinen bu teknik, bir bakıma pranayamaya benzer. Kişi rahatlamak için yavaş ve derin nefes alır. Kişi endişeli veya stresli olduğunda, vücut savaş ya da kaç tepkisi ile otomatik olarak yanıt verir. Beden gerilir, kalp atışları hızlanır ve diyaframdan, sığ nefes almaya başlar. Kişi derin nefesler alarak bu savaş ya da kaç tepkisini önleyebilir. Ağız kapatılır ve kişi burnundan yavaşça nefes alır. Daha sonra alınan hava yaklaşık beş saniye süreyle akciğerlerde tutulur. Bu süre zarfında alınan nefes, kişinin karnının bir balon gibi şişmesine neden olur. Kişi daha sonra havayı yavaşça ağzından bırakır. Nefes döngüsü kişi sakin hissedene dek, gerektiği kadar birçok kez tekrarlanır.