Nefes Terapisi - Nedir

Nefesin insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkisini merkeze alan tedavi yaklaşımlarını içerir.

Nefes Terapisi

Nefes terapisi, nefes almayı ve nefesin insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkisini merkeze alan geniş yelpazede tedavi yaklaşımlarını içerir. Çoğu nefes terapisinde, sıklıkla diğer uygulamalar ile birlikte yapılan çeşitli nefes egzersizi türleri kullanılır. Burada bahsedilenlere ilave olarak, yoga benzeri nefes terapileri arasında Qigong ve T'ai Chi Chu'an da yer alır. Bu Çin egzersizleri, nefes kullanımını ve fiziksel hareketleri kapsar.

Yoga
Yoga zihin, beden ve ruhun bir bütün olduğu inancına dayanmaktadır. Yoga okullarının çoğu nefes egzersizlerini (pranayama olarak da bilinir) fiziksel duruşlar (asanalar) ve bazen okumalar ve/veya oturarak meditasyon ile birlikte kullanır. Pranayamanın temel formlarından biri, uygulayıcının önce karnını, sonra kaburgalarını ve son olarak da akciğerlerini doldurarak nefes aldığı ve tam tersi sırayla nefes verdiği, üç-seviyeli solunumdur. Bu solunum yavaş gerçekleştirilir; alınan nefes vücudun derinlerine ulaşır ve bu da kişinin gevşemesine neden olur. Yoga uygulamasında zaman zaman kullanılan diğer bir nefes tekniği de, dönüşümlü burun deliği solunumudur. Bu teknikte hava bir burun deliğinden alınır ve diğerinden verilir, bu genellikle kullanılmayan burun deliğini el ya da parmakla kapatarak gerçekleştirilir. Ateş nefesi ise genellikle Kundalini yoga okulunun uyguladığı daha yoğun bir tekniktir. Bu teknikte hızla nefes alıp vermek için diyafram kullanılır. Daha ileri yoga uygulamaları birçok başka nefes tekniği de içerebilir.

Nefes Çalışması 
Çeşitli nefes çalışması türleri, bilinçli ya da dairesel nefes olarak da bilinen, yeniden doğuş ile ilişkili olan bir nefes tekniği kullanır. Bu teknik yatar vaziyette gerçekleştirilir ve ağızdan aralıksız alınıp verilen bir nefes döngüsü içerir. Kişi mümkün olduğunca tam olarak nefes alır, doğal ve rahat bir şekilde nefes verir,  nefes alıp vermesi arasında duraksama olmamalıdır. Holotropik nefes çalışmasında, psikedelik durumu teşvik etmek için derin ve hızlı nefesler eşliğinde coşkulu sesler kullanılır.

Gevşeme Yanıtı
Herbert Benson, transandantal meditasyonun (Hintli Yogi Maharishi Mahesh tarafından Batı’ya getirilmiş olan popüler bir yaklaşım) etkileri üzerine yaptığı çalışmaya dayanarak meditasyona, nefes tekniklerini, sessizce oturmayı ve zihni "gevşeme yanıtına'” odaklamayı birleştiren, dini olmayan bir yaklaşım geliştirmiştir.

Derin Nefes 
Karın solunumu ve rahat nefes olarak da bilinen bu teknik, bir bakıma pranayamaya benzer. Kişi rahatlamak için yavaş ve derin nefes alır. Kişi endişeli veya stresli olduğunda, vücut savaş ya da kaç tepkisi ile otomatik olarak yanıt verir. Beden gerilir, kalp atışları hızlanır ve diyaframdan, sığ nefes almaya başlar. Kişi derin nefesler alarak bu savaş ya da kaç tepkisini önleyebilir. Ağız kapatılır ve kişi burnundan yavaşça nefes alır. Daha sonra alınan hava yaklaşık beş saniye süreyle akciğerlerde tutulur. Bu süre zarfında alınan nefes, kişinin karnının bir balon gibi şişmesine neden olur. Kişi daha sonra havayı yavaşça ağzından bırakır. Nefes döngüsü kişi sakin hissedene dek, gerektiği kadar birçok kez tekrarlanır.
Nefes tekniklerinin terapötik kullanımı antik zamanlardan bu yana çok çeşitli biçimlerde ortaya çıkmıştır.

Yoga
Binlerce yıl önce Hindistan’da ortaya çıkan yoga, modern zamanlarda pek çok biçim almıştır. "Yoganın Babası” olarak adlandırılan Patanjali, Hıristiyanlık öncesi dönemin son birkaç yüzyılında herhangi bir zamanda yazılmış olan Yoga sutralarında, yoga felsefesi ve tekniğini derlemiştir.

Nefes Çalışması
Nefes çalışması, çoğu 1970'li yıllardan sonra geliştirilen birçok farklı, nefes temelli terapileri ifade eder. Sezgisel nefes de denilen yeniden doğuş, psikoterapinin bir türü olarak nefes teknikleri (onaylamalar ve diğer bilişsel uygulamalar ile birlikte) kullanır. Kişi doğum travmasını ve diğer duygusal ve psikolojik tıkanmaları yeniden yaşamayı amaçlar.

Holotropik Nefes Çalışması 
Holotropik nefes çalışması, Stanislav Grof ve eşi Christina Grof tarafından 1970'lerin ortalarında geliştirilmiştir. Nefes çalışması bir grup ortamında yapılır ve bu sürecin hedefi bütünlük, şifa ve bilgeliktir. Yeniden doğuş gibi deneyimler, bu hedeflere ulaşılması için araç olabilir ancak holotropik nefes çalışmasına (Holotropic Breathwork) göre, sürecin asıl amacı bu deneyimler değildir.

Gevşeme Yanıtı
Harvard Tıp Fakültesi’nden Herbert Benson, 1960'larda nefes ve meditasyon tekniklerinin insan vücudu üzerindeki fizyolojik etkileri üzerine çalışmaya başladı. Bu çalışması, çeşitli terapötik etkileri olduğu söylenen çok özel bir psikofizyolojik durumu saptamasına yol açtı. 1970'li yıllarda, Benson Harvard'da Zihin Beden Tıp Enstitüsü’nü (Mind Body Medical Institute) kurdu. Daha sonra Benson-Henry Zihin Beden Tıp Enstitüsü’ne (Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine) ortak oldu.
Nefes terapilerinin çoğu genellikle genel sağlığı desteklemek ve belirli psikolojik, fiziksel ve/veya ruhsal durumları yönetmek için kullanılır. Genel faydaları arasında stresi azaltması, enerjiyi ve canlılığı artırması ve yoga ve diğer benzer uygulamaların kullanılması durumunda esnekliği artırması sayılabilir. Nefes terapileri aynı zamanda astım, yüksek tansiyon, baş ağrısı ve romatoid artrit gibi çok çeşitli spesifik şikayetlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Nefes egzersizleri, bazı çocuklarda astım ataklarını önlemeye ve akciğer fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olmuştur. Nefes terapisi, yorgunluğu, öfke ve düşmanlık duygularını azaltmaya, bunun yanı sıra yeni kalp ameliyatı geçirmiş bazı kişilerde kalp problemleri riskini düşürmeye yardımcı olmak için de kullanılır. Yoga, özellikle 2000'li yılların başında kanser, kalp hastalığı ve HIV /AIDS gibi kritik hastalıklar için geleneksel tedaviye eşlik eden bir tedavi olarak, giderek daha fazla kullanılır olmuştur.

Nefes terapisi, bu hastalıkları tedavi etmez ancak gevşeme teknikleri, stresi azaltmaya ve sıhhat hissini artırmaya yardımcı olur. Bir psikoterapi türü olarak kullanılan nefes çalışması ve meditasyonun, uygulayıcılarının eski çatışmalarını çözmelerine, kendilerine olan güvenlerini artırmaya ve iç huzuru elde etmelerine yardımcı olduğu söylenir. Bu faydaların yanı sıra spiritüel arayışı olan kimseler, bu terapilerin yüksek bilince ulaşmalarına yardımcı olduğunu keşfedebilir.
Birçok nefes terapisi eğitimli bir rehber ya da öğretmenin gözetiminde, güvenli ve kontrollü bir ortamda uygulanmak üzere tasarlanmıştır. Genel bir kural olarak, özellikle de az bilinen bir terapiye dayalı yoğun ya da masraflı bir programa başlamadan önce, bu rehberlerin eğitimi, niteliği ve deneyimi hakkında bilgi almak akıllıca olacaktır. Nefesin hayat için gerekli doğal bir süreç olmasına ve nefes egzersizlerinin genellikle faydalı olmasına karşın, bazı önlemler önerilebilir. Astımı ve solunumla ilgili diğer bozuklukları olan insanlar, uygulamayı düşündükleri alternatif tedaviden doktorlarını haberdar etmelidir. Ayrıca tercih ettikleri terapideki rehberlerine de, durumlarını ve varsa aldıkları ilaçları bildirmelidirler. Ruhsal rahatsızlıkları ya da bozuklukları olan insanlar da, bilinç durumlarını değiştirmeyi amaçlayan uygulamalar ve deneyimler konusunda ihtiyatlı olmalıdır.

Ayrıca, yoga beden çalışması gibi fiziksel bir programa başlamadan önce bir doktora danışmak gerekebilir. Bu önlem özellikle yüksek kan basıncı ve osteoartrit gibi hastalık tanıları koyulmuş insanlar için önemlidir. Her ne kadar hamile kadınlar için tasarlanmış yoga dersleri olsa da, anne adaylarının öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına danışması gerekir.
Uzun süreli, yoğun nefes almak bazen baş dönmesine ya da bayılmaya neden olabilir. Terapötik bir programa başlamadan önce, çok çeşitli olan nefes terapilerinin bazılarında kullanılan benzer tekniklerin başka yan etkileri olabileceği dikkate alınmalıdır. Örneğin yoga beden çalışması yapan insanlar kendilerini yaralayabilirler veya bu önceden var olan sağlık sorunlarını şiddetlendirebilir.
Derin nefes almanın stresi azaltmada etkili bir yöntem olduğu tıp camiası tarafından kabul edilmektedir. Ayrıca, 1970'li yıllardan bu yana çok sayıda klinik çalışmada, çeşitli nefes teknikleri ve/veya nefes terapileriyle, özellikle de yoga ve meditasyonun belirli türleriyle ilişkili faydalar kanıtlanmıştır. Nefes egzersizleri stresi azaltmaya, kan basıncını ve solunum hızını yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Yoga beden çalışması uygulayıcının esnekliğini artırabilir ve hafif ila orta şiddette astım tanısı almış kişilere yardımcı olabilir. Nefes terapisi, California San Francisco Üniversitesi Osher Bütünleyici Tıp Merkezi’nde (Osher Center for Integrative Medicine) incelenmiştir. 2007 yılı Mayıs ayında merkezin internet sitesinde bildirildiğine göre, randomize kontrollü bir çalışmada, kronik sırt ağrısı teşhisi almış olan 36 katılımcı üzerinde nefes terapisinin etkisi araştırılmıştır. Çalışmada, nefes terapisi ile geleneksel fizik tedavi karşılaştırılmıştır. Merkez, sonuçları çalışmanın başında, 6 ila 8 hafta sonra ve 6 ay sonra kaydetmiştir. Merkez nefes terapisi kullanan hastaların "önemli ölçüde iyileştiği” sonucuna varmıştır. Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Dergisi’nin 2007 Eylül sayısına göre, holotropik nefes çalışması, yayımlanmamış tezlerde bulunan birkaç küçük çalışmanın konusu olmuştur. Makalede çalışmaların bir özeti de verilmiş ve gelecekteki çalışmalar için biçim önerileriyle sona ermiştir. Bu öneriler arasında "yeterli örneklem boyutu” seçimi de yer alır.

Eğitim ve Sertifikasyon
Yoga eğitmenleri için herhangi bir ulusal sertifikasyon standardı yoktur. Holotropik nefes çalışması uygulayıcıları, Grof Trans-Bireysel Eğitim sertifikasyonu kazanabilir. Bu süreç en az iki yıl süren yaklaşık 600 saatlik eğitim gerektirir. Derin nefes alma, kendi kendine öğrenilebilir ve gevşeme CD'leri ile desteklenebilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye