Ayurveda'da Ayak Bakımı

Türk geleneğinde ki gibi Hint geleneğinde de bir mekana ayakkabılar çıkarılarak önce sağ ayak ile girilir. Tıpkı bir mabede girer gibi.

Ayurveda'da Ayak Bakımı

Hindistan'da ayrıca, bir saygı göstergesi olarak en yaşlı kişinin ayağına da dokunulur. Asya kültüründe ayak sembollerle doludur. Ayurveda'ya göre tüm ayak problemlerinin temeli Vata Doshanın dengesizliğine dayanır. Çoğu doktor, ayaklara tedaviden çok koruma ve bakım önermektedir. 

Bunlar;
  • düzenli ayak bakımı, 
  • doğru ayakkabı seçimi ve 
  • doğru beden duruşudur. 
Soğuk ve sıcak su banyoları dolaşımı hızlandıracak düzenli temizlik ve egzersiz ise sağlamlaştıracaktır. Uzun seyahatlerden sonra da ayak banyoları dengeleyici ve tedavi edicidir. Herhangi bir tedaviden önce ayak masajı sinir, dolaşım ve diğer sistemleri uyandırır, nefesi açar ve zihni sakinleştirerek içi ferahlatıp sükûnet verir. Böylece tedavinin ya tamamı, ya da bir kısmı gerçekleşmiş olur.

Ayaklar, bedenimizin küçük bir kopyasıdır. Beden'de ki tüm organların sinir uçları ayak, el ve kulaklarda son bulur. Dolayısıyla ayakların sağlığı tüm bedenin de sağlığını geliştirir. 
Aynı durum eller için de geçerlidir. 

Ayak masajına Ayurveda'da Padhabyangha deniyor. Ancak Türkiye'de daha çok Refleksoloji olarak biliniyor. Bu ismi ayak altında ki Refleks noktalarına uygulanan basınçtan alır. Refleksoloji bir taraftan Mısır'a uzanır diğer taraftan ise Orta Asya Şamanlarına. Mısır Medeniyeti kadavralar üzerinde çalışarak beden hakkında önemli bilgilere sahip ileri bir medeniyet idi. Ayrıca insanın sadece fiziksel bedenden değil, daha ince -eterik bedenlerden de oluştuğunu, yani insanın beden-bilinç ve ruh'dan meydana gelen bir bütün olduğunu görmüşlerdir.

Orta Asya Şamanları ise Asya'dan Rusya ve Grönland sonra Kanada üzerinden Amerika'ya yalın ayak göç etmişlerdir. Ve hiç birinin ciddi bir hastalık geçirmemiş olduklarını fark etmişlerdir. Bunun da yalın ayak yürüyerek ayaklarına düzenli yapılan masajdan ileri geldiğini fark etmişlerdir.

Kadim Ayurvedik metin Charaka Samhita ayaklara yapılabilecek en büyük iyiliğin onları yağlamak olduğunu söyler. Yağlama işlemi ayakları yumuşatır, katılığı giderir, besler, yorgunluğunu alır, ısıtır , güçlendirir ve gevşetir. 

Susam ve Hindistan Cevizi yağları en uygun yağlardır. 

Doshalar için uygun yağlar:
  • Vata, Susam yağı
  • Pitta, Hindistan Cevizi yağı
  • Kapha, Hardal yağı

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye