Ayurveda'da Saç Bakımı

Temel olarak, beslenme ve rutin bakımından cildiniz için yaptığınız herşey saçınızın da yararına olacaktır.

Ayurveda'da Saç Bakımı

Ayurveda ile Sağlıklı Saçlar
Herhangi bir yaşta saçlarının kalın ve parlak olmasını isteyen kadın ya da erkekler ne yapabilir?Saç ve tırnaklar kemikten kemik iliğine dönüşümün yan ürünleri olduğundan dolayı saç bakımınız için kemiklerinize de bakmak zorundasınız. Eğer kemik dokunuz sağlıklı, nitelik ve nicelik olarak yeterli ise, saçınızın kalitesi ve miktarı da bu durumu yansıtacaktır. Kemik, saç ve tırnaklarınızı beslemek için yeşil yapraklı sebzeler, süt ürünleri ve susam tohumu gibi kalsiyum açısından zengin gıdalardan bolca tükettiğinizden emin olun.  

Saçlarınızın temizliği ve bakımı hakkında:
  • Ne kadar sıklıkla temizleyeceğiniz saçınızın tipine bağlıdır  (genellikle cilt tipinize benzer).
  • Vata cilt ve saç tipine sahip kişilerin saçlarını daha az sıklıkla yıkamaları gerekir, çünkü daha kuru saçlara sahiplerdir ve doğal yağlarla temizleme ihtiyaçları yoktur.
  • Pitta saç tipi ortalama miktarda temizlemeye ihtiyaç duyar.
  • Kapha saç tipi ise en yağlı olduğundan en sık, genellikle her gün temizlik gerektirir. 
Hava kirleticiler, sigara dumanı ve toz gibi dış etkenler saçınızda biriktiğinde, bunlara maruz kaldığınızda saçlarınızı daha sık yıkamanız gerekir.     Saç bakımınız için benzersiz ve güçlü Ayurveda metodlarından biri, kafa derinize ılık yağ ile masaj yaptırmaktır. Masaj hareketi; daha sağlıklı saç gelişimini uyaracak ölü cilt hücrelerinden arındırılma, gözeneklerin temizlenmesi ve  dolaşımın hızlandırılmasına yardımcı olmaktadır. 

Saçınızda erken beyazlama, kuruluk ya da derinin pul pul olması gibi problemleriniz varsa ne yapılmalıdır? 
Saçda donukluk, saç kaybı ya da erken beyazlama problemleri karaciğerde başlar. Karaciğer güçlü olduğunda toksinleri filtreler. Ama eğer zayıf ya da aşırı derecede yıpranmış ise, kirlilikler saç derisi ve saç foliküllerinde birikir ve bu da saç problemlerine neden olur. 

Düzenli aralıklarla saç kestirmek ve saç bakımı yaptırmak sağlıklı saçlara kavuşmak için gerekli adımlardır. Ancak yeterli değildir. Hindistan’da 5000 yıllık bir geçmişi olan Ayurveda ile hangi saç tipine sahip olursanız olun 9 adımda daha canlı, ışıltılı, gür ve sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz.

1.Sağlıklı beslenme: Yeşil yapraklı sebzeler tüketmek sağlıklı saçlara sahip olmanın ilk adımıdır. Taze hindistan cevizi mükemmel bir saç meyvesidir. Yoğurt, süt ve meyveler de sağlıklı saçlar için bol bol alınması gereken gıdalar arasında yer alır.

2. Kimyasallardan kaçınma: İlk olarak işlenmiş ve kutulanmış gıdalardan uzak durmanız gerekmektedir. Çünkü bu gıdalar daha uzun süre dayanmaları için çeşitli kimyasallar içerir. Ayrıca bütün ilaçlar cilt ve saç güzelliğini etkiler. Bu nedenle zorunlu olmadıkça vitaminler de dahil olmak üzere hiçbir ilaç kullanmamalısınız. Buzlu ve soğuk gıdalar ise sindirim sistemini etkilediğinden bedeniniz için gerekli olan vitamin ve minerallerin emilimini güçleştirir.

3. Baharat kullanımı: Bazı baharatlar hem yemeklerinizin daha lezzetli olmasını hem de daha sağlıklı ve ışıltılı saçlara kavuşmanızı sağlar. Kimyon, zerdeçal ve karabiber bunların başında gelir. Bu baharatları tereyağı veya zeytin yağında birer çay kaşığı kavurarak çorbaların üstünde veya sebzeleri kavururken kullanabilirsiniz.

4. Stresten kaçınma: Stres uzun dönemde saç ve cildinizde başta olmak üzere tüm beden sağlığınıza zarar verir. Stresten uzak durmak yoğun hayat telaşı içinde zor olsa da meditasyon gibi rahatlama teknikleri kullanabilir veya spor yaparak rahatlayabilirsiniz. Düzenli uyku, stresi yok etmenin anahtarıdır. Ayrıca sadece sizi rahatlatacak müzikleri dinlemek bile ruh ve beden sağlığınızı korumanızı kolaylaştıracaktır.

5. Doğal saç bakım ürünleri kullanma: Saçlarınızı haftada üç kereden fazla yıkıyorsanız doğal sabun ve şampuanlar kullanmalısınız. Çünkü kimyasal içeren şampuan ve saç kremleri uzun dönemde saçı incelterek yapısını bozacaktır. Bitkisel ve natürel olan ürünleri tercih etmelisiniz.

6. Saç derisine masaj yapma: Haftada iki veya üç kere ılık suya damlatacağınız birkaç damla hindistan cevizi yağı, badem yağı ve zeytinyağı ile saç derisine parmak uçlarınızla hafif bir masaj yapıp biraz beklettikten sonra yıkamanız saçlarınıza parlaklık ve canlılık kazandıracaktır.

7. Islak saçları fırçalama: Saçlarınız ıslakken geniş dişli bir tarakla taramanız yeterli olacaktır. Çünkü ıslak saçlar ince tarakla tarandığında kırılmaya çok müsaittir. Mümkün olduğunca saçınızı doğal bir şekilde kurumaya bırakın ve kuruduktan sonra tarayın. Tarak seçerken de doğal bir malzemeden yapılmasına özen gösterin.

8. Düzenli olarak saç tarama: Her gece yatmadan önce saçları taramak saç derisini uyarıcı bir etki yapar. Böylece saçlar daha hızlı uzar ve gürleşir. Saçlarınızı yatım yönlerinin ters yönüne doğru taramanız daha etkili sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

9. Soğuk durulama suyu kullanma: Saçlarınızı şampuanladıktan sonra soğuk suyla durulamanız saçlarınıza ışıltı getirecektir. Aynı zamanda saç dökülmesini azaltacaktır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye