Beyin, denge sağlamak için gözlerden, iç kulaktan ve vücut duyularından gelen bilgileri düzenler. Eğer bu bilgi kaynaklarından birinde bozulma varsa beyin bunu telafi edemeyebilir. Örneğin zaman zaman gerçekleşen taşıt tutmasının nedeni, vücut beyine hareketsiz oturduğunu söylerken, gözlerin hareket ettiği bilgisini ulaştırmasıdır. Bu mesajlar uyumlu değildir ve baş dönmesi ile sonuçlanır. Görme ve vücut duyuları dengenin sağlanmasındaki en önemli sistemlerdir; buna rağmen baş dönmesinin en yaygın nedeni iç kulak sorunlarıdır.
Vestibüler sistem de denilen iç kulak, beynin gözlerden ve vücuttan aldığı bilgilerin ince ayarını yapmasına yardımcı olan bir sıvı içerir. İç kulaktaki sıvının hacmi ya da basıncı değiştiğinde denge ile ilgili bilgi de değişir. Farklılıklar beyine denge hakkında çelişkili mesajlar verir ve baş dönmesine neden olur.
Bazı hastalıklar, denge sağlayan sistemleri etkilediği için baş dönmesine neden olabilir. Örneğin iç kulak kan akışındaki değişimlere çok duyarlıdır. Yüksek kan basıncı ve düşük kan şekeri gibi durumlar kan akışını etkileyebileceğinden, bu rahatsızlıklara çoğunlukla baş dönmesi eşlik eder. Dolaşım bozuklukları da baş dönmesinin en yaygın nedenlerinden biridir.
Diğer nedenleri arasında kafa yaralanmaları, kulak enfeksiyonları, alerjiler ve sinir sistemi bozuklukları yer alır. Baş dönmesi genellikle tedaviye gerek duyulmadan ya da kökenindeki sorunun tedavi edilmesiyle ortadan kalkar. Ancak uzun süreli ya da kronik olması da mümkündür. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre Amerikalıların %42’si hayatlarının belli bir noktasında baş dönmesi nedeniyle tıbbi yardıma başvurmaktadır. Yıllık olarak ortalama 5 milyon doktor ziyareti yapılır ve maliyeti 1 milyar doları geçer. Baş dönmesi episodları yaş ile beraber artar. 75 yaş ve üzeri kişilerde baş dönmesi bir doktora görünmenin en yaygın nedenidir.