Bitkisel Formül Hazırlama

Bitkilerin çok çeşitli hazırlama yöntemleri vardır. Bitkiler, hastalığa yardımcı en uygun yöntem kullanılarak hazırlanmalıdır.

Bitkisel Formül Hazırlama

Bitki Çayları

Sıcak Demleme: Taze otlar doğranmış bir halde, belirtilen miktarlarda cam bir kaba veya metal olmayan bir kaba yerleştirilir. Su ayrı bir kapta kaynatılarak hazırlanmış olan otların üzerine dökülür. Taze koparılmış otlar, kaynar suda sadece yarım dakika kalmalıdırlar. Renkleri açık sarı ya da açık yeşil biçiminde gayet açık bir tonda olmalıdır. Kurutulmuş otlar ise, kaynar suda biraz daha uzun süre bekletilir. Örneğin bir ila iki dakika kadar bekletilmeleri yeterli olacaktır. Bu şekilde hazırlanmış bir çay hem daha kıvamlı hem de daha yararlıdır. Kökler ise, gereken miktarda önce soğuk suya konulur, sonra kaynatılır ve üç dakika demlenir.

Günlük miktar olarak belirtilmiş çay bir termos şişesine doldurulur ve belirtilen miktara göre, gündüz vakti, yudum yudum içilir. Genellikle bir tatlı kaşığı dolusu bitkiyi, çeyrek litre su ile yani bir çay fincanı su ile almak gerekir. Fakat bu miktarlar, çeşitli tariflerde belirtilmiş durumlara göre değişebilir.

Soğuk Demleme: Sıcaklığın etkisiyle tedavi edici özelliklerini kaybedebilecekleri için, Ebegümeci, Ökse Otu veya Eğir gibi kimi bitkiler aşırı kaynatılmamalıdır. Bu bitkilerin çayı, soğuk demleme ile elde edilir. Her bitki için ayrı ayrı verilmiş olan miktarlar soğuk suda 8 ila 12 saat (genellikle gece boyunca) bekletilir. Daha sonra biraz ısıtılıp içme sıcaklığına getirilir ve önceden sıcak suyla çalkalanmış termosta muhafaza edilir. Ancak, şifalı bitkilerden faydalanmanın en iyi yolu, soğuk ve sıcak demin karışımıdır. Bitkiler, verilen miktar suyun yarısına gece yatırılır, sabah süzülür. Süzülen bitkiler üzerine suyun diğer yarısı sıcak olarak dökülür ve tekrar süzülür. Bu şekilde sıcak ve soğuk yöntemle elde edilen çay karıştırılır. Bu yöntemle sadece soğuk suda ya da sıcak suda çözülen şifalı maddelerin her ikisi de elde edilmiş olur.

Bitki Özleri (Hülasalar)
Hülasa, yüzde 38 ila yüzde 40 alkollü mısır ve meyve kanyağından elde edilir. Bir şişeye veya kapatılabilen herhangi bir kaba otlar, sıkıştırılmadan ağzına kadar doldurulur. Üstünü kapatıncaya kadar kanyak veya votka dökülür. Kabın ağzı sıkıca kapatılarak aşağı yukarı 20 derecelik bir yerde 14 gün muhafaza edilir. Arada sallamak gerekir. Birkaç gün fazla da kalabilir. Sonra süzülür ve şişelenir. Hülasa, damla olarak ot çayı içerisinde içilir, dıştan pansumanlarda kullanılır veya ovulur.

Taze Bitki Suları
Otların taze suyu ya damla olarak içilir veya hasta kısımlara azar azar sürülür. Otların suları, her gün taze olarak çıkarılmalıdır. Ağzı sıkıca kapalı ufak şişelere konulup kapatılırsa, buzdolabında birkaç ay saklanabilir.

Bitki Lapası
Sap ve yapraklar ekmek tahtası üzerinde oklava ile lapa hale getirilir. Temiz bir keten beze konulur. Hasta olan kısmın üzerine kapatılır. Üstü tekrar bir bezle sarılarak sıcak tutulur. Bu ot lapası hasta bölgede gece boyunca kalabilir.

Bitki Buhar Kompresi
Tencerede kaynayan suyun üzerine, içinde kuru veya taze bitkiler olan süzgeç oturtulur ve üzeri örtülür. Bir süre sonra yumuşamaya başlayan ve lapa haline gelen bitkiler tülbent içine alınarak hasta kısmın üstüne konulur. Ayrıca yünlü bir bezle örtülür ve tekrar üzeri üçüncü bir bezle sıkıca sarılır. Sıcak tutulması çok önemlidir. Ilık Kırkkilit buhar kompresi en etkili olanıdır. İki saat ya da bütün gece kalabilir.

Krem ve Yağlar
İki avuç dolusu bitki ince ince doğranır. 500 gram hayvan yağı kızgın hale getirilir. Otlar içine atılır. Kısa süre karıştırılır ve ocaktan indirilir. Üzeri örtülerek soğumaya bırakılır. Ertesi gün hafifçe ısıtılır. Bir keten bezden filtre edilerek, ılık krem önceden hazırlanan cam kavanozlara konulur.
Yağlar ise şöyle hazırlanır: Bitkiler, bir şişeye sıkıştırılmadan ağzına kadar doldurulur. Üstüne bitkilerin iki parmak üzerine çıkacak kadar zeytinyağı dökülür. 14 gün güneşte veya sıcak bir odada bekletilir.

Bitki Banyoları

Tam Banyo: Bitkiler geceden soğuk suya konulur. Bir banyo için altı veya sekiz litrelik bir kova dolusu taze veya 200 gram kuru bitki gereklidir. Ertesi sabah ısıtılarak normal banyo suyuna eklenir. Hastanın kalp bölgesi daima suyun dışında kalmalıdır. 20 dakika bu suyun içinde kalınmalıdır. Banyodan sonra kurulanmadan bir bornoza sarınarak bir saat kadar yatıp terlemek gerekir.

Yarım Banyo: Yarım kova dolusu taze bitki veya 100 gram kuru bitki gerekir. Yöntem, tıpkı tam banyodaki gibidir. Yalnız yarım banyoda hastanın böbrek bölgesi suyun dışında kalmalıdır. Tekrar ısıtılmak şartı ile bu banyo suları iki defa daha kullanılabilir.

Acı İsveç Otları Kompresi
Bir miktar pamuk veya temiz bez Acı İsveç Otu şurubundan bir iki damla ile nemlendirilerek hasta yerin üzerine konur. Ancak bu hasta bölge, mutlaka pansumandan önce Portakal Nergisi kremi ile yağlanmalıdır. Aksi takdirde alkol derinin yağını alır ve yakar. Pamuğun üstü çamaşırın korunması için bir plastikle örtülebilir. Sonra üstüne sıcak tutacak bir bez konulmalı ve hepsini sıkıca sarmalıdır. Kompres, hastaya göre iki veya dört saat kalabilir. Hatta hasta isterse, gece boyunca kalabilir. Kompres çıkarıldıktan sonra deri pudralanmalıdır. Pudralanmaya rağmen deride kaşıntılar olursa, kompres süresi kısaltılmalı veya bir süre için ara verilmelidir. Alerjik bünyeler için plastikle örtmekten kaçınılmalı ve sadece bezle sarılmalıdır. Deri kaşıntıları için tekrar Portakal Nergisi kremi sürülmelidir. Kompres öncesi yağlama unutulmamalıdır. Bu kompres uygulandığı zaman yatakta yatmak şart değildir. İyi sarılırsa, evin içinde dolaşılabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye