Boğaz Ağrısına Karşı Doğal Tedaviler

Boğaz ağrılarının büyük çoğunluğunun nedeni virüstür ve genellikle bir hafta içinde kendi kendilerine geçerler.Bu süreci hızlandırmak için doğal çözümler...

Boğaz Ağrısına Karşı Doğal Tedaviler

1)Sık Sık Bitki Çayı Tüketin:
Hemen her yerde bulabileceğiniz yeşil çay, papatya çayı, ıhlamur, zencefil, adaçayı gibi doğal çayları sık sık tüketmeniz, iyileşmenize yardımcı olacaktır. Bitki çaylarındaki antioksidanlar vücudunuzdaki toksinlerin etkisizleşmesine yardımcı olacaktır. Antiseptik özellikli maddeler ise boğazınızdaki bakterilerin çoğalmasını durduracaktır. Ayrıca bu çayları ılık olarak tükettiğinizde boğazınızdaki yangı ve tahriş hissi azalacaktır. İşte boğaz ağrınızın şiddetini hafifletecek ve boğaz antiseptiği olarak da kullanabileceğiniz birkaç pratik tarif:
  • Bal-Limon Çayı: 
Küçük bir ısıtma kabına yaklaşık 250 ml su koyunuz.
Bu suya 2 tatlı kaşığı organik bal ilave ediniz ve su ılınıncaya kadar karıştırınız. Fakat suyun çok sıcak olmaması ve kaynamaması önemlidir. Çünkü bal kaynar suya atıldığında toksik özellik gösterir.
Bu karışıma 1-2 çorba kaşığı taze sıkılmış limon suyu ekleyiniz ve karıştırınız.
Not: Bu çay, içeriğindeki bal sayesinde boğazınızdaki enflamasyonu hafifletece, limondaki C vitamini sayesinde ise bağışıklık sisteminize destek olacaktır.
  • Acı Biber Çayı:
Küçük bir kaba ekleyeceğiniz 250-300 ml suyu kaynatarak içerisine bir miktar nane atınız ve bir nane çayı hazırlayınız.
Hazırlamış olduğunuz çayı süzüp ılınana kadar bekleyiniz.
İçerisine 1 limonun suyunu sıkınız ve 1-2 tatlı kaşığı organik bal ekleyiniz.
Son olarak karışımın içerisine yarım çay kaşığı acı biber tozu ya da karabiber ekleyiniz ve iyice karıştırınız.
Not: Halk arasında sıkça kullanılan bu tarifin son derece etkili olduğu söylenmektedir.
  • Tarçınlı Süt:
İhtiyacınız olan malzemeler: 250 ml süt, 1 çay kaşığı karbonat, 2-3 çorba kaşığı organik bal, yarım ya da 1 çay kaşığı tarçın 
Karbonat ve tarçını küçük bir ısıtma kabına boşaltınız.
Karışımın üzerine sütü ekleyerek 1 dakika boyunca karıştırınız.
Sütü orta ateşte, ısınıncaya kadar karıştırınız. Ancak sütün kaynama sıcaklığına gelmemesine dikkat etmelisiniz.
Karışım ısındıktan sonra ateşten alarak içerisine balı ekleyiniz ve çözünene kadar karıştırınız.
Ilık olarak tüketiniz.
Not: Eğer boğaz ağrısıyla beraber aşırı balgam sorununuz varsa, bu tarifi uygulamayınız. Çünkü sütün balgam salgısını arttırıcı özelliği olabilir.
  • Zencefil- Adaçayı Karışımı:
Hem zencefil, hem de adaçayının her ikisinin de antiseptik özelliği vardır. Eğer boğaz ağrınızın nedeni bakteriyel bir surumsa, özellikle bu çayı tüketmeniz boğazınızdaki bakterilerin ölmesine yardımcı olacaktır.
300 ml suyu bir ısıtma kabına boşaltarak içerisine 2 çay kaşığı kuru zencefil tozu atınız. Ya da taze zencefil bulabiliyorsanız küçük küçük dilimler halinde taze zencefil de kullanabilirsiniz.
Zencefilli suyu orta ateşte yaklaşık 5 dakika kaynatınız.
Ateşten aldığınız karışımın içerisine adaçayını atarak 5-10 dakika demlemeye bırakınız.
Dilerseniz karışımın içerisine adaçayıyla beraber, 10-12 adet karanfil de atabilirsiniz. Karanfil lokal anestezik olduğu için boğazınızı hafifçe uyuşturarak ağrıyı daha az hissetmenizi sağlayacaktır.
Elde ettiğiniz karışımı tatlandırmak için içerisine organik bal ekleyebilirsiniz.
Son olarak çayın içerisindeki malzemeleri süzerek ılık olarak tüketiniz.
Not: Adaçayını kesinlikle zencefille beraber çaya ekleyip kaynatmayınız ve 10 dakikadan daha fazla demlemeyiniz. Aksi takdirde toksik etki gösterebilir.
  • Ekinezya Çayı:
Ekinezya, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği çeşitli bilimsel araştırmalar tarafından kanıtlanmış ve hastalığı çok daha kolay atlatmanıza destek olacak doğal bir mucizedir. Bu nedenle boğaz ağrısını kolaylıkla atlatmak için kullanabileceğiniz gibi, gribal enfeksiyonlarda da kullanabileceğiniz ve bağışıklık sisteminizi destekleyecek olan bir bitkidir.
Not: Ekinezya bitkisi aktarlarda bulunmasının yanı sıra faydalı etkilerinin bilinirliği nedeniyle bir çok markette poşet çay olarak da satılmaktadır.

2) Gargara Yapın:
Gargara yapmak hem boğazınıza yerleşmiş olan bakteri ya da virüslerin bir kısmını dışarı atar, hem bu bölgedeki patojenlerin üreyerek çoğalmasını önler (hatta bazı antiseptik gargaralar buradaki bakterileri öldürür) hem de antienflamatuar etkili gargaralar, boğazınızdaki şişkinliği gidererek ağrıyı azaltır.
  • Nasıl Gargara Yapılır?
Öncelikle ağzınızı bir miktar su ile çalkalayarak ya da sişlerinizi fırçalayarak temizleyiniz.
Gargara sıvısını ağzınıza alıp başınızı geriye götürün ve 15-20 saniye boyunca gargara işlemine devam edin.  
Bu işlem esnasında başınız arkadayken hafif sağa ve sola da götürerek gargara sıvısının tüm boğazınıza yayılmasını sağlayabilirsiniz.
20 saniye boyunca gargara yaptığınız sıvıyı tükürdükten sonra aynı işlemi 4-5 kez daha tekrarlayınız.
Gargaranın etkisini en iyi şekilde göstermesini istiyorsanız, işlemi takiben yarım saat içerisinde bir şey yiyip içmeyiniz.
Gargarayı ne kadar sık yaparsanız, o derece güçlü etki gösterecektir. En iyisi gargarayı her saat tekrarlamanız olmasına karşın, bunu yapamıyorsanız gün içerisinde 4-5 kez tekrarlamanız da yeterli olacaktır.

İşte doğal, pratik, etkili ve hiçbir yan etkisi olmayan gargara tarifleri:
  • Tuzlu Gargara: 
Bu gargara özellikle boğazınızdaki şişkinliği azaltacak ve hafif antiseptik etki gösterecektir. 
Bunun için 1 bardak suyun içerisine (200 ml) 2 tatlı kaşığı deniz tuzu ve 2 tatlı kaşığı Himalaya tuzu ekleyip, tuzlar eriyinceye dek karıştırınız. 
Eğer bu tuzlardan birini bulamıyorsanız, suya tek tip tuzdan (sadece Himalaya ya da sadece deniz tuzu) 4 tatlı kaşığı ekleyerek de gargarayı hazırlayabilirsiniz. 
Dilerseniz karışımın içerisine bir miktar limon sıkabilir ya da antiseptik etkiyi güçlendirmek için 1 çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz.
Not: Eğer deniz tuzu ya da Himalaya tuzu bulamıyorsanız, bunların yerine sofra tuzu kullanmanız da benzer şekilde etki edebilir.
  • Adaçayı- Karanfil- Zencefil Gargarası:
Bu gargara, yukarıda tarifini verdiğimiz çayın hemen hemen aynısı olmasına karşın, çok daha yoğun olarak hazırlanır. Bunun için 1 bardak (200 ml) içme suyunun içerisine 2-3 çorba kaşığı kuru zencefil tozu atarak 5-10 dakika kaynatınız.
Elde ettiğiniz zencefil çayını ateşten aldıktan sonra içerisine 3 çorba kaşığı adaçayı bitkisi ve 15 karanfil tomurcuğu ekleyip 10 dakika demleyiniz.
Elde ettiğiniz karışımı süzdüğünüzde koyu renkli, acı ve yoğun bir sıvı elde etmiş olacaksınız.
Not: Dilerseniz daha fazla karanfil kullanarak bu bitkinin lokal anestezik etkisinden daha güçlü bir şekilde yararlanabilirsiniz. Kullanacağınız bu gargara ilk etapta boğazınızı daha fazla yaksa bile son derece güçlü bir antiseptik ve anestezik olduğundan, kısa sürede iyileşmenize yardımcı olacaktır.
  • Aspirin-Karbonat Gargarası:
7-8 aspirini az miktarda ılık suda ezerek iyice karıştırınız. 
Karışıma 1 çay kaşığı karbonat ekleyiniz.
Aspirinin antienflamatuar etkisi olduğundan hem boğazındaki ağrıyı hafifletecek, hem de şişkinliği azaltacaktır.
Not: Aspirin suyun içerisinde tam olarak erimeyebilir. Bu durumda gargara yapmadan önce her seferinde karışımı çalkalamanız gerekecektir.
  • Bal-Limon Gargarası:
Yarım çay bardağı ılık suyun içerisine 1 bütün limonu sıkınız.
İçerisine 3-4 çorba kaşığı organik bal ekleyiniz.
Son olarak 1 çorba kaşığı karabiber ekleyiniz.
Not: Karabiberler karışımın dibine çökebileceğinden gargara yapmadan önceki her sefer iyice karıştırmanız önerilir.

3)Buhar Terapisi Yapın:
Bir miktar suyu orta büyüklükte bir ısıtıcı içerisinde kaynatınız.
Ateşten aldığınız suyu 2-3 dakika üstü açık şekilde bekletiniz.
Bu suyun içerisine bir kaç damla esansiyel yağ damlatınız. 
Dilerseniz suyun buharını solumak için başınıza bir havlu örtüp buharı 5-10 dakika boyunca direk olarak soluyabilirsiniz. Bu işlem için suya 7-8 damla esansiyel yağ damlatmanız yeterli olacaktır. Ya da suyun üzerini açık bırakarak su buharının odanızın havasını nemlendirmesini sağlayabilir ve esansiyel yağın kokusunun odanızı kaplamasına izin verebilirsiniz. Bunun için daha fazla miktarda esansiyel yağ kullanmanız gerekebilir.
Su buharı boğaz bölgenizdeki ve solunum yollarınızdaki kuruluğu giderecektir. Ayrıca etkilerine göre esansiyel yağlar solunum yollarınızdaki bakterileri öldürecek, enflamasyonu azaltacak ya da solunum yollarındaki tıkanıklıkları giderecektir.
Nefes açıcı esansiyel yağlar: Ökaliptus, nane vs..
Antibakteriyel etkili yağlar: Anason, adaçayı, zencefil, biberiye, kekik vs…
Enflamasyonu giderici ve yatıştırıcı yağlar: Papatya, lavanta vs..

4)Boğaz Sargısı Yapın:
Yapacağınız ılık boğaz sargıları sayesinde çatallaşmış sesinizi daha kolay eski haline döndürebilir, ağrı, ödem ve yangıyı hafifletebilirsiniz.
  • Papatyalı Boğaz Sargısı:
2-3 su bardağı suyu kaynattıktan sonra içerisine 2 çorba kaşığı kuru papatya atınız ve 10-15 dakika demleyerek süzünüz. 
Elde ettiğiniz karışım halen sıcakken (fakat elinizi değdirebileceğiniz sıcaklıkta olmalı) temiz bir havluyu ya da bezi bu karışımla ıslatınız.
Bu sıcak boğaz sargısını boğazınıza sararak üzerini de kuru bir bezle tekrar sarmalayınız ve bu sayede ısısını muhafaza etmesini sağlayınız.
Bu boğaz sargısını soğuyana kadar boğazınızda bekletiniz. 

5)Diğer Basit Uygulamalar:
Bol bol dinlenin
Bitkisel pastil kullanın
Ilık ve karabiberli çorbalar için
Tüm doğal tedavi ve yöntemlere rağmen boğaz ağrınız şiddetlenerek devam ediyorsa ve buna yüksek ateş de eşlik ediyorsa mutlaka bir hekime danışın.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye