Doğum Korkusuyla Yüzleşmek

Endişeyi yenmek doğum tecrübesini kolaylaştırabilir ve kısaltabilir

Doğum Korkusuyla Yüzleşmek

Doğum tecrübesine olumlu bir tavırla yaklaşmak stres ve korkuları azaltırken doğum sürecini de hızlandırabilir. Norveç’teki araştırmacıların bulgularına göre doğum yapmaktan korkan kadınların doğum süreci ortalama 47 dakika uzadı ve acil sezaryene ihtiyaç duyma ihtimalleri arttı. Endişe adrenalin gibi hormonları artırıyor, bunlar da doğum sırasında salgılanan hormonlara karşı çalışıyor. Fakat rahatlayıp, acıyı azaltmak için alınabilecek bazı önlemler mevcut.

Olumlu Önerilerin Gücünü Kullanın
Doğum yapmakta olan kadınlar neredeyse trans benzeri bir haldedir ve bu yüzden hem olumlu hem olumsuz önerilere çok açık olurlar. Bu sebeple doğumda kullanılan dil çok önemlidir. Eğer acı çekeceği söylenirse muhtemelen çeker. Bunun yerine doğumda eşlik eden kişiden kasılmalar sırasında pozitif destek vermesi istenmelidir. 

Adelaide’deki Kadın ve Çocuk Hastanesi doktoru Dr. Allan Cyna, "Size her kasılmada bebeğinizi ilk kez görmeye yaklaştığınızı hatırlatmasını isteyin. Kasılmaların güçlenmesi etkilerinin de güçlenmesi demektir. Bu şekilde hissin anlamını acıdan başka bir şeye çevirebilirsiniz” der.

Şarkı Listesi Oluşturun
Güncel bir araştırmaya göre tekrar eden, sakinleştirici müzikler endişeyi azaltır ve rahatlama sağlar; özellikle de doğumun erken evrelerinde. Araştırmacılara göre en iyi müzikler dakikada 60 – 80 vuruş (bpm) hızında (yaklaşık olarak insan kalbinin atış hızında) ve basit bir melodisi olanlardır. Çalışmada Beethoven ve Debussy’nin müzikleri seçildi fakat sevdiğiniz herhangi bir sakinleştirici müzik de işe yarar. Nefes alıp vermenin hızlandığı aktif evrede ise daha hızlı ve enerjik şarkıların seçilmesi önerilir.

Vücudunuzu ve Bebeğinizi Tanıyın
Braxton Hicks kasılmalarını hissettiğinizde oturun ve tarafsız bir şekilde tecrübenizi gözlemleyin. İkinci seferinde yeni hisler fark edebilirsiniz. Bebeğin hareketlerini öğrenmeye çalışın, kendiniz için hangi pozisyonların rahatsız olduğunu ve nedenlerini öğrenin. Bu sayede vücudunuzun nasıl işlediğini daha iyi bilirsiniz. Doğum bir test veya rahatsızlık değildir ve en iyi sonuçlar vücudunuzun çalışmasına izin vermenizle alınır.

Sizinle Kalacak Bir Doğum Partneri Seçin
Bir araştırmaya göre bir kişiden devamlı destek gören kadınlar ağrı kesiciye daha az ihtiyaç duyuyor ve doğumları da kısmen daha kısa sürüyor. Destek veren kişi bir ebe, eş veya arkadaş olabilir. 

Alternatifleri Değerlendirin
Ebeniz veya kadın doğum uzmanınız sizi ağrıyı azaltmanın medikal yöntemleri hakkında bilgilendirecektir fakat bazı kolay alternatif tekniklere bakmak da faydalı olabilir. Örneğin buz masajı doğumda acıyı azaltmak için akupresürden daha etkili bulunmuştur. Doğum partnerinizden bir plastik torbaya buz koyup, bu torbayı küçük bir havluya sarmasını isteyin. Paketi "Hegu noktası” olarak bilinen başparmak ve işaret parmağı arasındaki noktaya yerleştirin.

"Evet” Deyin
Kasılmalar sırasında çoğu kadın "bunu yapamayacağım”, "bunu yapmak istemiyorum” der. Fakat bunun yerine "evet” demek önerilir. Bu şekilde her şey değiştirilebilir, bilinçaltınıza erişir, bebeğe ve olanlara "evet” demesini söylemiş olursunuz. En az üç kere "evet” demeyi deneyin; hoşlanmazsanız başka bir şey deneyebilirsiniz. Fakat 10 kadından 9’u bunun çok etkili bir yöntem olduğunu söylemiştir.

Çok Fazla Okumayın veya Sormayın
Hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez internette hamilelik hikayeleri okumak isteyebilirsiniz fakat çok fazla bilgi endişenizi artırabilir. Çünkü kadınlar kişisel kötü tecrübelerini paylaşmaya daha eğilimli görünmektedir. Bunun yerine ebe veya kadın doğum uzmanınızla iyi bir ilişki geliştirin ve onlar sayesinde daha gerçekçi bir bakış açısı kazanın.

Gerçekdışı Beklentiler Edinmeyin
Psikolog Dr. Sandra Wheatley "eğer acısız bir doğum isterseniz fakat her şey hızlı geliştiğinden ilaç almak için zamanınız kalmazsa canınızı sıkmayın. Beklentileriniz değil istekleriniz olsun. Doğum planınızı yaparken değişiklikler olabileceğini göz önünde bulundurun. Sonuç olarak hayatta hiçbir plan tam olarak istediğimiz gibi gitmez” demektedir.

Hislerinizi Göstermekten Çekinmeyin
Bazı kadınlar doğal olarak kendini ifade edebilir ve kızgınlarsa bağırırlar. Bazı kadınlar ise duygularını pek göstermezler. Nasıl rahat hissederseniz öyle davranabilirsiniz fakat eğer doğum sırasında ağlamak veya bağırmak isterseniz kendinizi tutmayın. Doğum partneriniz olarak da beklenmedik şeylere hazırlıklı olabilecek birini seçin.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye