Elmas Diyeti - Nedir

Vücudu, kendini temizlemesi için teşvik eden prensiplerden oluşan bir diyettir.

Elmas Diyeti

Çoğunluk tarafından "Ömür Boyu Zindelik" programı adıyla bilinen Elmas diyeti, sağlıklı bir hayat tarzı elde etmek için tasarlanmış bir takım yeme alışkanlıklarıdır. Harvey ve Marilyn Diamond (diyetin adı, soyadları olan "Diamond (Elmas)" kelimesinden gelmekte) tarafından geliştirilen bu diyet, bireylerin sağlıkları konusunda dizginleri ellerinde tutmalarına olanak veren, günlük programlarına dahil edebilecekleri alışkanlıklardan oluşan bir dizi diyet prensibidir. Ömür Boyu Zindelik programı sadece hangi yiyeceklerin tüketilmesi konusuna değil ayrıca hangilerinin bir arada ve günün hangi zamanında yenilmesi konularına da vurgu yapmaktadır. Diamond’ın "hijyen yaklaşımını" 3 ana prensip oluşturur.

Su Oranı Yüksek Yiyecekler Prensibi
Birikmiş atıkları temizlemede su son derece önemlidir. Bu temizliği başarabilmek için yeterli miktarda sıvı oranı yüksek yiyecek, meyve ve sebze tüketmek çok önemlidir. Sadece su içilmesinden farklı olarak meyve ve sebzelerden alınan su, bu yiyeceklerin içinde yer alan besinlerin taşınmasını sağlar. Böylece atık maddeler vücuttan atılmış olur.

Bir Arada Tüketilmesi Gerekli Yiyecekler Prensibi
Bu prensibe göre yiyecekler sindirim kimyasıyla en iyi şekilde uyuşan karışımlar halinde tüketilmelidir. Yoksa yiyecekler midede olması gerektiğinden daha fazla zaman kalır ve sindirim problemlerine yol açar. Proteinli ve nişastalı yiyeceklerin beraber yenmemesi gerekir çünkü mide bu iki tür besin aradayken ikisini aynı etkinlikte sindiremez. Sindirimin en verimli şekilde gerçekleştirilmesi için öğünlerdeki proteinli yiyeceklerin ya da nişastalıların ayrı ayrı öğünlerde ve sebzeler eşliğinde tüketilmesi gerekir.

Meyvelerin Doğru Şekilde Tüketilmesi Prensibi
Tüketilen meyvelerin taze ve olgun olması gerekir. Mide boşken tek başına tüketilmelidirler yani öğün öncesi ya da sonrası değil. Bunun nedeni meyvelerin mide tarafından sindirilmeye gerek duymaması ve vücudun toksinleri atma çabalarına yardımcı olmak için hızlı bir şekilde mideden geçmesi gerekliliğidir. Buna ek olarak meyveler çok az sindirim enerjisi gerektirirler ve besinlerden yararlanıp onları ayıklayan doğal vücut dolaşımından en iyi şekilde yararlanmak için meyvelerin sabah saatlerinde tüketilmeleri gerekir. Vücudun enerjisinin büyük bölümünü sindirime yönelik işlemlere harcamaktansa sabahları bu enerjiyi temizliğe ayırması gerekir. Diamond’a göre bir kişinin edineceği en yararlı alışkanlık sabah saatleri ile öğlen saatleri arasında taze meyve ve taze meyve suyu tüketmektir.
Harvey Diamond hasta ve zayıf olmanın yanında kronik ve sancılı mide ağrıları yaşadığı bir çocukluk geçirir. Gençlik döneminde ise bu kez fazla kilolu olduğundan yine sağlık problemleri devam eder. Sürekli kilo verip kilo alan Diamond, diyet yapmanın işe yaramadığına karar verir ve bu nedenle vücuduna nasıl en iyi şekilde bakması gerektiğini öğrenme ihtiyacı duyar. 1970 yılında, Diamond doğal hijyen görüşü sayesinde aradığı cevapları bulur. Hastalıkları engellemeye ve sağlıklı bir yaşama odaklanan bu görüş, vücudun bakım ve onarımını amaçlar. Diamond’ın yaptığı tanımlamaya göre; doğal hijyen görüşü vücuda kendi kendini temizlemeyi, kendi kendini iyileştirmeyi ve kendi kendinin bakımını yapmayı öğretir. Vücut tedavi etme gücünü kendi içinde zaten barındırır. Diamond, "vücut durmaksızın sağlıklı olmak için çaba sarf eder ve bunu kendini sürekli zararlı atık maddelerden temizleyerek başarır,” açıklamasını yapmıştır. Yeterli miktarda dinlenmek, spor yapmak, güneş ışığı, stres yönetimi ve insan ilişkileri ile tamamlanan sağlıklı bir hayat tarzına ek olarak besinlerin vücudu nasıl temizlediğine dair bilgi edinmek bireylerin sağlık problemlerine yol açan sebepleri engellemelerini sağlar.

Diamond’ın bu görüş ile tanışmasından neredeyse hemen sonra yaşamı boyunca sahip olduğu mide ağrıları sona erer. Bir ay içinde yaklaşık 22,5 kilo verir ve bu kiloyu korumayı başarır. Kendisi bir doğal hijyen savunucusu olur ve 1981 yılında Elmas Metodu adı ile bilinen seminer programına başlar. 1983’te Austin, Teksas’taki bağımsız Amerikan Sağlık Bilimi Yüksek Okulu’ndan Beslenme Bilimi üzerine doktorası derecesini alır. Harvey ve Marilyn Diamond Ömür Boyu Zindelik programını meydana getiren beslenme ve yaşam tarzı prensiplerini doğal hijyenin temel esaslarını sentezleyerek oluştururlar.
Kilo kaybetme programı olarak sunulsa da Ömür Boyu Zindelik programı bir diyet değildir. Doğal hijyen prensiplerine sadık kalarak Ömür Boyu Zindelik kitabında sunulan beslenme yaklaşımı, hastalık üreten toksinlerin içsel temizliği sayesinde vücudun en iyi şekilde işlemesi için tasarlanmıştır. Kilo verdirmesi ve enerjiyi artırmasına rağmen başlıca amacı temizliktir. Hastalık bu yaklaşımdan anlaşıldığı üzere "vücudun kendini toksinlerden arındırma çabasından başka bir şey değildir”. Bu toksinler metabolizmaya ait dengesizlik ürünleri ya da atıklar sonucu meydana gelen kan zehirlenmesidir. Vücutta biriken ölü hücreler, yiyecek tortuları ve katkı maddeleri üretildikleri oranla aynı seviyede yok edilemezler. Bunu anlayabilmek ve bu doğrultuda kan zehirlenmesini minimum dereceye indirmek sağlığın korunmasında anahtar görevi görür. Ömür Boyu Zindelik programı içinde yer alan beslenme ilkeleri, vücudun minimum toksik besin artığı oluşturması ve üretilen toksik atıkların devamlı bir şekilde dışarı atılmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Bu amaca ek olarak söz konusu beslenme ilkeleri katı, takip edilmesi zor bir rejimin yerine iyi besinler ve keyifli öğünler içerir. Diamond’ın dediğine göre; bu programa herhangi bir nedenle ara verilse bile tekrar başlanıldığında hızlı bir şekilde yine aynı sonuçlar elde edilebilir.
Diyeti onaylayan, aralarında beslenme ve tıp uzmanlarının da bulunduğu kişiler diyetin kilo verme, enerji seviyesini yükseltme ve takip ettikleri program sonucunda sağlık durumlarının iyiye gitmesi gibi bir takım faydalar sağladıklarını belirtmektedir. Metot hakkında ilk kitap olan Ömür Boyu Zindelik kitabına katkıda bulunmuş isimler arasında Kaliforniya Üniversitesi Klinik Profesörü Asistanı Edward Taub ve Irvine ile Kay S. Lawrence yer almaktadır. Diyeti eleştirenlerin tartışma konusu ise diyet programı prensiplerinin Amerikan Diyet Birliği’nin oluşturduğu beslenme önerilerine ters düşüyor olmasıdır. Örneğin; bu diyette kilo vermek için kalorileri saymak yerine gruplar halinde bazı temel yiyecekler önerilmekte ya da sütün sağlığa yararları vurgulanmaktadır. Meyve sebzeleri ön plana çıkarmak olumlu bir tepki alsa da bazı eleştirmenler tarafından aşırıya kaçma eleştirisine uğramaktadır. Beslenme ile ilgili yayın organlarında çalışan eleştirmenler protein alımı ile ilgili yetersizliğe dair endişelerini belirterek kalsiyum, çinko ve bazı B vitaminleri (özellikle riboflavin ve tiyamin) yetersizlikleri yanında bir demir eksikliği rahatsızlığı olan kansızlık ihtimaline dikkat çekmektedir. Bazı beslenme uzmanları, ayrıca Ömür Boyu Zindelik programını katı bir şekilde takip etmenin gelişimi devam etmekte olan çocuk ve ceninlerde büyümeyi olumsuz etkileyecek beslenme yetersizliklerine yol açabileceğini söyler. Çevresel Beslenme (Environmental Nutrition) dergisinden gelen eleştiride, Ömür Boyu Zindelik programı hakkında profesör doktor J. Lynne Brown’a "diyet tehlikeli olmayabilir [ama] sağlıksız olma ihtimali taşıyor bu nedenle de tavsiye edilmez” yorumu yapılmıştır. Programın yazarı Diomond, beslenme uzmanı, Amerikan Diyet Birliği ve oluşturdukları beslenme önerilerinin eleştirilerini kabul etmeyerek her birini daha bilimsel olmaya ve doğruluğu sorgulamaya davet etmiştir. Bunun yanında onay belgelerine yapılan vurgunun azaltılmasını istemiştir. Yazar tescil belgelerinin, Amerikan Diyet Birliği gibi organizasyonların kendilerinden farklı görüşleri bastırmak için birer araç olduğunu söylemiştir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye