Günde bir elma yemek hem sağlıklı hem de uzun yaşamayı sağlayabilir. Yapılan çalışmalar elmaların kanseri ve kalp hastalarını önlemek de dahil sağlığa çok sayıdaki faydalarına dikkat çekiyor. Bunların yanında daha uzun yaşamamızı sağlamak potansiyeline de sahipler.
Meyve sinekleri üzerinde yapılan çalışma Hong Kong Çin Üniversitesi’nin Gıda ve Beslenme Bilimleri Programı’nda yürütüldü. Elmanın hayat süresini etkilediğini gösteren sonuçların diğer türler için de geçerli olabileceği düşünülüyor. Araştırmayı yürüten Dr. Zhen-Yu Chen’e göre meyve sineklerinin ömrünü uzatan madde, elmada bulunan polifenoller. Çalışmada meyve sineklerinin yaşam süresi ortalama %10 uzadı. İnsanlarda bu süre yaklaşık 7 yıla tekabül ediyor.
Çalışmada sadece meyve sineklerinin ortalama yaşam süresi artmakla kalmadı ayrıca en yaşlı olan sinekler yürüme, tırmanma ve kıpırdama yeteneklerini de korumayı başardı. Ayrıca elmadaki polifenoller, meyve sineklerinde yaşla alakalı kötüleşmeyi ve ölüme yaklaşmayı işaret eden biyokimyasalların seviyesini de düşürdü.
Çin’de yapılan çalışma elma polifenollerini uzun yaşamla ilişkilendiren ilk çalışma değil. Benzer bir araştırma elmanın C. elegans adıyla bilinen küçük solucanlar üzerindeki etkisini incelemişti. Zira bu organizmaları yaşlandıran ve ölüme götüren yıkıcı süreçler insanlardakine benziyor. Bu çalışmada elma yaşam süresini %12 artırdı.
Polifenoller hücreleri serbest radikal hasarından koruyor. Antioksidan özellikteler. Elma antioksidansları en yüksek yoğunlukta kabukta bulunduğundan tüketirken, tüm elmayı yemek öneriliyor. Antioksidansların yaşlanma karşıtı etkisi yeni bir bilgi değil. Bu değerli bileşenler bitkilerde bulunduğu için organik sebze ve meyve içeren bir diyet ömrünüzü uzatırken yaşlanma belirtilerine karşı da savaşmakta.
Pişmiş Etteki Kanserojen Maddelere Karşı Elma
Et yemeyi seviyorsanız belki heterosiklik amin (HCA) adlı maddeyi duymuşsunuzdur. Bu kimyasal, et çok yüksek derecede pişirildiğinde oluşur ve kanserle ilişkilendirilmiştir. Neyse ki araştırmalara göre elma ve diğer meyvelerin özütleri HCA oluşumunu azaltıp, et yemeyi daha güvenli hale getirebilir.
Hong Kong Üniversitesi ve Rutgers Üniversitesi’nden gelen araştırmacılar elma, üzüm çekirdeği, ananas ve mürver ağacı meyvesi özütlerini değerlendirdikten sonra elma ve üzüm çekirdeği özütlerinin HCA oluşumunu %70 oranında azaltabildiğini gördüler.
HCA’lar hayvanlarda kanser oluşumuyla ilişkilendirilse de bu henüz kanıtlanmış değil. Yine de çok et tüketen kişilerde belli kanserlerin riskini artırdığı düşünülüyor. HCA’nın oluşumu etin kaç derecede pişirildiği ve ne kadar uzun süre pişirildiğiyle alakalı. Araştırmacılara göre elmanın ve diğer meyve özütlerinin engellediği farklı tipte HCA’lar var. Elmaların farklı HCA’lara göre azaltma oranı %59 ile %72 arasında değişiyor.
Bu, elmadaki fenol maddelerin HCA üzerindeki engelleyici etkisini sunan ilk rapor olma özelliğini taşıyor. Farklı bir araştırma ise elmadaki oligosakkarit adlı bileşenlerin insan kolon kanseri hücrelerinin %46’sına kadarını öldürebildiğini göstermişti.