Gastroenteritin tedavisi nedenlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Eğer gastroenterit semptomları gösteriyorsanız ve bu rahatsızlıktan şüpheleniyorsanız şunları yapmalısınız:
Birkaç saat hiçbir şey yemeyerek midenizin dinlenmesine izin verin
Bol bol su içerek su kaybının önüne geçmeye çalışın. Bu esnada idrarınızın rengini kontrol etmelisiniz. İdrarınızın renginin açık berrak sarı olması önemlidir, koyu renge dönüşmemiş olması gerekir. İdrarınızın renginin koyulaşması dehidratasyonun (vücuttaki su kaybı) bir göstergesidir. Baş dönmesi ve halsizlik de dehidratasyon belirtileri arasındadır. Eğer bu semptomlar sizde mevcutsa yeterli su almadığınız anlamına gelmektedir ve vücudunuzun dengesini koruyabilmeniz için bol bol su içmeniz gerekmektedir.
Belirtilerin başlamasından birkaç saat sonra hafif gıdalar tüketmeye çalışın. Birkaç saat aç kalarak midenizin dinlenmesine izin verdikten sonra sindirimi kolay gıdalar tüketmeye başlayabilirsiniz. Bunun için yağsız tuzlu krakerler, patates, tost, muz ve pirinç lapası gibi gıdaları tüketebilirsiniz. Özellikle süt ve süt ürünlerinin tüketiminden, alkol, nikotin ve yağlı yiyeceklerin tüketiminden kaçınınız.
Asetaminofen (parasetemol) tarzı hafif ilaçlar alabilirsiniz. Bu ilaçlar özellikle ağrı ve rahatsızlık hissinin kaybolmasına yardım edebilir. Ancak özellikle karaciğerinizle ilgili problemleriniz varsa bu ilacı kullanmayınız.
Son olarak bol bol dinlenin.
Yukarıdaki yöntemleri denemenize rağmen aşağıdaki belirtiler mevcutsa bir an önce uzman bir hekime ya da polikliniklerin acil bölümüne görünmeniz gerekebilir:
- Mide bulantısı 2 günden uzun sürdüyse ya da çok şiddetliyse,
- Diyare birkaç günden uzun sürdüyse ya da çok şiddetliyse,
- Dışkıda kan mevcutsa,
- Vücut sıcaklığı 38,3 C ya da daha yüksek olursa,
- Baş dönmesi ya da bayılma meydana gelirse,
- Bellek sorunları ya da bilinç kaybı oluşmuşsa,
- Karın ağrısı yada kramplar çok ciddiyse, mutlaka bir an önce bir hekime görünmelisiniz.
Yapılan tetkikler sonucu gastroenteritin nedenleri tespit edildikten sonra, örneğin bakteriyel kaynaklıysa uygun bir antibiyotik tedavisi reçete edilebilir. Eğer su ve elektrolit kaybı mevcutsa, damardan izotonik gibi bir solüsyon verilebilir. Mide bulantısı ve karın ağrısını yatıştırmak için uygun ilaçlar uygulanır. Ya da gastroenteritin türüne göre uygun diğer tedavi yöntemleri tercih edilebilir.
Zamanla ve tedaviyle iyileşmeyen ülserlere refraktuar ülser denilir. Ülserlerin iyileşmemesinin bazı nedenleri olabilir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:
- Tedavi için reçete edilen ilaçların uygun şekilde kullanılmaması,
- H. pylorii’nin kullanılan antibiyotiklere direnç gösterip ölmemesi,
- Sürekli sigara kullanımı,
- Ağrı kesicilerin kullanımının kesilmemesidir.
- Refraktuar ülserlerin daha nadir görülen sebepleri ise şunlardır:
- Zollinger-Ellison sendromunda olduğu gibi mide asidinin normalden çok daha fazla üretimi,
- H. pylorii enfeksiyonundan başka bir enfeksiyon,
- Mide kanseri,
- Crohn hastalığı gibi bazı hastalıklar vs..
Refraktuar ülserlerin tedavisi için iyileşmeyi önleyen faktörlerin kesin olarak kesilmesi ya da ilk tedaviden farklı ilaçların kullanılması gerekebilir.