Amfizemin bir sonucu olarak akciğerlerin gördüğü hasar tersine çevrilemez, bu nedenle de gelişimini sınırlandırmaya yönelik önleyici tedbirler hayati önem taşır. Aşağıdaki önlem ve tedavilerin amfizem hastaları için yararlı olduğu düşünülmektedir.
Herbalizm
Bitkiler, amfizemin belirtilerini hafifletmede, vücudun enfeksiyonu atlatmasına yardımcı olmada ve çoğunlukla amfizeme eşlik eden astım benzeri belirtileri iyileştirmede yararlı olabilir. Yararlı bazı bitkiler şunlardır:
- Lobelya: Hafif bir sedatiftir, aynı zamanda güçlü ekspektoran özellikleri de mevcuttur. Yaygın olarak amfizem ve bronşiti de içeren göğüs şikayetleri için kullanılır ve astım nöbetlerinin süresinin kısaltılmasına yardımcı olur.
- Kekik: Nefes darlığının üstesinden gelinmesi için kekik çayı önerilir. Aynı zamanda güçlü bir antiseptiktir.
- Sığırkuyruğu (Mullein): Göğüs ağrıları için bir başka geleneksel tedavidir. Çayı yapılır, kurumuş yapraklardan iki çay kaşığı kaynatılarak, bir bardak sütle karıştırılıp elde edilen karışım içilir.
- Ekinezya: Ekinezya güçlü bir bağışıklık sistemi uyaranıdır ve genel olarak, soğuk algınlığı ve enfeksiyonların atlatılması için vücudu güçlendirir.
- Ciğerotu (Lungwort): Hodan ailesinin bir ferdi olan bu bitki, akciğerler için tedavi edici özellikler taşır. Demleme şeklinde alınmalıdır.
- Karayılan Otu: Bu bitki ekspektoran ve astrenjandır. Öksürüğü yumuşatır.
- Adaçayı: En yararlı bitkiler arasında yer alır ve hangi hastalık için alınırsa alınsın faydası olduğu söylenir. Antiviraldir ve bakterileri de yok eder.
- Sarımsak: Çok güçlü bir antiviral olan sarımsak, enfeksiyonlar ve akciğer konjesyonundan kaçınanlara için gerçek bir yardımcıdır.
Çin Bitkisel Tıbbı
Kronik akciğer şikayetlerinin, özelikle de bronşit ve astımın tedavisinde Çinli herbalistlerin önerisi, Qing Qi Hua Tan Wan (Pinellia ekspektoran hapları) bitkisidir.
Amfizem İçin Kullanılan Sular
İngiliz natüropat ve herbalist Kitty Campion, amfizem tedavisi için şu suları önermektedir: eşit miktarda havuç, yaban havucu, su teresi ve patates suyu ya da eşit miktarda portakal ve limon suyu, güçlü bir kuşburnu çayı dekoksiyonu ile yarı yarıya seyreltilip içilmelidir.
Aromaterapi
Aromaterapi hastaya cilt yoluyla, dolaşım sistemine giren güçlü bitkisel esansiyel yağlar kullanılarak masaj yapılmasını içerir. Yağlarda bulunan bileşenlerin çok çeşitli hastalıklar üzerinde güçlü etkileri vardır; ancak içlerinde bulunan faydalı nitelikler, aynı zamanda hava yoluyla da iletilebildiği için, solunum hastalıkları bulunan kişilere iki kat daha fazla fayda sağladığı düşünülmektedir.
Solunum yolu hastalıkları için kullanılan aromaterapi yağları şunlardır:
- Kanada balsamı solunumla ilgili belirtileri azaltır ve aynı zamanda bir ekspektorandır. Bakterileri öldürür ve kronik göğüs hastalıkları olan kişilere tavsiye edilir.
- Tolu balsamı göğüs enfeksiyonları için mükemmel bir tedavi sağlar.
- Günlük, enfeksiyon ve nezle akıntısına iyi gelir.
- Niaouli çok güçlü bir antiseptiktir ve akciğer sorunlarına faydalıdır.
- Isparta gülü (rose damascena) bronşla ilgili şikayetler için önerilir, aynı zamanda zindelik verir.
- Çay ağacı yağı, bitkisel tıpta bilinen en güçlü anti-viral, antibakteriyel ve anti-fungal ajanlardan biridir. Bu nedenle de göğüs enfeksiyonlarına karşı önleyici tedbir olarak çok faydalıdır.
Akupunktur
Holistik tedavinin Çin’e özgü bu kadim sistemi, hastalığın yaşam gücünün akışında yaşanan tıkanmalar sonucu ortaya çıktığı ilkesiyle hareket eder. Uygulayıcı, vücutta bulunan ilgili meridyenleri uyarmayı, böylelikle de hapsolan yaşam gücünü serbest bırakmayı, vücut fonksiyonlarını normale çevirmeyi amaçlar. Ağrısız olan tedavi, kan dolaşımını ve vücudun kendini yenileme kapasitesini iyileştirir. Araştırmalar akupunkturun, vücudun normal durumuna dönmesini hızlandıracak şekilde hücrelerin elektriksel alanlarında değişime yol açtığını göstermiştir. Sonuç olarak, akupunktur tedavisi az sayıda olumsuz yan etkiye neden olur.
Nefes Teknikleri
Gerçekte çok az insan doğru biçimde nefes alır ve akciğer fonksiyonları yeterli değilse, derin nefes almakla, sığ nefes almak arasındaki farktan doğan etkisiz nefesler kişinin nasıl hissettiğine ve bedensel fonksiyonlarına belirgin biçimde etki eder. Vücuttaki oksijen yoksunluğu hastalığı daha da artırır ve oksijen seviyeleri yüksek seviyelerde tutulduğu takdirde, akciğerlerde zayıflık bile olsa hastalık önlenebilir. İyileştirilmiş nefes teknikleri vücudu serbest radikallerden, nötralize çevresel toksinlerden korur ve oksijen bakımından zengin bir ortamda varolamayan zararlı mikropları yok eder.
Yeterli oksijen olmadan, vücut gıdalardaki besin maddelerini tam olarak kullanamaz ve beden fonksiyonları genellikle daha az etkilidir. Bu yüzden akciğerin zayıflayan fonksiyonlarının etkisini dengelemek üzere düzgün nefes almaya gayret edilmelidir.
Amfizemli hastalarda, dışarı verilen nefesin içeri alınan nefesi bütünüyle dışarı vermesini sağlamak çok önemlidir. Nefes verme tamamlanmadığında nefes almanın neden olduğu atıklar normal bir yolla vücuttan atılmamış olur ve ilerleyici amfizemde sık rastlanan rezidüel volüm yoluyla göğüste büyüme gerçekleşir.
Duruş pozisyonları göğsün üst kısmındaki gerginliği yumuşatır, böylelikle nefes tıkanıklığının üstesinden gelinmiş olur. Otururken hasta, dirseklerini dizlerine dayayacak şekilde yavaşça öne eğilebilir. Uzanırken ise hasta, bacaklarının arasına bir yastık yerleştirerek ve başını yastıklarla destekleyerek yana dönüp yatabilir.
Homeopati
Homeopati, hastalıkları "benzer benzeri tedavi eder” sistemine göre, vücudun kendini tedavi edecek şekilde uyararak iyileştirir. Her ne kadar amfizemin başarılı biçimde tedavi edilmesine katkıda bulunduğu kesin olsa da, homeopati diplomalı bir uygulayıcı tarafından yapılmalıdır; çünkü hastanın durumu kesin bir değerlendirmeye tabi tutulmalı, doğru tedavi de bu sayede yapılmalıdır. Aynı hastalık için bile olsa, iki hastada aynı tedavi uygulanmaz.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Akciğerde görülen herhangi bir fonksiyon bozukluğunda, kişinin yaşam tarzının soruna katkıda bulunmadığından emin olarak adım atmak hayati öneme sahiptir. Her ne pahasına olursa olsun kirlilikten uzak durulmalı, yaşanan çevre kimyasal irritanlardan arınmış olmalıdır. Bu irritanlar arasında, hasar görmüş akciğerlere ağır gelmesi muhtemel güzel kokulu ürünler de yer alır. Kokusuz bazı ürünler ise, yalnızca toksikliğini artırmaya yarayacak şekilde maskeleyici kokular kullanırlar.
Yumuşatıcılar, çamaşır suları, kokulu deterjanlar ve mobilya verniği gibi bazı yaygın ev ürünleri de vücuda ve çevreye zarar verir.
Böcek ve mantar ilaçlarının, suni gübrelerin nörotoksinler (sinir sistemi için zehirli) olduğu belirtilmelidir. Çoğu ev temizleme ürününün doğal alternatifleri piyasada bulunmaktadır. Kişisel bakım ürünleri de çeşitli zararlara neden olabilir; bu nedenle yalnızca doğal kaynaklar kullanılmalıdır. Klorlu yüzme havuzlarından kaçınılmalıdır.
Böcek ilaçlarından ve kimyasallardan kaçınmak için organik olarak yetiştirilmiş gıdaları tüketmeye özen gösterilmelidir. İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır çünkü bunların içinde çoğunlukla kimyasallar, boyalar ve koruyucu maddeler vardır. Ayrıca gıda besin değerini büyük oranda kaybetmiş durumdadır. Başta yapay tatlandırıcılar, özellikle de aspartam vücutta parçalanarak ölümcül zehirlere dönüşmektedir.
Giyimde de doğal kumaşlar kullanılmalıdır çünkü ütü istemeyen ve kırışmayan kumaşlar, çoğunlukla yıkanınca temizlenmeyen formaldehitle işlenmiştir. Aynı nedenlerden ötürü, sentetik kumaştan yapılan çarşaflardan da özellikle kaçınılmalıdır. Bütün plastik ürünlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır çünkü bunların tamamı toksik unsurlar taşır. Havadaki oksijeni artırmak için pencereler mümkün olduğunca açık tutulmalıdır. Bazı ev bitkileri almak faydalı olabilir çünkü bu tür bitkiler dışarıya oksijen salgılar.
Aynı zamanda hafif, düzenli egzersiz yapmak da önemlidir böylelikle belirtilerde düzelme sağlanabilir. Uygun egzersiz biçimleri yüzme, yürüme ve rebound egzersizidir. Amfizem hastası çok güçsüzse, ufak bir trambolinin üzerine oturur ve işin yorucu kısmını bir yardımcı halleder, bu yolla da gerçek bir fayda sağlanabilir. Yorucu aktiviteler, akciğer rahatsızlığı olan kişi için uygun değildir.
Natüropati
Natüropatinin ilkelerine göre, vücudun kendini iyileştirme gücü vardır. Buna göre sisteme, gerekli tüm onarımları gerçekleştirebilmesi için optimum beslenme sağlanmalıdır. Optimim beslenme için ise, bütün gıdaların yüksek kalitede olmasını hedeflenmelidir.
Natüropatlar bu sürece yardımcı olması için diyetsel takviyelerden yanadır ve amfizemin ilerlemesini durdurabilmek için, bazı diyetsel takviyeler çok değerlidir. Amfizem hastalarına sağlıklı vücut dokularında önemli bir rol oynadığı bilinen A vitamini verilir. A vitamini üzerine yürütülen deneyler devam etmektedir. E vitamini de yararlıdır ve C vitamini de her zaman alınmalıdır; çünkü diğer besin maddeleri için katalizör görevi görür. En iyi sonuçlar içinse, bir uygulayıcıya danışılması önerilir.