Gut Ataklarını Önleme Yolları

Gut atakları ürik asit kristallerinin etkilenmiş eklemlerin içinde ve etrafında, özelliklerde ayak başparmağında fakat zaman zaman ellerde, bileklerde, dizlerde, ayak bileklerinde ve dirseklerde birikmesiyle görülür.

Gut Ataklarını Önleme Yolları

Sık görülen tetikleyiciler arasında alkol kullanımı, yetersiz su alımı ve dehidrasyon, diüretik ilaçlar alınması, aşırı kilolu olmak ve anormal böbrek fonksiyonu yer alır. Çok yemek de, ani diyetler ve oruç tutmak da atakları tetikleyebilir.

Kanda ürik asit seviyelerini düşüren ilaçlar mevcuttur fakat bunlar düzenli olarak alınırsa atakları önleyebilir. Bu ilaçların atak görülmese bile, gelecekteki atakları önlemek için günlük olarak alındığını hatırlamak önemlidir.

Alkol alımını azaltmak yardımcı olabilir, özellikle de aşırı alkol kullanımından kaçınmak gerekir. Kilo kaybı da faydalıdır fakat bunu diyetteki makul değişiklikler ve sporla uzun dönemde yapmak tercih edilmelidir. Hızlı kilo kaybettiren diyetler belirtileri kötüleştirebilir.

Bazı hastalarda bazı gıdaların alınmaması durumlarını iyileştirmiştir. Özellikle kırmızı et ve sakatat başta olmak üzere et, deniz ürünleri (kabuklu ürünler, midye, sardalye, ançüez, uskumru gibi), maya içeren gıdalar (bira gibi) bolca pürin içerirler ve bunlar vücutta ürik asite çevrilebilir. Bu gıdalardan kaçınmak gut ataklarının şiddetini ve görülme sıklığını azaltabilir. Mantar, karnabahar, kuşkonmaz ve ıspanak gibi pürin içeriği yüksek bazı gıdalar ise gutu ağırlaştırmamaktadır.
 
Fruktozun (çoğu meyvelerdeki şeker) aşırı alımı da gutu alevlendirebilir. Fazla meyve suyu tüketiminden kaçınmak mantıklı olsa da tümüyle meyvelerden vazgeçmeye gerek yoktur. Araştırmalarda C vitamininin ve az yağlı süt ürünlerinin atakları azaltabileceği görülmüştür. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye