Gut Hastalığına Ayurvedik Yaklaşım

Ayurveda, tüm hastalıkların kaynağını, vücudun bozulmuş dengesinden kaynaklandığını savunmaktadır.

Gut Hastalığına Ayurvedik Yaklaşım

Gut hastalığının sebeplerinin de aşağıdaki enerji dengelerinin bozulmasından dolayı oluştuğu düşünülmektedir.

Denge Bozukluğu Türleri
  1. Vata Dengesizliği: Damarların genişlemesi, hassasiyet, titreme ve keskin ağrı, eklemlerin kasılması, eklemlerde katılık vs..
  2. Rakta Dengesizliği: Şiddetli ve keskin ağrı ve ödemin eşlik ettiği enflamasyon vs..
  3. Pitta Dengesizliği: Aşırı uyarılmışlık hissi, şiddetli ağrı, öğünlerden sonra midenin ekşimesi, zayıflık, sususuzluk, ödem vs..
  4. Kapha Dengesizliği: Aynı şiddette ağrı, hantallık, ödem vs..

Gut Tedavisi İçin Ayurvedik Terapiler:
Ayurvedada hem gut atakları esnasındaki şikayetleri hafifletmek hem de atakların tekrarlanmasını önlemek için çeşitli yöntemler mevcuttur. Uygulanan tedavi yöntemleri hastalığın şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişkenlik göstermektedir.

Gut hastalığına karşı en temel olarak detoksifikasyon terapileri (Pancha Karma), ağızdan alınan ilaç tedavileri ve diyet düzenlemeleri yapılmaktadır. Bunların haricinde virechanam (arınma), abhyanga (masaj), predha, pralepa (ilaçlı sargılar), basthi (lavman) gibi çeşitli yöntemler de uygulanmaktadır.

a)Abhyanga (Yağ Masajı): Metabolizmayı hızlandırarak, vücudun atık maddeleri ve zehirleri daha kolay dışarı atmasını sağlar. Ayrıca dokuların solunum ve dolaşım hızını da arttırır. Vücudun genel esnekliğini arttırır, cildin sıkı ve yumuşak kalmasını sağlar. Özellikle romatizmal hastalıklardaki enflamasyonu ve ağrıyı azaltmak için de tercih edilir. Kas ağrılarını ve yorgunluğunu azaltmak için kullanılan, bilinen en eski yöntemdir.
b)Pizhichil (Yağ banyosu): Hafifçe ısıtılmış ve özel bitkisel yağların karışımından oluşan medikal yağ, tüm vücuda uygulanır. Bu tedavi özellikle artrit ve gut gibi romatizmal rahatsızlıklarda ve çeşitli sinirsel gerginlik ve rahatsızlıklarda oldukça etkilidir. Bunun haricinde diyabet, yüksek tansiyon ve kasılma nöbetlerinin görüldüğü kişilerde de etkili olan bir tedavi yöntemidir.

Gut Hastalığına Karşı Ev Reçeteleri:
  • Elma tüketimi, gut tedavisi için uygundur.
  • 3 ml limon suyu 100 ml su ile karıştırılarak günde üç kez içilirse, böbrekleri detoksifiye ederek ürik asidin vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştırabilir.
  • Taze fasülyenin suyu sıkılarak günde 30 ml kadar tüketilmesi gut tedavisine yardımcı olacaktır. 30 gün boyunca her gün içilmesi önerilir.
  • Kiraz gut tedavisinde en etkili silahlardan biridir. Her gün en az 10 kiraz tüketilmesi, gut hastalığını kontrol altında tutmaya yarayacaktır.
  • Havuç suyu, pancar suyu ve salatalık suyu ile karıştırılarak içildiğinde iyi bir diüretik içecek olarak tercih edilebilir. Diüretik içecekler ise gut tedavisinde tercih edilmektedir.
  • Kömür banyosunun da gut tedavisinde oldukça işe yaradığı düşünülmektedir. Bunun için bir miktar kömür tozunu ılık su ile bulamaç haline getirerek gut hastalığının etkilediği ayağı bu bulamacın içerisine sokup 30-60 dakika kadar bekletmeniz tavsiye edilmektedir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye