Amerikan Herbalist Birliği eski başkanı David L. Hoffman’a göre yüksükotu (Digitalis purpure) gibi bazı bitkilerin doğrudan kalbin üzerinde güçlü etkileri vardır. Bu gibi bitkiler kalp yetmezliği tedavisinin temelini oluşturabilirler. Kalp hastalığının tedavisinde en umut verici bitkisel devalardan biri sık görülen bodur ağaçlardan biri olan alıç meyvesinden elde edilen özdür. Alıç meyvesinin kan damarlarını genişleterek ve arter duvarlarının spazmlarını önleyerek kalbe olan kan dolaşımını iyileştirdiği görülmüştür. Dr. Gordon’a göre alıç meyvesi özütü kalp hastalığı tedavisinde kullanılan ve kalbin hızını ve kasılmaların gücünü azaltan gereksiz ilaçların yerine geçebilir ve bu ilaçların üstlendiği görevi yerine getirebilir.
Sarımsak ve zencefil kalp hastalığı tedavisinde değerli olmalarını sağlayan birçok özelliğe sahiptir. Sarımsakta sülfür bileşenleri bulunur ve bunlar hem antioksidan etki yaparken hem de kan pıhtılarını çözerler. Zencefilin kan pıhtılarını daha az yapışkan yaptığı ve kolesterol seviyelerini düşürdüğü görülmüştür. Zeytin yapraklarından elde edilen bir özütün iyileştirici özellikleri olduğu, özellikle de tansiyonu düşürdüğü ve serbest radikal etkinliğine karşı savaştığına dair kanıtlar artmaktadır. Zeytin yaprağının aktif bileşeni oleuropeindir (işlenen zeytinlerin içinden çıkarılan acımtrak madde). Yaprak ayrıca rutin, luteolin, hesperidin gibi bioflavonoidler içerir ve bu maddeler kılcal damar duvarlarının bakımı için gereklidirler.
Bitkileri kullanmadan önce deneyimli bir herbaliste danışmak en doğrusudur. Hoffman’ın tavsiye ettiği bir kalp damar toniği ise şu şekilde hazırlanabilir: alıç meyvesi, Ginkgo biloba ve ıhlamur çiçeği tentürlerini eşit miktarlarda karıştırın. Her gün bu karışımdan üç kere yarım çay kaşığı miktarında alın. Hoffman ayrıca aslan kulağı tentürünü kalp çarpıntısını azaltmak için ve sarımsak tentürünü kolesterol seviyesini düşürmek için ekleyebileceğinizi belirtiyor.