Stres Tedavisi İçin Kalbinizi Dinleyin

Kalbimizin duygu deneyimlerimize doğrudan dahil olduğu bir gerçektir.

Stres Tedavisi İçin Kalbinizi Dinleyin

Kalbimizin duygu deneyimlerimize doğrudan dahil olduğu bir gerçektir. Çoğu kişi korkunun, anksiyetenin ve stresin, diğer bazı duygular gibi kalp hızını artırdığını bilir. Küt küt atan bir kalp aşırı duyguların ortak bir işaretidir. Nitekim, bilim adamları en ufak bir duygusal değişiklikte bile nabız atış hızının (HRV) hemen değiştiğini fark ettiler. Buna kalp ritmi de denir. Genel anlayışın aksine, sağlıklı bir kalp gün boyunca düzenli aralıklarda atmaz. Hatta uykuda bile kalp atışların aralıkları değişebilir. HeartMath Enstitüsü'ndeki bilim adamları, HRV’nin kalp, beyin ve vücut arasında bir iletişim aracı olarak hizmet ettiğini keşfettiler. Ani, hızlı, düzensiz kalp atışı örneği, beyine ve vücuda sinir sistemi üzerinden duygusal bir durum altında olduğuna dair bir sinyal verir. 
 
Kalp hızı değişkenliğini modüle etmeyi öğrenmek, stresli durumlara karşı olumsuz tepkileri etkili bir şekilde azaltır ve kalbinizi iyileştirir. HeartMath Enstitüsü stres tepkisini devre dışı bırakmak, düşük kortizol salınımı, bilişsel performansı ve ruhu iyileştirmek, hipertansiyonu ve konjestif kalp yetmezliği ve kalp hastalığından ölme riskini azaltmak için klinik olarak kanıtlanmış üç teknik geliştirdi. Bu tekniklerin stratejileri bilişsel terapi, biofeedback, görselleştirme, Transandantal Meditasyon ve diğer zihin/beden protokollerinin benzerleridir. 

Freeze-Frame diye adlandırılan bir teknik günlük stres ile başa çıkmanın en etkili stratejisidir. Olumsuz algılamaları takdir duygusu, sevgi ve neşe gibi olumlu duygular ile değiştirerek, hastanın zorlu durumlarda stres tepkisini durdurmasını sağlıyor. Bu duygu geri yüklemesi nabzı sakinleştirir ve kontrol altına alır. İşte HeartMath Enstitüsü tarafından geliştirilen Freeze-Frame’in 5 adımı.  
  1. Stresli duyguyu tanımlayın ve "Freeze-Frame”leyin (yani bir film karesi gibi dondurun). Dinlenmek için zaman ayırın. 
  2. Odağınızı hızla çalışan zihinden veya sorunlu duygulardan kalbin civarındaki alana kaydırmak için samimi bir çaba gösterin. Bu alana enerjinizi odaklamak için kalbinizden nefes alıyormuş gibi yapın. 10 saniye veya daha fazla bir zaman için oraya odaklanın. 
  3. Olumlu, keyifli bir duyguyu veya hayatınızdaki bir anınızı hatırlayın ve onu tekrar yaşadığınızı varsayın. 
  4. Sezgilerinizi, sağduyunuzu ve samimiyetinizi kullanın, kalbinize danışın, "Bu duruma verilebilecek daha verimli, stresi daha çok azaltabilecek bir tepki ne olurdu?” 
  5. Kalbinizin sorunuza nasıl cevap verdiğini dinleyin. Bu reaktif zihninizi ve duygularınızı kontrol etmenin ve ortak bir çözüm bulmanın en etkili yoludur. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye