Beta Karoten ve Karotenoidler
A vitamininin öncülü olan beta karoten havuçta, tatlı patateste, ıspanakta ve çoğu yeşil yapraklı sebzede bulunur. Beta karoten ve diğer karotenoidleri bolca içeren bir diyet tüm kanserlere karşı korucudur. Ancak beta karoten özellikle kadınlarda rahim ağzı kanserini önlemek için önemlidir. Kanda yüksek miktarda beta karoten olmasının akciğerleri tütün dumanına karşı da koruduğu ve dolayısıyla akciğer kanserinin gelişimini sınırlandırabileceği düşünülmektedir. Her gün beta karoten oranı yüksek olan yeşil ve sarı sebzelerden tüketen, eskiden sigara içen kişilerin mide ve akciğer kanseri risklerini düşürükleri görülmüştür.
B6 Vitamini
Muzda, yeşil yapraklı sebzelerde, havuçta, elmada, sakatatta ve tatlı patateste bulunan B6 vitamini uygun düzeyde bağışıklık sistemi işlevi için çok önemlidir ve solunum yollarının yüzeyini saran, kirliliğe ve enfeksiyona karşı bariyer görevi gören mukoz zarların sağlığını korur. B6 vitamini ayrıca rahim ağzı kanserine karşı koruyucudur.
İnositol
Bu doğal madde B vitamini ailesinin resmi olmayan bir parçasıdır. Hemen hemen tüm hücrelerde bulunur. Hücre ve çevresi arasında sinyal gönderiminde önemli rol oynar. İnositol, lif oranı yüksek gıdalarda, özellikle bakliyatta, kahvaltılık gevreklerde, turunçgillerde bulunur. Vücutta inositol, karaciğerin yağ ve safra birikimiyle tıkanmasını önler. Dr. John Potter inositolü kanser karşıtı etki gösteren 15 farklı fitokimyasal arasında sınıflandırmıştır. Hatta bu, yüksek lif oranlı bir beslenmenin neden kanser karşıtı olduğunu açıklıyor olabilir. İnositolün takviye olarak alınabilecek en iyi türlerinden bile inositol hekzafosfat veya IP-6’dır.
C Vitamini
Turunçgillerde, kantolup kavunda, brokolide, yeşil biberlerde ve birçok başka sebze ve meyvede bulunan C vitamini sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemlidir ve birçok kansere karşı koruyucudur. Bu vitaminin bağışıklık sisteminin yeterli işlevi gösterebilmesi için mecburi olduğu günümüzde kanıtlanmıştır. Kansere karşı en çok savaşan bağışıklık sistemi üyelerinden biri doğal katil hücrelerdir ve bunlar sadece bol miktarda C vitamini içerirlerse aktif olurlar. C vitamini ayrıca vücudun kansere karşı etkili bir madde olan interferon üretimini de artırır.
D Vitamini
Bu hormon olarak da sınıflandırılan vitaminin kanseri öldürücü etkileri vardır. Araştırma sonuçları kısıtlı olsa da D vitamini ve ara ürünleri hücrelerdeki A vitamini reseptörlerini artırabilir, yeni tümör kan damarlarının oluşumunu engelleyebilir, kanser hücrelerinin normal hücrelere dönüştürülmesini teşvik edebilir ve kanser hücrelerinde hücre intiharını teşvik edebilir.