Kış Mevsiminin Sağlıklı Tadı: Kestane

Soğuk havaların favori yiyeceği olan kestane sağlık için de türlü faydalar içeriyor.

Kış Mevsiminin Sağlıklı Tadı: Kestane

Kestane, kış  mevsiminin hem lezzetli hem de sağlıklı bir yiyeceğidir. Sevmeyene çok rastlanmadığı gibi, hazırlanıp yenmesi de soğuk günlerde ayrı bir keyif taşır. Çiğ veya kebap şeklinde, hatta tatlı olarak da tüketilen bu yemişe olan ilgi binlerce yıl geçmişe gitmektedir. Çin’deki tarihi 6000 yıl öncesine, Avrupa'daki geçmişi ise 3000 yıl öncesine kadar uzanan kestane örneğin Yunanlılar tarafından tüm diğer yemişlerden üstün tutulurdu. 

Modern zamanlarda görüldüğü üzere kestanenin sağlığa faydaları da lezzeti kadar fazla. Tam da mevsimindeyken kestane tüketerek vücudunuza yapabileceğiniz iyilikler şu şekilde:
  • Çoğu diğer yemişe göre kestane düşük kalorilidir. Daha az yağ içerir ve mineral, vitamin ve sağlığa faydalı bitkisel bileşenler açısından içeriği zengindir. 
  • Kalori, protein ve yağ içeren diğer yemişlere kıyasla kestane öncelikli olarak nişasta içerir. Bileşenleri diğer temel nişasta ürünleriyle (patates, süt mısırı gibi) neredeyse aynıdır. Buna ek olarak mineral, vitamin ve yüksek kaliteli protein için de iyi bir kaynaktır.
  • Kestane iyi bir lif kaynağıdır. 100 gramında yaklaşık 8.1 gram lif bulunur. Lifli beslenme bağırsaklarda aşırı kolesterol emilimini engelleyerek kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
  • Kestane kendine özel gıda profiliyle diğer yemişlerden içerik olarak ayrılır. Özellikle C vitamini açısından çok zengindir. 100 gram kestane, 43 miligram C vitamini içerir. C vitamini diş, kemik ve kan damarlarının yapısında gereklidir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olarak zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlar. 
  • Yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi kestane folik asit açısından zengindir, bu da yemişlerde görülmeyen bir durumdur. 100 gram kestane 62 mikrogram folik asit içerir. Folik asit kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda ve DNA sentezinde gereklidir.
  • Kestane oleik asit, palmitoleik asit gibi tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Diyette bunları bulundurmak kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü yükseltmeye yarar. 
  • Kestane çok iyi bir mineral kaynağıdır. Demir, kalsiyum, magnezyum, manganez, fosfor ve çinkonun yanında çok miktarda potasyum içerir (100 gramında 518 mg). Potasyum, sodyumun kan basıncını yükseltici etkisini dengeler, kalp hızını ve kan basıncını düşürür. 
  • B grubu vitaminleri açısından da zengindir. Niyasin, piridoksin, tiyamin ve riboflavin içerir.
  • Fındık ve badem gibi kestane de gluten içermez. Bu yüzden glutensiz gıdaların yapımı için iyi bir malzemedir. 
  • Kestane alırken, boyutları büyük olanlar seçilmelidir. Evde saklarken yemiştense sebze veya meyve olarak düşünmek ve buzdolabında saklamak daha doğrudur. Çünkü nişasta yapılı olduğundan çabuk bozulabilir. Kestane çiğ, haşlanarak veya kebap şeklinde yenilebilir. Aynı zamanda iç pilav yapımında veya şekerlenerek, tatlı olarak tüketilebilir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye