Meditasyon Beyin Frekansınızı Nasıl Değiştirir?

Yogilerin yüzyıllardır bildiği bir gerçeği artık bilim de kanıtladı. Meditasyonun yararları çok fazladır.

Meditasyon Beyin Frekansınızı Nasıl Değiştirir?

Yogilerin yüzyıllardır bildiği bir gerçeği artık bilim de kanıtladı. Meditasyonun yararları çok fazladır. Meditasyon belki de düşüncenin gücünü açığa çıkarmak, daha fazla huzur, berraklık ve mutluluk sağlamak için kullanılabilecek en önemli araçtır.

Beyni çalıştırmayı öğrenmek ve dikkatimizi odaklamak karşılaştığımız her türlü durumda performansımıza gerçek bir zirve yaptırmak için gereklidir. Psikoterapist Dr. Ron Alexander, zihni kontrol etme sürecine başladığımızda yükselen zihin gücünü, dayanıklılığı, verimliliği ve duygusal zekayı onaylıyor.

Beyin dalgalarında beş ana kategori bulunur. Bunların her biri farklı aktivitelerle ilişkilidir. Meditasyon yüksek frekanslı beyin dalgalarından düşük frekanslı beyin dalgalarına geçmeyi sağlar ve bu sayede beynin farklı merkezlerini harekete geçirir.

Düşük frekans, daha uzun dalga boyuna, düşünceler arasında daha uzun zamana denk gelir. Bu da hangi düşüncelere odaklanacağını seçmek, nasıl davranacağına karar vermek için daha akıllıca ve etraflıca bir seçim yapmak için kişiye fırsat tanır.

5 Beyin Dalgası Türü: Meditasyon Nasıl İşe Yarar?
1- Gamma Evresi (30 – 100 Hz): Bu evre hiperaktivite ve aktif öğrenme evresidir. Gamma evresi bilgiyi tutmak için en uygun evredir. Bu yüzden eğitimciler bazen eğittikleri kitlenin hareketli olmasını, dans etmesini isterler. Bu sayede bilginin kalıcı bir şekilde asimile edilme ihtimali artar. Eğer bu evrede beyin aşırı uyarılırsa, anksiyete doğabilir.

2- Beta Evresi (13 – 30 Hz ): Günün büyük kısmı bu evrede geçer. Beta evresi prefrontal korteks bölgesinin tetikte olduğu haliyle ilişkilendirilmiştir. Bu evre çalışan veya düşünen akıl evresidir, analitik, plancı, kategorize edicidir.

3- Alfa Evresi (9 – 13 Hz): Beyin dalgaları düşünen akıl evresinden çıkarak yavaşlar. Daha sakin, huzurlu hissederiz. Bir yoga dersinden, ormanda yürüyüşten, zevkli bir cinsel ilişkiden veyahut da zihni ve bedeni sakinleştiren herhangi bir aktiviteden sonra kendimizi alfa evresinde bulmamız olasıdır. Beynin yarımküreleri daha dengeli olur (nöral integrasyon).

4- Teta Evresi (4 – 8 Hz): Meditasyona başlarız. Bu noktada sözel ve düşünceli akıl, meditatif ve görsel akla dönüşür. Planlayıcı zihinden, farkındalığın daha derin bir haline geçeriz ve uyuşukluk hissedilebilir. Sezgilerimiz güçlenir, bütün olma ve karmaşık problemleri çözme kapasitesi artar. Teta evresi görselleştirme ile ilişkilidir. 

5- Delta Evresi (1 – 3 Hz): On yıllardır meditasyon yapan Tibetli keşişler bu evreye uyanık bir şekilde ulaşabilse de çoğumuz ancak derin, rüyasız uykuda ulaşabiliriz.

Nasıl Meditasyon Yapılır?
Beta veya Alfa evresinden Teta evresine geçişi sağlayan basit bir meditasyon nefese odaklanmaktır. Nefes ve zihin ortak çalışırlar, dolayısıyla nefes uzadıkça beyin dalgaları da yavaşlar. Meditasyona başlamak için koltuğunuzda rahatça oturun. Omurganız dik ve omuzlarınız rahat olsun. Ellerinizi kucağınıza koyun, gözlerinizi kapatın ve dikkatinizi dağıtabilecek unsurları ortadan kaldırın.

Nefesinize dikkat edin. Nefesinizin içeri girip çıkışını takip edin. Değiştirmeye çalışmayın, sadece farkında olun.

Sakince mantrayı tekrarlayın. "Nefes al. Nefes ver.” Aklınız başka şeylere gittikçe, tekrar nefesinize dikkat edin. Zihniniz sakinleşirken, nefeslerin uzadığına ve vücudunuzu doldurduğuna dikkat edin. 

Süreklilik önemlidir. Bu nefes meditasyonunu sabah ilk iş olarak ve / veya gece yapmaya çalışın. Meditasyonda sürekli olun. Birkaç haftada bir yapılan uzun meditasyonlardansa düzenli olarak yapılan kısa meditasyonlar daha iyidir. Günde 5 dakikayı hedefleyin ve her hafta 1 dakika artırın. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye