Myoterapi - Araştırma ve Genel Kabul

Vücuttaki tetik noktalarına baskı uygulanmasına dayanan bir ağrı hafifletme yöntemidir

Myoterapi

Myoterapi, vücuttaki tetik noktalarına baskı uygulanmasına dayanan bir ağrı hafifletme yöntemidir. Tetik noktaları, aşırı strese tepki olarak kaslarda ağrıya neden olan aşırı hassas bölgeler olarak tanımlanmıştır. Bu noktalar meslekle ilgili ya da diğer yaralanmalardan ötürü oluşabilecekleri gibi hastalık, fiziksel ve duygusal stres nedeniyle de ortaya çıkabilirler. Tetik noktaları nadiren, ağrının hissedildiği bölge ile aynı yerde bulunur.

Myoterapi, kastaki gerilimin esnetme yoluyla yeniden canlandırılmasının ardından gelen hafiflemenin iyileşmeyi artırdığı düşüncesi ile kaslar ve sinirlerde bulunan, ileride ağrılara neden olabilecek yapıların azaltılması üzerine kurulmuştur. Myoterapi adı Grekçe’de kas anlamına gelen ön ek "myo”dan türemiştir Myoterapi, stratejik olarak yerleşmiş, tetik noktaları adı verilen sinir bölgelerine baskı uygulayarak ağrı ve şişmeyi ortadan kaldırır. Hasta hiçbir ilaç almaz. Bu tedavi aslında, topikal ya da internal ilaç kullanılmadan kas spazmlarını hafifleten tek tedavi yöntemidir.

Myoterapi tedavisi iki basamaklı bir işlemdir. Terapist öncelikle bu bölgelere basınç uygulayarak ağrının tetik noktalarını belirler ve yayar. Bu süreç ağrıyı hafifletir ve aynı zamanda belli rahatsızlıkla ilgili kasların rahatlamasını sağlar. İkinci olarak, terapi seansı sırasında, hasta basınç terapisiyle gevşeyen kasları dereceli olarak esneten bir dizi egzersize maruz kalır. Tipik bir hastanın, bu terapinin tüm yararlarını fark etmeden önce en az 10 seansa ihtiyacı vardır.

Myoterapiye giren hastanın yaşı, yalnızca kas ağrısına neden olan tetik noktalarının sayısını belirlemekte önemlidir. Tetik noktaları zaman içinde biriktiğinden, daha yaşlı hastalarda genellikle daha fazla tetik noktası bulunur.
Myoterapi, Dr. Janet Travell tarafından geliştirilen bir ağrı hafifletme yöntemi olan tetik nokta terapisinden geliştirilmiştir. Fitness uzmanı Bonnie Prudden, tetik nokta tedavisinde ağrı kesicilerin sinir bölgelerine enjeksiyonu ile benzer şekilde sinir noktalarına dışarıdan fiziksel basınç uygulanarak ağrının hafifletilebileceği düşüncesini araştırmaya karar vermişti. Bu fikri araştırmak ve üzerinde deneyler yapmak için yaklaşık dört yıl harcamıştır. Bu süre boyunca anatomi çalışmış ve myoterapi adını verdiği yeni bir ağrı hafifletme terapisi geliştirmiştir. 10 yıl içinde de, myoterapi teknisyenleri için bir sertifikalı eğitim programı oluşturmuştur.
Myoterapi kas rahatsızlıklarıyla ilgili fiziksel ağrıların yüzde 95’ini ortadan kaldırmada etkilidir. Çeşitli türlerden baş, sırt ve boyun ağrıları çeken hastalarda başarılıdır. Aynı zamanda karpal tünel sendromu, fibromiyalji ve artritin yol açtığı rahatsızlıkları da hafifletir. Multipl skleroz hastalarının şişmelerinde azalmalar görülür. Myoterapiye giren atletlerde çoğunlukla artan bir fiziksel performans görülür.
Pek çok tedavide olduğu gibi bu ağrı hafifletme tekniğine de nitelikli bir doktor ya da teknisyenin fiziksel muayenesi olmadan girilmemelidir. Hastaların myoterapi tedavisine girmeden önce fikirlerini netleştirmek için bir pratisyen hekim, osteopat, podiatrist, kiroprakti uzmanı, natüropati uzmanı, lisanslı bir hemşire ya da fizik tedavi uzmanına görünmeleri gerekir. Temporomandibular eklem sendromu (TMJ) ya da yüzle ilgili diğer ağrıların yarattığı rahatsızlıklardan kurtulmak üzere myoterapi alan hastalar, bir diş hekimine giderek onay muayenesi olmalıdır.

muayenesi, ağrıya neden olan herhangi bir yapısal anatomik sorun bulunmadığının tespit edilmesi için gereklidir çünkü bu yapıdaki sorunlar myoterapinin yerini tutamayacağı tıbbi tedaviler gerektirmektedir.

Myoterapiden bütünüyle yararlanmak için hastanın pozitif bir tutumda olması ve ağrı sendromunda herhangi bir duygusal engelden vazgeçmeye gönüllü olması gerekir. Myoterapi seansları, terapiye tam anlamıyla teslim olma ve rahatlamanın oluşması için bir kendini iyileştirme tutumu gerektirir.
Ağrıları kolaylıkla hafifletebilmek için, myoterapi hastasının, tekniği ve hastanın kişisel basınç noktalarını öğrenmek üzere yanında bir akraba, arkadaş ya da güvendiği bir tanıdığını getirmesi tavsiye edilir. Bu sistem hastanın tekrar kötüleşme durumunda myoterapi seansının etkilerini yenilemesine olanak sağlar.

Myoterapinin bilinen bir yan etkisi yoktur. Anatomik patoloji hastaları için, myoterapi almadan önce tıbbi bakım gereklidir. Bu muayene hastanın rahatsızlığının kaynağı olabilecek herhangi bir fiziksel anormalliği saf dışı bırakmak için hayati öneme sahiptir. Artan atletik performansın yararı myoterapi tedavisinin pozitif bir yan etkisi olarak gösterilebilir.
Her ne kadar çoğu myoterapist özel kliniklerinde hizmet veriyor da olsa, hastanelerde, muayenehanelerde, diş hekimi kliniklerinde diplomalı myoterapistler saygı gören çalışanlardır. Myoterapinin yararlı etkilerine aşina olan, bu tedavi biçimini tıp topluluğu içinde onaylayan geniş bir doktorlar ağı mevcuttur.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye