Çeşitli sağlıklı gıdalar sunulursa ve iyi yeme alışkanlığı genç yaşta edinilirse, çocukların doğru yiyecekleri alması çok kolay olur. Birçok kitap, dergi ve internet sitesi, sağlıklı gıdaları ilgi çekici hale getirmek için ilginç ipuçları sunar. Bu kaynakların pek çoğu gençlere yöneliktir ve belli açıklamalar içerir. Her besin grubu için birtakım öneriler vardır:
- Tam tahıllı ekmekler, şekersiz tahıl, rafine edilmemiş pirinç, tam tahıllı kraker, mısır ekmeği, İngiliz muffini, pirinç kek de dahil olmak üzere ekmekler, tahıllar, makarnalar
- Kuşkonmaz, pancar, brokoli, havuç, mısır, yeşil ve kırmızı biber, yeşil fasulye, lahana, bezelye, balkabağı, tatlı patates, domates, kabak ya da sebze suyu gibi pişmiş ya da çiğ sebzeden oluşan sebze porsiyonları
- Elma, muz, kavun, kayısı, şeftali, meyve kokteyli, erik, greyfurt, kivi, nektarin, çilek, karpuz da dahil olmak üzere bütün meyve tercihleri
- Süt, az yağlı yoğurtlar, peynir ve az yağlı peynir, krema, dondurma, buzlu süt ve zaman zaman da dondurma gibi iyi süt kaynakları
- Et, balık, kümes hayvanları ve baklagiller, yağsız et, kuru fasulye, yer fıstığı ezmesi, kabuklu deniz ürünleri, kuru bezelye, mercimek, tofu
Bir gencin diyetindeki yağı azaltmak için ebeveynler az-yağlı ya da yağsız süte geçiş yapabilir; kırmızı etin yağını kesip atabilir ya da kümes hayvanlarının derisini çıkarabilir, margarin ve tereyağı kullanımını azaltabilir, ızgara ve buğulama gibi düşük yağlı pişirme yöntemleri kullanabilir ve lif bakımından zengin yiyecekler sunabilir. Taze salatalar veya pişmiş gıdalara yulaf veya buğday kepeği eklemek diyetteki lif miktarını artırabilir. Süt, peynir, tofu ve somon iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Meyve smoothie'leri, milkshake'ler için iyi alternatiflerdir.
Gençlerin, günde üç öğün yemek yemesi ve kahvaltıyı atlamamaları önemlidir. Araştırmalar kahvaltıyı atlayan çocukların ve gençlerin daha fazla konsantrasyon problemi yaşadığını ve okuldaki performanslarının kötü olduğunu göstermiştir. Çocukluk ve ergenlik döneminde kahvaltıyı atlamak aynı zamanda obezite ve kalp hastalığı gibi ileride oluşabilecek sağlık sorunlarıyla da ilişkilidir.
Günümüz gençliğinin obezite sorunundan, yetişkin ve çocuk porsiyonlarının büyük olması, kolay hazırlanan tuzlu atıştırmalıklar, ucuz ve hızlı hazırlanan fast-food gıdalar da dahil pek çok faktör sorumlu olabilse de, sorunun çözülmesi için okullara odaklanılmaktadır. Akademik derslere daha fazla önem verilmesi nedeniyle beden eğitimi dersleri daha azdır. Bazı uzmanlar spor salonlarının öylece durduğunu ve öğrencilerin ilgisini çeken aktivitelerin yeterli olmadığını ifade eder. Okuldaki öğle yemekleri genellikle dengeli bir beslenme sağlar ancak pek çok okulda aynı zamanda "büfeler" ya da gazlı içecek, şekerli, yağlı, tuzlu çerez makineleri vardır. Gençlerin çoğu okul öğle yemekleri yerine bu atıştırmalıkları tercih eder.
ABD’de okullardaki sorunla mücadele için, Ekim 2002'de Sağlıklı Okul Zirvesi yapılmıştır. Bu zirveye 30'dan fazla ulusal eğitim, spor, beslenme ve sağlık kuruluşunun yanı sıra 450 okul yöneticisi, hükümet liderleri, gıda servisi yöneticileri, danışmanlar, diyetisyenler, hemşireler, sağlık ve spor öğretmenlerinden temsilciler katıldı. O zamandan bu yana ABD’de ülke çapında pek çok okul, fiziksel eğitim programlarının geliştirilmesi, okul kampüslerindeki atıştırmalık yiyecek satan makineler ile büfelerde satılan yiyeceklerin değiştirilmesi ya da kaldırılması için çalışılmaktadır. Gençleri eğitmek ve onlara evde, okulda ya da kampüs dışında sağlıklı alternatifler seçmelerinde yardımcı olmak da sorunun çözülmesine katkı sağlayabilir.
Her iki ebeveyn de genellikle uzun saatler çalıştığından, evde ebeveynler de kolay hazırlanan atıştırmalıklar ve fast-food gıdaları tercih etmektedir. Büyük porsiyonların yanı sıra dışarıda yapılan fiziksel aktiviteler yerine televizyon karşısında geçirilen zamanın artması ile günümüz gençleri obez olmaktadır. Gençler daha az besleyici gıda tercihleri yapmakta ve bu alışkanlıklarla büyümektedir. Pek çok uzman evde sağlıklı atıştırmalıkların depolanmasının ve gençlerin hareket etmesini sağlamanın yardımcı olacağını söyler. Ayrıca, birçok kaynak ebeveynlerin aileleri için fast-food gıdalara daha sağlıklı alternatifler bulmasına yardımcı olabilir. Öneriler arasında hafta sonları yemek pişirme ve yoğun hafta içi günleri için bu yemekleri dondurmak ve hızlı, sağlıklı yemek tarifleri için yemek kitapları veya internet kaynaklarına başvurmak yer alır. Pişirme spreyleri kullanmak, kızartma yerine kavurma ya da suda pişirme yöntemlerinin kullanılması yoluyla daha az yağ ile basit pişirme usulleri gençler ve yetişkinlere yardımcı olur. Ayrıca, gençlere öğün zamanından önce sağlıklı atıştırmalıklar sunmak, onları sağlıksız atıştırmalıklardan uzak tutacak ve akşam yemeğinde aşırı miktarda yemek yeme ihtimallerini azaltacaktır.
Çok aktif olan ve spor faaliyetlerine katılan gençler de sağlıklı bir beslenmeye ihtiyaç duyar. Birçok sporcu genç özellikle de bir müsabakadan bir gece önce hazırlanmak için karbonhidrat veya protein yüklemesi yapılması gerektiği gibi öneriler duyar. Ancak uzmanlar aslında en iyi antrenmanın Gıda Piramidine bağlı kalmak olduğunu söyler. Sporcu gençler, tam tahıllı pirinç, makarna, ekmek ve tahıl gibi kompleks karbonhidrat porsiyonları yiyebilir. Biraz ekstra protein alınması güçlü kaslar için faydalıdır ancak sporculara ya da herhangi bir insana çok fazla yemek yemek ya da sadece tek bir gıda grubundan tüketmek yerine dengeli bir beslenme tavsiye edilir. Aktif bir genç erkeğin günde yaklaşık 2800 kaloriye ihtiyacı vardır; her bir gıda grubundan, önerilen en yüksek porsiyon miktarını tüketmesi gerekir. Aktif bir genç kızın ise günde ortalama 2200 kaloriye ihtiyacı vardır ve her bir gıda grubundan önerilen ortalama porsiyon miktarını tüketmesi gerekir. Aktif olmayan ve aşırı kilolu olan gençler her bir gıda grubu için önerilen porsiyon sayılarından daha azını yemeli ve günlük yağ ve şeker tüketimini azaltmalıdır.
Tüm gençlerin bol su içmesi gerekse de, spor yapanların daha da fazla su tüketmesi gerekir. Bazı uzmanlar sıvı tüketiminde hatırlanması kolay bir formül önererek her bir yarım saatlik fiziksel aktivite için bir bardak sıvı alınması gerektiğini ifade eder. Susuzluğun başka bir göstergesi de gencin idrar rengidir. Bir gencin idrarı berrak veya soluk limonata rengiyse, yeterince sıvı içiyor demektir. Elma suyu gibi koyu renkli idrar, çok az hidrasyonun göstergesidir ve bu durumda genç dehidrasyon veya sıcak çarpması tehlikesi altındadır.
Çeşitli nedenlerle, bazı gençler vejetaryen diyetler uygular. Bazı insanlar vejetaryen diyetin çocuk ve gençler için zararlı olduğundan endişe duyar ancak genel olarak gençler önerilen Gıda Rehberi Piramidini takip ediyorsa ve iyi yemek seçimleri yapıyorsa, vejetaryen diyet sağlıklı olabilir. 6 ila 17 yaş arasındaki çocukların yaklaşık % 2’si hiç et, balık veya tavuk eti yemez. 2003 yılı başlarında yapılan bir ankette, vejetaryen olan ergenlerin daha az gazlı içecek içtiği ve daha az fast-food yediği görülmüştür. Vejetaryen gençlerin normalde et veya et ürünlerinden elde edilen bazı vitaminleri telafi etmek için vitamin takviyesi alması gerekebilir; bir hekim veya uzman bir diyetisyen gerekli olan takviyenin uygun miktarını belirlemeye yardımcı olabilir.