Polimiyalji Romatika - Tıbbi Tedavi

Polimiyalji romatika (PMR), ileri yaş grubunda, omuz ve pelvik kuşak ağrısı ve sabah tutukluğu ile karakterize inflamatuvar (iltihabik) bir romatizmal hastalıktır.

Polimiyalji Romatika

Polimiyalji romatika (PMR), ileri yaş grubunda, omuz ve pelvik kuşak ağrısı ve sabah tutukluğu ile karakterize inflamatuvar (iltihabik) bir romatizmal hastalıktır. Hastalığın tipik bulgusu, özellikle sabahları olan boyun - omuz ve kalça kuşağında ağrı ve tutukluktur. Ağrı sabahları çok fazladır, gün içinde hareketle azalabilir. Sadece yaşlıların hastalığıdır, hastalık 50 yaşından sonra oldukça geç ortaya çıkar.

Çoğu iltihaplı romatizmal hastalıkların aksine uygun tedaviyle çok kısa sürede iyileşir. Tedavi uygulanmasa bile, hastalık başlangıcından 2-3 yıl sonra hiçbir neden yokken iyileşme görülebilir. PMR birkaç ay ya da aksine uzun yıllar boyu sürebilse de genellikle ortalama 2 yıl devam eder.

Polimiyalji romatikalı hastaların %15’inde "dev hücreli arterit" adı verilen ve vücutta bazı kan damarlarını tutan, inflamatuar bir hastalık da görülür.  Dev hücreli arterit hastalığı görülen hastaların ise %50’sinde ise PMR görülmektedir. 

Dev hücreli arteritte büyük kan damarlarının duvarlarında inflamasyon (iltihap) gelişir ve elastik lifler hasar görür. İnflamasyon nedeniyle kan damarları daralır ve bazı çapı küçük damarlar tamamen tıkanabilir.  Damar tıkanıklığı sonucu körlük, beyin felci ya da kalp krizi gelişebilir. Bu nedenle polimiyalji romatikası olan hastalar dev hücreli arterit bulguları açısından dikkatli olmalı ve herhangi bir işarette hekime başvurmalıdırlar. 

Hastalığın ortaya çıkış nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak temel olarak 2 faktörün etkili olduğu düşünülmektedir:

1)Genetik yatkınlık: 
  • İnsan lökosit antijenini eksprese eden HLA-DR4 genindeki ve 
  • HLA-DRB1 genindeki polimorfizmler (farklılıklar)
2)Çevresel faktörler: 
  • Çeşitli virüs veya enfeksiyonlar (adenovirus, parvovirus B19, parainfluenza virüs vs..)
  • Mevsimsel döngüler (tam olarak kanıtlanmamış)
  • Bazı yiyecekler (tam olarak kanıtlanmamış) 

En önemli semptomlar boyun, omuzlar, kolların üst kısmı, bel ve kalçalardaki ağrı ve tutukluktur.

Semptomlar genelde simetriktir, nadiren asimetrik de olabilir.

Hareket etme ve giyinme gibi birçok günlük faaliyetin yapılması oldukça zorlaşabilir.

Özellikle omuzda sinovitis bursitis (sinoviyal sıvı ve bursa iltihaplanması) görülebilir.

Daha nadir olarak el, ayak bileği ve diz gibi eklemlerde ödem görülebilir.

İskelet sistemi haricinde görülen diğer semptomlar ise şunlardır: 
  • Güçsüzlük ve halsizlik
  • Anemi
  • Bazı psikolojik problemler ve uyku bozuklukları (ağrı kaynaklı)
  • Hafif yükselmiş vücut ısısı
  • Anoreksi ve kilo kaybı

PMR tedavisi için en yaygın şekilde kullanılan yöntemler fizik tedavi ve ilaç tedavisidir. PMR semptomlarını gidermek veya hafifletmek için kullanılan en önemli ve etkili ilaç grubu ise kortikosteroidlerdir. Birçok kaynakta kortikosteroidlerin, PMR’nin tedavisinde kullanılabilecek tek ilaç grubu olduğu belirtilmektedir.

Tedavide prednizon, prednizolon veya hidroksiprednizolon gibi kortikosteroidler, hastalığın şiddetine ve durumuna göre oral (ağızdan alınarak) ya da i.m olarak (kas içine enjekte edilerek) uygulanabilir.

Kortikosteroidler haricinde Vitamin D ve kalsiyum gibi gıda takviyeleri kullanımının da hastalığın seyrine yardımcı olacağı düşünülmektedir.

Polimiyalji vakalarında tıbbi tedavinin yanı sıra hastalara egzersiz yapmaları ve sağlıklı beslenmeleri tavsiye edilir. Bu sayede kortikosteroid tedavisinin yan etkileri hafifletilmiş olur. Egzersiz zayıf kasları güçlendirir ve kilo alımından kaçınmaya yardımcıdır. Sağlıklı bir diyet bağışıklık sistemini güçlü tutar ayrıca güçlü kas ve kemik oluşumunu destekler. Diyette sebze, meyve, işlenmemiş tahıllar, az yağlı et ve süt ürünleri bulunmalıdır. Çok fazla işlenmiş şeker ve tuz bulunan gıdalardan kaçınılmalıdır. Ayrıca sodyum tüketimi sınırlandırılmalıdır çünkü sıvı tutulmasını sağlar ve yüksek tansiyona sebep olur.

Doktorla görüşülerek sağlıklı bir kiloda kalmak, kasları ve kemikleri güçlendirmek için uygun bir egzersize karar verilebilir. Tekerlekli bavullar, bir yere uzanmak için yardımcı aletler, duşta tutunacak çubuklar gibi bazı çözümler sayesinde günlük işler de daha kolay hale getirilebilir. Düşme riskini önlemek için alçak topuklu ayakkabılar giyilmelidir. Doktordan yürümeye yardımcı olması için bir baston veya benzeri alet kullanımı konusunda tavsiye alınabilir. 

Doktor muhtemelen günlük kalsiyum ve D vitamini takviyeleri vererek kortikosteroid tedavisinin sebep olabileceği osteoporoza karşı önlem alacaktır. Üç aydan uzun süre için kortikosteroid tedavisi alan kişilere günlük:
  • 1,000 – 1,200 mg kalsiyum takviyesi
  • 400 – 1,000 IU D vitamini takviyesi tavsiye edilir.
Doktor, hastalığın sebep olabileceği uzun süre sınırlanmış aktiviteden sonra tekrar güç, koordinasyon, günlük işleri halledebilme yeteneği kazanılması için fizik tedavi önerebilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye