Proktit - Nedir

Proktit, rektumun iç çeperinin iltihaplanmasına verilen addır.

Proktit

Proktit, rektumun iç çeperinin iltihaplanmasına verilen addır. Rektum, kalın bağırsağın son bölümü olarak bilinen kaslı ve tüp şeklinde bir yapıdır. Dışkı, kalın bağırsağın en son bölümü olan rektumdan geçerek dışarı atılır.

Proktit, rektal ağrıya neden olmakla beraber, sürekli tuvalete çıkma ihtiyacına benzer bir hisse neden olur. Bu rahatsızlığın semptomları kısa süreli olabilir ya da kronikleşerek uzun dönemde de görülebilir. Proktit, özellikle enflamatuar bağırsak hastalığı olan kişilerde yaygın olarak görülür. Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar da proktite neden olabilir. Ya da bazı kanser hastalarına uygulanan radyasyon terapisi de proktite neden olabilmektedir.

Proktitin oldukça farklı nedenleri olabilmekle beraber başlıca nedenler olarak şunlar sayılabilir:

Enflamatuar Bağırsak Hastalıkları: Ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı gibi bazı enflamatuar bağırsak hastalığı olan kişilerin yaklaşık %30’unda proktit de görülmektedir.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar: Özellikle proktit, anal seks sonucu cinsel yolla bulaşan bir hastalık nedeniyle de meydana gelebilir. Proktite neden olabilen ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bazıları: bel soğukluğu, genital herpes (uçuk) ve klamidya enfeksiyonlarıdır. 

Kontamine Gıdalar: Kontamine gıdalarla vücuda alınan Salmonella, Shigella ya da Campylobacter gibi bazı bakteriler de bu hastalığa neden olabilmektedirler.

Kansere Karşı Uygulanan Radyasyon Terapisi: Özellikle rektum ya da yakınına uygulanan radyasyon tedavisi, rektumun iç çeperinde enflamasyona neden olarak proktit ortaya çıkabilir. Proktit radyasyon tedavisi esnasında gelişebileceği gibi tedaviyi takiben birkaç yıl sonra da meydana gelebilir. Eğer tedavi esnasında oluşmuşsa yaklaşık birkaç ay sürebilir.

Bazı Antibiyotikler:  Diğer hastalıkların tedavisi için kullanılan bazı antibiyotikler, rektumdaki faydalı bakterileri öldürerek, Clostridium difficle gibi bazı patojen bakterilerin bu durumdan fırsat bularak çoğalmasına neden olabilir ve bu sayede enflamasyon meydana gelebilir.

Proktitin başlıca belirti ve semptomları şunlardır:
  • Sürekli dışkılama gerekliliği gelmiş gibi bir his,
  • Rektal kanama,
  • Rektal bölgede dolayısıyla dışkıda görülen mukus seviyesinin artması,
  • Rektal ağrı,
  • Alt sol karın bölgesinde ağrı,
  • Rektum bölgesinde bir doluluk hissi,
  • Diyare,
  • Bağırsak hareketleri esnasında ya da dışkılama esnasında rektal bölgede ağrı vs..

Proktitin tedavisi, enflamasyonun altında yatan sebebe bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

1)Enfeksiyon Nedeniyle Meydana Gelen Proktit: Bu durumda enfeksiyona neden olan patojenlerin vücuttan temizlenmesi amaçlanır. Tedavide uygun antibiyotikler ve antiviraller kullanılır.

2)Radyasyon Tedavisi Sonucu Meydana Gelen Proktit: Hafif vakalarda herhangi bir tedavi uygulaması gerekmeksizin, şiddetli vakalarda, özellikle şiddetli ağrı ve kanamanın eşlik ettiği durumlarda aşağıdaki tedavi yöntemleri uygulanabilir:

Çeşitli İlaçlar: Özellikle anti enflamatuar özelliği olan ilaçlar tercih edilir. Bunun haricinde dışkının rektumdan geçerken daha az ağrı ve kanamaya neden olması için dışkıyı yumuşatıcı özelliği olan ilaçlar da reçete edilebilir.

Rektumdaki Enflamasyonlu Dokunun Atılması: Lazer tedavisi ya da argon plazma koagülasyon teknikleri, rektal bölgedeki enflamasyonlu ve hasar görmüş dokuyu yıkıma uğratarak semptomların bu sayede giderilmesine yöneliktir.

3)Enflamatuar Bağırsak Hastalıkları Nedeniyle Meydana Gelen Proktit: Proktit,  Crohn hastalığı ya da ülseratif kolit gibi bazı enflamatuar hastalıklar nedeniyle meydana gelmişse, o zaman tedavinin amacı enflamasyonu azaltmak olmalıdır. Bunun için kortikosteroidler ya da immün sistemi baskı altına alan bazı ajanlar kullanılabilir. Ya da bazı ciddi vakalarda cerrahi operasyon da bir çözüm olabilir.

Proktit, hem tıbbi hem de alternatif yaklaşımların kombinasyondan oluşan tedaviye iyi cevap verir. Alternatif yaklaşımlar olarak akupunktur, bitkiler, besin takviyeleri proktitin belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olur.

Beslenme
Çalışmalar soğuk su balıklarında bulunan omega-3 yağ asitlerinin proktitle alakalı enflamasyonu, karın ağrısını, rektal kanamayı, anoreksiyayı, genel halsizliği ve ateşi plasebo dan daha etkili bir şekilde azalttığını göstermiştir. Ayrıca radyasyon terapisiyle alakalı şiddetli ishal geçiren hastaların damardan alınan magnezyum sülfatla, ishal ilaçlarından çok daha hızlı iyileştiği bulunmuştur.

Hayvanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalar çeşitli bitkisel ve hayvansal ürünlerde bulunan glutaminin radyasyon terapisi sonucunda bağırsağı içten kaplayan tabakada görülen enflamasyonu azaltabileceğini göstermiştir. Ancak henüz insanlar üzerinde çalışma yapılmamıştır. Proktit antibiyotik tedavisinden sonra da devam edebileceğinden araştırmacılar Lactobacillus acidophilus veya başka probiyotik bakterilerin antibiyotik tarafından başlatılan proktiti engellemeye yardımcı olabileceğini düşünmektedir. 

Bitkiler
Proktit tedavisinde kullanılan bitkilerin etkinliği hakkında henüz bilimsel araştırma yapılması gerekse de, herbalistler şu bitkileri tavsiye eder:
  • Kaskara sagrada kabuğu (Rhamnus purshiana) dışkıyı yumuşatır.
  • Hatmi kökü (Althaea officinalis), kolonun içindeki enflamasyonu azaltır.
  • Keten tohumu (Linum usitatissimum) enflame dokuyu sakinleştirir.
  • Hint karaağacı (Ulmus fulva), enflame dokuyu sakinleştirir.
  • Kadife çiçeği (Calendula officinalis) ve yabani yer elması (Dioscorea villosa) enflame dokuyu sakinleştirir.
Homeopati
Proktitin tedavisi için homeopatinin etkinliğini araştıran bilimsel çalışmalar olmasa da homeopatlar şu ilaçları tavsiye eder:
  • Gambogia: Kolonun ve rektumun enflamasyonunu, ishalin şiddetini azaltmak için kullanılır. İshal sonrası aşırı yorgunluk yaşayan kişilerde faydalıdır.
  • Natrum sulphuricum: İshali, gazı, kolonun ve rektumun enflamasyonunu azaltır.
  • Sülfür: Kolonun ve rektumun enflamasyonunu ayrıca rektumda ishalden kaynaklanan yanma hissini azaltır.
Akupunktur
44 kişiyle yürütülen dikkat çekici bir çalışmada radyasyon terapisi sebebiyle görülen proktit hastalarının %73’ünün akupunkturla iyileştiği, %9’unun belirtilerinin önemli derecede azaldığı, %18’inin belirtilerinin ortalama düzeye gerilediği görülmüştür. Hiçbir hastanın hastalığı akupunktur tedavisinden sonra daha kötü olmamış veya aynı durumda kalmamıştır.

Zihin / Vücut Tıbbı
Araştırmalar stresin bağırsak enflamasyonuyla alakalı olabileceğini belirtir. Klinik deneylere dayanarak bazı psikiyatristler iltihaplı bağırsak hastalıklarının anksiete, öfke, saplantı ve duyguları içinde tutma yönelimi ile ilgili olabileceğini söylemiştir. Bu yüzden biofeedback ve hipnoterapi gibi stres azaltma teknikleri proktitin belirtilerini yatıştırabilir.

Ayurveda
Ayurveda hekimleri rektum veya bağırsak enflamasyonunu bir "pitta” hastalığı olarak görür. Bu hastalıklar kan ve karaciğerle ilgili gezegen olan Mars tarafından kızıştırılır. Hastalığın belirtilerini yatıştırmak için yoga duruşları, özellikle de balık, gemi ve yay duruşları önerilir. Boswellia serrata adlı geleneksel Ayurvedik bitkisel ilacı çalışmalarda ülseratif kolit için potansiyel bir tedavi olarak görülmüştür. Bu yüzden bazı hekimler Boswellia serrata’nın bu hastalık için özel olarak araştırılmasa da proktit tedavisinde de etkili olacağını öne sürmektedir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye