Rotavirüs Kaynaklı Gastroenterit Nedir ve Nasıl Önlenir?

Rotavirüsün farklı serotipleri olmakla beraber Rotavirüs A, insanlarda meydana gelen Rotavirüs kaynaklı bağırsak enfeksiyonlarının %90’ının nedenidir.

Rotavirüs Kaynaklı Gastroenterit Nedir ve  Nasıl Önlenir?

Rotavirüs özellikle bağırsaklara yerleşerek çocuklarda enfeksiyona neden olan bir bakteridir. Reoviridae ailesine ait çift sarmallı bir RNA virüsüdür. 5 yaşına gelmeden önce her çocuk en az 1 kez Rotavirüs nedeniyle ishale yakalanmaktadır.

Rotavirüsün farklı serotipleri olmakla beraber Rotavirüs A, insanlarda meydana gelen Rotavirüs kaynaklı bağırsak enfeksiyonlarının %90’ının nedenidir. 

Rotavirüsle bir kez karşılaşıldıktan sonra genellikle bu virüse karşı bağışıklık geliştiğinden ve her enfeksiyona yakalanışta bağışıklık daha da güçlendiğinden, sonralardan meydana gelen enfeksiyonların şiddeti genellikle daha hafif olur. Böyle olmasına karşın, dünya çapında yaklaşık 500.000 çocuk, rotavirüs kaynaklı ishaller nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Yaklaşık 2 milyona yakın çocuk ise çok ciddi ishal ve rahatsızlıklar yaşamaktadır. Rotavirüs çok bulaşıcı olduğu için, enfekte olmuş bir çocuğun tedavisi yapılıp son ishalinin bitmesinin ardından 48 saat sonraya kadar diğer çocuklardan uzak tutmak, okul ve kreş gibi alanlara göndermemek gerekmektedir.

Rotavirüs enfeksiyonlarının en sık görülen semptomu ishal olmasına karşı bunun haricinde yüksek ateş, mide bulantısı ve halsizlik de meydana gelmektedir. Ayrıca ishale bağlı karın ağrıları ve krampları da sıklıkla görülür.

Enfekte bir çocukta görülen ishal sonucu şiddetli sıvı kaybı meydana geleceğinden vücudun su-elektrolit dengesinin bozulmaması açısından bol bol su içirilerek rehidratasyon çözeltileri verilmelidir. Rotavirüsün kendisinden ziyade, Rotavirüs kaynaklı ishal sonucu meydana gelen sıvı kaybından dolayı ölümler meydana gelmektedir.

Rotavirüsün 5 serotipi vardır: A,B,C,D ve E. Virüs ağız yoluyla bulaşmakta olup çocukların tuvaletten sonra ellerini yıkamayı unutmaları ya da yemekten önce ellerini yıkamamaları sonucu bulaşır. Rotavirüsle enfekte olmuş bir yüzeye dokunduktan sonra aynı elin ağza götürülmesi ya da aynı elle yemek yemek sonucunda enfeksiyon bulaşır. 

Enfekte bir kişinin dışkısının sadece 1 gramında 10 trilyon enfekte parçacık bulunmaktadır. Bu enfekte parçacıkların çevreye bulaşması sonucu sindirim yolundan giren sadece 10-100 parçacık bile enfeksiyona neden olmak için yeterlidir.

Rotavirüs aşıları yaklaşık 100 ülkede ruhsat almış olmasına karşın sadece 17 ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır. Aşı, Rotavirüs enfeksiyonlarını %74’e kadar korumaktadır. Şiddetli ishallere karşı ise %96 koruyuculuğu vardır. 

Aşı haricinde tuvaletten çıkmadan önce çocukların el yıkamayı alışkanlık haline getirmesi ve yemek öncesi mutlaka ellerini yıkamalarını sağlamak gerekmektedir. Eğer çocuğunuz Rotavirüsle enfekte olmuşsa, diğer çocuklara bulaştırmaması için, tedavisi tam olarak bitene kadar, yani son ishalinin arkasından 48 saat geçene kadar çocuğunuzu okula ya da kreşe yollamamalısınız.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye