Sinüzit - Sebepleri

Yüz bölgesinde bulunan sinüs boşluklarının içini kaplayan dokunun iltihaplanması durumudur.

Sinüzit

Sinüzit, sinüs boşluklarının içini kaplayan dokuların enfeksiyonu veya iltihaplanmasıdır. Sinüs boşlukları yanaklardaki ve gözlerin çevresindeki boş alanlardır. Sinüs enfeksiyonları genellikle bir soğuk algınlığını takip eder, baş ve yüz bölgesinde ağrıya ve baskıya neden olur. Sinüzit, akut (ani) veya kronik (uzun dönemli) olabilir. Kronik sinüzitte enfeksiyon veya iltihaplanma 8 hafta veya daha fazla bir süre iyileşmez.

Sinüzite üç şey sebep olabilir:
  • Virüsler
  • Bateriler
  • Mantarlar
Bilinen soğuk algınlığına neden olan virüsler, birçok sinüzit vakasının da sebebidir. Sinüs boşluklarının iç dokusu, soğuk algınlığı gibi virüse bağlı bir enfeksiyon yüzünden iltihap kaptığında şişer. Buna viral (virüse bağlı) sinüzit denir. Şişme, sinüslerdeki sıvının burun ve boğaz yoluyla normal boşaltılma yollarını tıkayabilir. Eğer sıvı dışa akamaz ve zaman içinde birikirse bakteri veya mantarlar büyümeye başlar. Bu bakteriyel ve mantara bağlı enfeksiyonlar daha fazla şişme ve ağrıya neden olur. Bunlar daha uzun sürelidir, zaman içinde kötüleşir ve kronik bir hal alır. Burun kanalı alerjileri veya diğer sorunlar burun kanallarını tıkayarak sinüslerde sıvı birikmesine ve sinüzite yol açabilir.
Sinüzitin ana belirtisi akan veya tıkanık bir burun, başta ve yüzde ağrı ve baskıdır. Ayrıca burundan veya boğazın gerisinden yeşil ya da sarı bir akıntı olabilir. Ağrı ve gerginliğin nerede hissedildiği hangi sinüsün etkilendiğine bağlıdır. Diğer yaygın sinüzit belirtileri şunlardır:
  • Baş ağrısı
  • Nefes kokusu
  • Sümük üreten öksürme
  • Ateş
  • Dişlerde ağrı
  • Tat ve koku duyusunun azalması

Teşhis
Doktor, hastanın geçmiş sağlık sorunları hakkında sorular sorarak ve fiziksel muayene yaparak sinüziti olup olmadığını belirler. Muhtemelen başka bir teste ihtiyaç olmaz.
Virüse bağlı enfeksiyonlar genellikle 10 ila 14 günde kendiliğinden iyileşir. Antibiyotikler virüse bağlı enfeksiyonlarda işe yaramaz. Fakat belirtileri azaltmak için evde yapılabilecek şeyler vardır:
  • Çok sıvı tüketilebilir.
  • Yüzdeki ağrıyı ve baskıyı azaltmak için reçetesiz satılan ağrı kesiciler ve burun tıkanıklığını gideren ilaçlar kullanılabilir.
  • Günde birkaç kez 5 ila 10 dakika arası, yüze sıcak ve nemli bir havlu konulabilir.
  • Sıcak banyoda veya sıcak suyla doldurulmuş lavaboda sıcak ve nemli hava solunabilir.
  • Burun deliklerini açık tutmak, sümük ve bakterileri temizlemek için tuzlu su damlaları kullanılabilir.
Evde yapılan tedaviler sinüslerden sümüğün temizlenmesine yardımcı olur, daha ciddi bakteriyel veya mantara bağlı enfeksiyonları engeller. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Birkaç gün içinde muhtemelen kişi kendini daha iyi hisseder, fakat belirtiler birkaç hafta sürebilir. Kronik sinüzit sorunu varsa daha uzun süre ilaç kullanılması gerekebilir. Eğer mantara bağlı bir enfeksiyon varsa (ki çok yaygın değildir) antibiyotikler sinüzitleri temizlemez. Böyle bir enfeksiyonda mantar önleyici, steroid ilaçlara veya ameliyata ihtiyaç vardır. Uzun zamandan beri antibiyotik veya diğer ilaçlar kullanılmasına rağmen sinüzit belirtileri devam ediyorsa, ameliyata ihtiyaç olabilir. Enfeksiyonun yayılma ihtimali varsa veya burun tıkanıklığı gibi başka sorunlar varsa ameliyat gerekebilir.
2001 yılında Kuzey Kaliforniya'da yapılan bir telefon anketinde, solunum ya da burunla ilgili belirtilerin tedavisi için son 12 ayda nüfusun % 52’sinin alternatif tedavileri kullandığını bildirmesi, rinosinüzit ve astım için alternatif tedavilerin yaygın olarak kullanıldığını ortaya çıkarmıştır. Bunlar içinde en çok kullanılan bitkisel tedaviler, efedra içeren ürünlerdir.

Kronik sinüs iltihabı genellikle yiyecek alerjileri ile ilişkilidir. Alerjen yiyecekleri saptamak ve diyetten çıkarmak için bir eliminasyon diyeti tavsiye edilir. Sinüslere tuzlu su çözeltisi çekmek genellikle burun mukus yollarını temizlemek amacıyla sinüzit ve alerji için tavsiye edilir. Nazal lavaj veya yıkama için bir başka solüsyon da, tuzlu su çözeltisine altınmühür tozu eklenerek hazırlanabilir. Göz otu, altınmühür, civanperçemi, bayır turpu ve karışımı; enfeksiyon olması durumundaysa ekinezya, yabani çivit ve acımur kökü karışımı dahili olarak alınan diğer bitkisel tedaviler arasında yer alır.

Homeopatik uygulayıcıların sinüzit tedavisinde faydalı bulduğu birkaç homeopatik ilaç vardır. Tavsiyeler arasında Arsenicum album, Kalium bichromium, Nux Vomica, Mercurius iodatus ve silica yer alır. Daha çok Kalmegh olarak bilinen ve Hindistan'dan gelen bitkisel bir ilaç olan Andrographics paniculata, kış enfeksiyonları ve sinüs enfeksiyonuyla mücadele için tavsiye edilir. Genellikle ekinezya ile birlikte kullanılır.

Sinüs iltihabı tedavi etmek için akupunkturun yanı sıra, A, C, E vitaminleri ve çinko minerali içeren çeşitli besin takviyeleri de kullanılır. Kontrast hidroterapi (sıcak ve soğuk kompresler dönüşümlü olarak 3 dakika sıcak ve 30 saniye soğuk olarak uygulanır, her seferinde 3 defa yapılmalı ve her zaman soğuk kompres ile bitirilmelidir) basıncı rahatlatmak ve iyileşmeye katkı sağlamak için sinüsler üzerine doğrudan uygulanabilir. İki bardak suya kekik, biberiye, lavanta esansiyel yağlarının karışımından iki damla eklenmesi ile elde edilen esansiyel yağ solüsyonunun doğrudan solunması da sinüsleri açmaya ve enfeksiyona neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye