Sivilcelere Karşı Doğal ve Etkili Ev Reçeteleri

Sivilcelere Karşı Etkili, Doğal ve Cildinize Zarar Vermeyen Bu Yöntemler ve Öneriler Oldukça İşinize Yarayabilir

Sivilcelere Karşı Doğal ve Etkili Ev Reçeteleri

Günümüzde aknenin tedavisinde özellikle doğal madde ve bitki ekstreleri içeren topikal (sürülerek uygulanan) kremler daha da popülerlik kazandı. Bunun nedeni etkili olmalarının yanı sıra akne ve sivilcenin tedavisinde sık sık reçete edilen "benzoil peroksit” gibi kimyasallardan farklı olarak alerji, hassasiyet, tahriş, soyulma, kızarıklık vs.. gibi yan etkilere çok daha nedir sebep olmaları ya da sebep olmamalarıdır. Ayrıca özellikle çeşitli bitki ekstrelerinin sivilce tedavisi haricinde cildi besleme, canlandırma, nemlendirme gibi bir çok özelliği de bulunmaktadır. Üstelik oldukça uygun fiyatlı ve kullanımları da pratiktir.

Hem doğal ürünlerin hem de kimyasal ajanların hedeflediği amaç aynıdır: akneye neden olan bakterileri öldürmek ve enflamasyonu (iltihap, kızarıklık ve yangı) azaltmak… Doğal ürünler ve tedaviler arasından tercih edilebilecek bir çok seçenek olmasına karşın, yapılan araştırmalar sonucu sivilce ve akne tedavisinde en etkili doğal içeriklerin ilk sırasında  "çay ağacı yağı”, "azelaik asit” ve "sülfür”ün yer aldığı tespit edilmiştir.

Çay Ağacı Yağı
Bilimsel adı "Melaleuca alternifolia” olan çay ağacı bitkisi tüm dünyada sadece güneydoğu Avustralya kıyılarında yetişen küçük ve endemik bir ağaçtır. Adı çay ağacı olmasına rağmen, bildiğimiz çay bitkisiyle hiçbir alakası yoktur. Bu ağacın yapraklarından elde edilen uçucu yağ ise çeşitli bakteri ve mantarlara karşı çok güçlü antimikrobiyal maddeler içerdiği için oldukça değerlidir. Ayrıca günümüzde özellikle sivilce karşıtı pek çok ürünün içeriğinde yer alabildiği gibi doğal ürün marketlerinde de konsantre yağ olarak satılmaktadır.

Çay ağacı özellikle cilt bakım ürünlerinin içeriğinde yer alan oldukça ideal bir dezenfektan maddedir. Özellikle akneye neden olan P. Acnes adlı 32 bakteri suşunun 27’si üzerinde öldürücü etki yapmaktadır. Cilde sürüldüğünde kolayca cilt katmanlarını aşarak cildin içine işlemekte ve bakterileri öldürmektedir. Üstelik pek çok ilacın ya da tahriş edici maddenin aksine ciltte tahriş meydana getirmemektedir.

Avustralya’da bir hastane olan Royal Prince Hospital Hastanesinin yaptığı araştırmada %5 oranında çay ağacı yağı içeren kremlerin, en az  %5 oranında benzoil peroksit içeren kremler kadar etkili olduğu ancak bu kimyasalı içeren kremlere oranla çok daha az yan etkilerinin olduğu görülmüştür. Araştırmada hafif şiddetteki akne için %5 oranında çay ağacı yağının etkili olduğu görülmüşken, orta şiddette ya da ağır akne vakaları için %15 oranında çay ağacı içeren krem ya da solüsyonların etkili olduğu tespit edilmiştir. Kısacası çay ağacı yağının konsantrasyonunun yükselmesi, daha güçlü bir etki sağlamaktadır. Ayrıca çay ağacı yağı ile ilgili yapılan pek çok araştırmada bu yağın topikal kullanımının son derece güvenli olduğu, ender vakalarda ise yan etki olarak kontakt dermatite neden olabileceği görülmüştür.

Azelaik Asit
Bu doğal yollarla oluşan asitin akne ve sivilce etkeni olarak bilinen P. acnes üzerinde tıpkı antibiyotiklere benzer şekilde etki ettiği görülmüştür. Yapılan bir klinik araştırmada %25 oranında azelaik asit içeren bir kremin, benzoil peroksit, Retin-A ve ağızdan alınan bir antibiyotik olan tetrasikline eş değer etki gösterdiği görülmüştür. Ayrıca aknenin tüm formları üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Azelaik asidin faydalarından yararlanmak için sivilcelenmenin meydana geldiği bölgeye günde 2 kez ve en az 4 hafta boyunca uygulama yapılması gerekmektedir. 

Oldukça geniş ve karşılaştırmalı bir klinik araştırmada akneye karşı kullanılabilen bir çok ürün karşılaştırıldığında, %25 azelaik asit içeren bir kremin, kistik akne tedavisinde, en azından %5 benzoil peroksit , %4 hidrokinon, %0,05 tretinoin, %2 eritromisin ya da ağızdan alınan tetrasiklin kadar etkili olduğu görülmüştür. Ancak günümüzdeki akne tedavisi için en etkili ilaç olduğu kabul edilen fakat oldukça ciddi yan etkileri olduğu için çok dikkatle reçete edilen bir ilaç olan Roaccutane’dan (isotretinoin) daha az etkili olduğu tespit edilmiştir.

Kükürt
Kükürt, doğada yaygın olarak bulunan sarı renkli bir elementtir. Kükürt içeren ürünler yüzyıllardır saçta kepeklenme, yüz ve vücutta sivilcelenme ve aşırı yağlanma gibi problemlere karşı kullanılır.
Kükürt, tıpkı benzoil peroksit gibi bir antiseptik olmakla beraber, cildi benzoil peroksit gibi tahriş etmez. Amerika gıda ve ilaç daire başkanlığı (FDA), kükürtü akneye karşı kullanılabilecek güvenli ve etkili bir tedavi ajanı olarak onaylamıştır. Kükürt eskiden daha sık kullanılmasına karşın, bu gün yerini benzoil peroksit gibi kimyasal ajanlar almıştır. Ancak durumun böyle olması, kükürtün sivilcelere karşı etkili olmadığı anlamına gelmemektedir.

Günümüzde de eczanelerde ve doğal ürün marketlerinde kükürtlü sabunlar ya da kükürt içeren kremler ve cilt maskeleri satılmaktadır. Ayrıca kükürt saçtaki kepeklenmeye karşı da etkili olduğundan, kükürt içerikli şampuanlar da piyasada mevcuttur.

Sivilcelerle Savaşta Kullanılabilecek Diğer Bitkisel Yağlar
Yukarıda bahsedilen maddeler haricinde özellikle aromaterapötik bitkisel yağlar cildinizin yağ dengesini düzenlemek, sivilce oluşumunu önlemek ya da mevcut sivilceleri kurutmak için oldukça işinize yarayabilir.  Ancak aromatik bitkisel yağları kullanmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli konu, satın aldığınız yağların yüksek kalitede, uygun üretim yöntemleri kullanılarak elde edilmiş ve saf olmasıdır. Aksi takdirde rastgele bir aktar dükkanından satın aldığınız kalitesiz bir ürünün probleminizin çözümüne katkısı olmayacağı gibi bu ürünün cildinize zarar verme olasılığı da mevcuttur.

Sivilceleri kurutmanın haricinde cildinizi besleyecek, nemlendirecek ve canlılık verecek bu bitkisel yağlardan bazıları:
  • Bergamot: Özellikle yağlı cildin yağ salgısını dengeleyici, sivilceye neden olan bakterileri öldürücü, hücre yenileyici özellikleri vardır. Sedef hastalığı, egzama ve Herpes virüsünün neden olduğu uçuklara karşı da kullanılabilir. Fotosensitizan özelliği olduğundan kullanıldıktan sonra hemen güneşe çıkılmamalıdır.  
Cilt iyice temizlendikten sonra masaj yapılarak uygulanacaksa asla direk olarak uygulanmamalıdır. 5-10 damla yüksek kaliteli ve saf bergamot yağı, yaklaşık 30 ml taşıyıcı yağ (badem, susam, jojoba, zeytin yağı, buğday yağı vs..) ile seyreltilmeli ve bu şekilde kullanılmalıdır. Eğer cildinize uygulayacağınız maskenin içerisine katarak kullanmak istiyorsanız, seyreltmeye gerek yoktur, maske karışımının içerisine 5-8 damla damlatmanız yeterlidir.
  • Sedir Ağacı:  Özellikle yağlı cildin yağ salgısını dengeleyici, sivilceye neden olan bakterileri öldürücü, hücre yenileyici özellikleri vardır. Kepek ve saç dökülmesi gibi problemlere karşı da kullanılmaktadır.
Cilt iyice temizlendikten sonra masaj yapılarak uygulanacaksa direk olarak uygulanmamalıdır. 5-10 damla yüksek kaliteli ve saf sedir ağacı yağı, yaklaşık 30 ml taşıyıcı yağ (badem, susam, jojoba, zeytin yağı, buğday yağı vs..) ile seyreltilmeli ve bu şekilde kullanılmalıdır. Eğer cildinize uygulayacağınız maskenin içerisine katarak kullanmak istiyorsanız, seyreltmeye gerek yoktur, maske karışımının içerisine 5-8 damla damlatmanız yeterlidir.
  • Itır Yağı (Geranium): Tüm cilt tiplerine uygun olan bu yağ, cildi dengelemeye ve beslemeye yardımcı olur. Özellikle yağlı ciltleri temizleyici etki gösterir. Etkili olduğu cilt rahatsızlıkları: akne, egzama, selülit, çatlaklar, yanıklar ve Herpes virüsünün neden olduğu uçuklar vs..
Cilt iyice temizlendikten sonra masaj yapılarak uygulanacaksa direk olarak uygulanmamalıdır. 5-10 damla yüksek kaliteli ve saf ıtır yağı, yaklaşık 30 ml taşıyıcı yağ (badem, susam, jojoba, zeytin yağı, buğday yağı vs..) ile seyreltilmeli ve bu şekilde kullanılmalıdır. Eğer cildinize uygulayacağınız maskenin içerisine katarak kullanmak istiyorsanız, seyreltmeye gerek yoktur, maske karışımının içerisine 5-8 damla damlatmanız yeterlidir.
  • Ardıç Yağı: Bu aromatik yağ özellikle detoks etkisiyle cildinizi toksinlerden arındırmaya yardımcı olur. Özellikle akne, dermatit, egzama gibi cilt problemlerine karşı kullanılır.
Cilt iyice temizlendikten sonra masaj yapılarak uygulanacaksa direk olarak uygulanmamalıdır. 5-10 damla yüksek kaliteli ve saf ardıç  yağı, yaklaşık 30 ml taşıyıcı yağ (badem, susam, jojoba, zeytin yağı, buğday yağı vs..) ile seyreltilmeli ve bu şekilde kullanılmalıdır. Eğer cildinize uygulayacağınız maskenin içerisine katarak kullanmak istiyorsanız, seyreltmeye gerek yoktur, maske karışımının içerisine 5-8 damla damlatmanız yeterlidir.
  • Lavanta Yağı: Bu harika yatıştırıcı, onarıcı ve yenileyici yağ tüm cilt tipleri için uygundur.  Akne tedavisinde kullanılabildiği gibi yanıklar, güneş yanıkları, morluklar, yaralar, kaşıntı, akne, çatlaklar, egzama, dermatit ve sinek ısırıklarına karşı kullanılabilir.
Eğer cilde masaj yaparak kullanmak istiyorsanız, diğer bir çok yağda olduğu gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltmenize gerek yoktur. Saf lavanta yağını direk olarak cildinize uygulayabilirsiniz. Kullandığınız maske, şampuan, cilt kremi vs.. gibi kozmetik içeriklerin içerisine katarak da bu yağın faydalarından yararlanabilirsiniz.Son bir ipucu vermek gerekirse yastığınıza damlatacağınız lavanta yağı, ya da buhurdanlığınıza damlatacağınız birkaç damla yağ, deliksiz bir uyku çekerek güne dinç başlamanızı kolaylaştıracaktır. Depresyon ve anksiyete gibi durumları gidermek için son derece etkili ve kolay bir çözümdür.
  • Menekşe Yağı: Özellikle hassas ciltler için uygun olan bir aromatik yağdır. Bunun haricinde akne ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarına karşı da kullanılır. Hassasiyet sonucu görünür hale gelen kılcal damarların tedavisine de yardımcı olabileceği söylenmektedir. 
Cilt iyice temizlendikten sonra masaj yapılarak uygulanacaksa direk olarak uygulanmamalıdır. 5-10 damla yüksek kaliteli ve saf ardıç  yağı, yaklaşık 30 ml taşıyıcı yağ (badem, susam, jojoba, zeytin yağı, buğday yağı vs..) ile seyreltilmeli ve bu şekilde kullanılmalıdır. Eğer cildinize uygulayacağınız maskenin içerisine katarak kullanmak istiyorsanız, seyreltmeye gerek yoktur, maske karışımının içerisine 5-8 damla damlatmanız yeterlidir.
Yukarıdaki yağların haricinde kekik, biberiye, nane ve okaliptus yağları da akne ve sivilce oluşumuna karşı kullanılan aromatik yağlardır.

Sivilce Oluşumuna Karşı Etkili Diğer Basit İpuçları:
  • A vitamini açısından zengin yiyecekler tüketin, ya da A vitamini içeren bir gıda takviyesi kullanın.
  • Yapılan araştırmalar sonucu uygulanabilecek bir anti-akne diyeti için olmazsa olmaz vitamin ve minerallerin Vitamin C, A, E, B6, B5 ile krom, selenyum, çinko gibi mineraller olduğu tespit edilmiştir. Bu vitamin ve mineralleri yeterli oranda almadığınızı düşünüyorsanız bir multivitamin-mineral takviyesi kullanabilirsiniz.
  • Mümkün olduğunca kızartmalar gibi yağ oranı yüksek yiyeceklerden kaçının
  • Mümkün olduğunca şeker oranı yüksek besinlerden ve abur cuburdan kaçının
  • Cildinizi düzenli olarak günde 2 kez doğal bir ürünle temizleyin. Bunun ardından çiçek suyu özlü doğal bir tonik uygulayabilirsiniz. Ya da bunun yerine seyrelterek kullanacağınız elma sirkesi veya limon suyu da hem cildinizi ölü hücrelerden arındıracak hem de sivilcelerinizi kurutmaya yardımcı olacaktır.
  • Günde en az 2 litre su tüketiniz
  • Üzerinde "non-komedojeniktir” ve "dermatolojik olarak test edilmiştir” ibaresi bulunmayan ürünleri satın almayınız. Özellikle yağlı kremler sivilceli ciltler için hiç uygun değildir.
  • Yaz aylarında mutlaka (hatta mümkünse kış aylarında da) yağlı ve sivilceli ciltler için formüle edilmiş, yüksek koruma faktörlü güneş koruyucuları kullanınız.
  • Yastık kılıfınızı sık sık yıkayınız ve kullandığınız telefonu sık sık dezenfekte ediniz. Sivilcelerinizin nedeni sürekli yanağınıza dayayarak konuştuğunuz cep telefonunuz olabilir.
  • Eğer düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa, sivilcelerinizin nedeni bu ilaç da olabilir. Sivilceye neden olabilecek ilaçlardan bazıları:
  • Testosteron benzeri anabolik steroidler (vücut geliştirme amaçlı kullanılıyor olabilir),
  • Kortikosteroidler (halk arasında kortizon olarak bilinir),
  • Bazı doğum kontrol hapları
  • Projesteron,
  • Özel olarak hazırlanan bazı bitki çaylarının tüketimi de cilt güzelliğine katkıda bulunarak, sivilceleri gidermede etkili olabilir. Bu çayların cilt güzelliği ve sağlığı üzerinde azımsanmayacak etkileri vardır. Hatta düzenli olarak tüketebileceğiniz bu çayları, soğutarak tonik şeklinde de cildinize uygulayabilirsiniz.
Yukarıda bahsedilen tüm uyarıları dikkate aldıysanız, beslenme değişiklikleri yaptıysanız ve bahsedilen doğal ürünleri de kullandıysanız, fakat sivilcelerinizde halen azalma olmadıysa mutlaka bir hekime görünmelisiniz. Çünkü bazen sivilce oluşumu  karaciğer bozuklukları, hepatit, hormonal bozukluklar gibi çok daha ciddi hastalıklara işaret ediyor olabilir…

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye