Hanna SMA’ya yol açan üç reflekse isimler vermiştir. Kırmızı ışık refleksi (irkilme tepkisi), vücudun distrese tepki olarak kendisini eğdiği, karın kaslarındaki geri çekilme tepkisidir. Yeşil ışık refleksi (uyarıcı tepki) günlük işlere tepki olarak vücudun sürekli ileri yönlendirildiği hareket ve sırt kasları tepkisini içerir. Travma refleksi vücut bir yaralanma geçirdiğinde ortaya çıkar. Hanna bu refleksler öğrenildiği için, yeniden öğrenilerek değiştirilmelerinin de mümkün olduğunu ileri sürer. Bu amaçla bir dizi egzersiz geliştirmiştir.
Somatik eğitim seanslarında kişi kronik gerilimi tutan modelleri serbest bırakmayı öğrenir. Somatik egzersizler yüzükoyun uzanma ya da oturur vaziyette gerçekleştiren yavaş hareketlerdir. Çeşitli hareketler esnasında kişi her adımda kaslarını nasıl hissettiğinin farkında olmayı öğrenir.
Çeşitli evrelerde derin nefes egzersizleri de kullanılır. Terapinin amacı kişiye kas sorunlarını kontrol etmeyi öğretmektir. İki ila sekiz seans arasında şikayetlerde azalma görülecektir. Etkisi esneklik ve hareket kolaylığı sağlandıkça birikerek artacaktır. Kısıtlanmış fiziksel modelleri bıraktıkça vücut, katı psikolojik alışkanlarını da serbest bırakma eğilimi gösterir. Eğitim seansının ardından kişi kendi başına egzersizleri sürdürmeye teşvik edilir. Seanslar günde 15 dakika ile 3 hatta 4 saat arası sürebilir. Hanna Somatik Eğitim’i boyunca kademeli hareketler ve vücudun farkındalığı vurgulanır. Hareket her zaman yavaş, yumuşak ve zorlanmadan uygulanmalıdır. Dikkat her zaman hareketin içsel duyumuna odaklanmalıdır.